Menu background

Naar boven

Giraffen Afrika

De veiligste landen in Afrika: kan ik wel veilig op reis naar Afrika?

blog

Regelmatig krijgen wij van reizigers de vraag of het wel veilig is om individueel door Afrika te reizen. Geen gekke vraag natuurlijk. Tegenwoordig zie je overal in de media negatieve verhalen. Kort geleden is er nog een bus overval geweest in Zuid-Afrika. Het is natuurlijk begrijpelijk dat reizigers hier angstig van worden. Toch blijft Afrika knagen en wil je niets liever dan onbezorgd dit prachtige en veelzijdige continent gaan beleven en ervaren. In deze blog laten wij je weten waarom wij vinden dat je veilig door Afrika en dan met name Namibië en Botswana kunt reizen. Deze landen zijn misschien wel de veiligste landen van Afrika.
Decorative torn edge
Geschreven op
vrijdag 24 november
Geschreven door
Stefan Greeuw
Delen op social media

Veiligste landen Afrika: vrolijke Namibiërs en behulpzame Botswanen

Namibië en Botswana zijn misschien wel twee van de veiligste landen van Afrika om doorheen te reizen. De mensen zijn er ontzettend vriendelijk en met name erg behulpzaam. Natuurlijk kun je altijd iemand tegen komen die een mindere bui heeft, maar dat heb je wereldwijd.

De beide landen zijn erg dunbevolkt. Ter vergelijking: Namibië telt ongeveer 2,5 miljoen inwoners maar is twintig keer zo groot als Nederland (!). De meeste mensen wonen in Windhoek, de hoofdstad van het land. Naast de hoofdsteden zijn er in Namibië en Botswana geen echte grote steden. Het zijn meer dorpen die je tegenkomt, maar meer nog ervaar je vooral de uitgestrektheid van de landen.

Botswana is voor een Afrikaans land zeer rijk. De prijzen in bijvoorbeeld de supermarkten zijn nagenoeg gelijk als hier in Nederland of België. Doordat er niet zo veel armoede is zal je ook minder criminaliteit tegenkomen.

In Namibië is dit een iets ander verhaal en dit heeft deels te maken met de geschiedenis van het land. Net als Zuid-Afrika heeft ook Namibië geleden onder de Apartheid van de Afrikaners. Hierdoor is de gekleurde bevolking uit de steden en dorpen verdreven naar de bekende townships. Hier heerst veel armoede. Toch zijn de mensen bijzonder vrolijk en vriendelijk. Houd er echter wel rekening mee dat het niet veilig is  om op eigen gelegenheid de townships in te gaan. Met een gids is het zeker veilig, wij regelen dit voor je.

veiligste landen Afrika - Namibië Brandberg

Gezond verstand is nooit weg

Of je het wilt of niet de lokale bevolking heeft zo in de gaten dat je toerist bent. Ligt het niet aan de kaki safaribroek, verrekijker en safarihoed, dan is het wel het feit dat je overal je camera in de aanslag hebt. Om nu te voorkomen dat je in de problemen raakt is ons beste advies om gewoon je gezonde verstand te gebruiken. Loop niet te koop met dure accessoires en laat je waardevolle spullen niet in het zicht in de auto liggen.

Het is natuurlijk nooit helemaal te voorkomen, maar wanneer je een paar standaard regeltjes in acht neem kan het bijna niet mis gaan. De meeste reizigers lopen risico bij parkeerplekken, tankstations, en pinautomaten. Alle drie locaties waar je niet omheen komt op een zeker moment, maar wat moet je dan doen?….

 • Sta je op een parkeerplek zorg er dan voor dat je niet al je waardevolle spullen in het zicht hebt liggen. Even je portemonnee in het dashboard vakje leggen, je camera bij je houden of onder de stoel leggen etc. Zorg er ook altijd voor dat je alle ramen dicht hebt (ook al sta je naast de auto) en doe de deuren op slot. Kwestie van geen risico’s nemen, en het is maar een kleine moeite.
 • Bij tankstations in heel Zuidelijk Afrika is het normaal dat je zelf in de auto blijft zitten. De pompbediende tankt je auto vol en bij hem/haar betaal je ook. Dit kan contant of met de pinpas. In het begin is het even eng om te pinnen, omdat ze je pasje vaak aannemen en in het apparaat doen. Ze zijn niet anders gewend. Wil je dit echt niet, geef dit dan gerust aan. Stap je de auto uit, dan is het bovenstaande puntje weer van toepassing.
 • Geld pinnen moeten we allemaal wel eens. Zelfs hier in Europa kan het soms wat dubieus en onveilig aanvoelen. Dit is in Afrika niet anders. Wij vonden het altijd fijn om met z’n tweeën te gaan pinnen. Zo kan één persoon het geld pinnen en een ander erachter blijven staan op de uitkijk. Gouden regel is altijd: laat geen andere mensen in de buurt, ook niet als ze hulp aanbieden.
Veiligste landen Afrika - bord nijlpaarden

Veilig wilde dieren spotten

Naast mensen krijg je tijdens je reis door Afrika ook te maken met andere zaken. Wilde dieren komen hier in overvloed voor. Maar goed ook, want dat is natuurlijk één van de redenen waarom je naar Afrika toe wilt. Toch is een klein advies wel op zijn plaats. Veel reizigers willen met de mooiste foto’s thuis komen. Net dat ene shot van die indrukwekkende leeuw, of een close-up van die olifant met haar jong. Om dat voor elkaar te krijgen moet je wel uit de auto. Je raadt het al, dat is vragen om moeilijkheden en echt een ‘no go’.

In de parken (buiten de campsites om), mag je niet uit de auto, tenzij je echt niet anders kan. Kom je vast te zitten in het mulle zand dan zul je uiteraard wel moeten. Ga je dwars door het Botswaanse wildgebied met onze bouwsteen ‘kamperen in het wild’ dan kom je geheid een keer vast te zitten. Een goede tip: Maak veel lawaai. Klap in je handen en schreeuw een paar keer. Verder natuurlijk altijd goed om je heen blijven kijken en let op geluiden die daar niet horen.

Respect voor de dieren is erg belangrijk. Je bent in hun territorium, en die zullen ze ook zeker willen verdedigen. In je auto ben je het veiligst. Een raampje open kan zeker wel, maar ga er niet uit hangen. Je verbreekt dan het silhouet van de auto, juist dát waar de dieren wel redelijk aan gewend zijn of niet als een bedreiging zien.

Wil je echt per se die ene foto dan raden wij aan om met een gids op pad te gaan of een goede lens aan te schaffen die ver in kan zoomen.

Plan je Afrika reis

Voorbereiding is het halve werk, en dat is ook echt zo. Wij stellen een mooie route voor je samen welke logisch is qua volgorde, afstanden en je langs de mooiste plekjes voert. Wij zullen nooit reizigers naar een bestemming sturen waar het niet veilig is. De accommodaties hebben we zelf bezocht, waardoor we weten waar je verblijft.

Naast alle informatie die wij je graag geven over de veiligste landen in Afrika, zijn er ook veel reisgidsen die je van veel informatie kunnen voorzien. Daarnaast ontvang je van ons voor vertrek ook een veelgestelde vragenlijst met nuttige informatie. Een andere tip is om onze webinar over Zuidelijk Afrika te bekijken voor de laatste tips en tricks.

Namibië & Botswana. Twee Afrikaanse landen waar je als geen ander individueel doorheen kunt reizen zonder je zorgen te maken over je veiligheid. Een goed gezond verstand en een degelijke voorbereiding zijn voldoende om jou een onvergetelijke en veilige Afrika beleving te geven.

Nog meer inspiratie opdoen? Lees meer blogs

Bekijk onze rondreizen en bouwstenen

Sossusvlei
rondreis

Tussen duinen en ravijnen

 • Windhoek – Fish river Canyon - Sossusvlei – Swakopmund – Damaraland– Etosha – Bosjesmannen – Otjiwarongo
 • 21 dagen / 20 nachten
 • € 3330,- p.p. bij 2 personen (juli t/m okt), SUV-klasse auto, lodges
Bekijk deze rondreis
Decorative torn edge
rondreis

Multi Culti

 • Windhoek - Sossusvlei – Swakopmund – Brandberg/Twijfelfontein – Himba’s Opuwo – Owamboland - Etosha – Otjiwarongo
 • 18 dagen / 17 nachten
 • € 2635,- p.p. bij 2 personen (juli t/m okt), SUV-klasse auto, lodges
Bekijk deze rondreis
Decorative torn edge
Chobe national park
bouwsteen

100% olifant

 • Popa Falls - Kasane
 • 3 dagen / 2 nachten
 • vanaf € 295,- p.p. bij 2 personen lodge
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
botswana safari cheeta
bouwsteen

Moremi jeepsafari

 • Lodges reis
 • Maun
 • vanaf € 548,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge