Naar boven

vakantie myanmar

Tips voor de tempelvallei van Bagan

blog

Geschreven op
vrijdag 10 maart
Geschreven door
Nienke van der Maar

Bagan is voor veel reizigers dé reden om naar Myanmar te gaan. Dat begrijpen we volkomen, aangezien deze uitgestrekte vlakte gevuld is met duizenden mooie tempels. Uiteraard mag je deze niet missen! Maar wat doe je hier dan als je tijd over hebt? Nou, in en rondom Bagan is genoeg te doen en te zien. Naast onze favoriete tempels in de Baganvallei, delen we ook onze tips voor andere activiteiten in de buurt van Bagan.

Volgens ons de ideale manier om de tempelvallei, met meer dan drieduizend tempels, stupa’s en kloosters, te ontdekken:(lekker Hollands) op de fiets! Ons advies: hoe eerder je begint, hoe aangenamer de temperatuur is. Fietsend door de tempelvallei van Bagan kom je tal van tempels tegen. Maar welke tempels zijn nou echt de moeite waard om van binnen te zien? Ten eerste is de Ananda Pahto een favoriet bij veel reizigers. Deze tempel is bedekt met wit, grijs en zwart, waarbij de gouden top extra opvalt. Je vindt veel boeddhabeelden in deze tempel, maar maak ook zeker een wandeling rondom het gebouw om de details te bewonderen.

Bagan fietsen tempels 2
Zonsopkomst in Bagan

Maar ook de Shwesandaw Paya mag je niet missen. Dit is een drukbezochte tempel tussen Old en New Bagan in. Veel reizigers komen hier om de steile trappen te beklimmen en de zon te zien ondergaan vanaf de top van de tempel. Ook heb je een erg mooi uitzicht over de vallei als je overdag de Shwesandaw beklimt. Wij vonden het hier wel wat druk en besloten daarom een wat rustiger plekje uit te zoeken om de zonsondergang te bekijken. Ons geheime plekje is d
e Shwegugyi tempel, maak een klim naar de top en zie de vallei in allerlei tinten rood en oranje kleuren.

En dan de derde: de Shwezigon Pagoda, de tempel die ligt aan het water in Nyaung U. Deze compleet gouden tempel is omringd met allerlei kleine tempels, die het geheel erg groot en overweldigend maken. Deze tempel heeft meer pracht en praal dan de andere tempels in Old en New Bagan. Binnen vind je een lange gang van marmer en allerlei kleurrijke versieringen. Ook leuk om te weten: in deze tempel staan de grootste originele Boeddhabeelden van Bagan, die wel zo’n dertig meter hoog zijn!

Zweef over de tempelvallei

Nog geen genoeg van alle tempels? Bekijk dan de Baganvallei vanuit de lucht, tijdens een ballonvlucht! Terwijl de zon langzaam opkomt spot je steeds meer tempels en smul je ondertussen van je ontbijt. Het kost wel wat, maar wij vinden dit toch echt wel een van de mooiste excursies die je kunt doen in Myanmar.

Pakkoku: markten en kloosters

Wil je meer van de Bagan-omgeving ontdekken, naast de tempelvallei? Ga dan naar het stadje Pakkoku. Maak een tocht over de rivier hiernaartoe. Bezoek hier de Kyauk Gu Ohnmin-grot, welke minder bekend is onder toeristen. Bekijk in dit stadje ook hoe de beroemde Pakkoku-kleden worden gemaakt. Of wandel rustig over de markten van Pakkoku en bezoek een klooster.

Mount Popa Myanmar

Mount Popa: klimmen en klauteren

Reis naar de top van de bijzondere berg Mount Popa. Deze heilige berg is een uitgedoofde vulkaan en volgens de Birmezen wonen hier beschermgeesten. Rijd de berg op en bezoek een tempel in het dorpje Minnanthu. Of wandel over de fruit- en bloemenmarkt in Shwe Si Tine. De actieve reiziger klimt alle 777 treden naar de top! De klim alleen is pittig, maar wij vonden het extra leuk omdat er allerlei aapjes ons een bezoek kwamen brengen.

Ook naar Bagan in Myanmar? Bekijk onze Myanmar-reizen of raak nog meer geinspireerd door ons Myanmar-reisblog

background-pattern