Naar boven

Bagan

Kun je pinnen in Myanmar?

blog

Geschreven op
woensdag 21 september
Geschreven door
Vincent de Kolf

Kun je pinnen in Myanmar?

In Myanmar pinnen kan op het moment bijna overal. Er is wel eens een storing maar met een internationale bankpas kun je bij aankomst op de luchthaven van Yangon pinnen en in andere grote steden zoals Mandalay en Bagan.

We raden in verband met een storing nog steeds aan om euro’s of dollars mee te nemen. Euro’s kun je in Yangon en in andere grote steden omwisselen voor Kyat. Dollars en ook Euro’s kun je gebruiken om ter plaatse entree fees te betalen. Dollars worden ook eerder geaccepteerd buiten de steden, mochten je Kyats opraken. Bij aankomst helpt de chauffeur je bij het wisselen of pinnen van je geld, zodat je gelijk de lokale briefjes op zak hebt.

In Myanmar betaal je met de Kyat. Een euro is ongeveer 1546 Myanmar Kyat (juli 2020). Het is handig om vlak voor je reis de koers van de Kyat eens te bekijken, omdat de wisselkoers hevig aan het schommelen is. Een zogenaamde ‘converter’ kan hier bij helpen: www.wisselkoers.nl.

Het is niet verplicht om een fooi te geven in Myanmar, maar dit zal wel erg gewaardeerd worden. Het salaris van het personeel is vaak afgestemd op het ontvangen van fooien. Tien procent van de rekening is gebruikelijk. Ook lokale gidsen en chauffeurs zullen een kleine fooi op prijs stellen. Verder is het wel gebruikelijk om een gift (ca. $1,-) te geven om bijvoorbeeld toegang te krijgen tot een gesloten tempel in Bagan (waarschijnlijk loopt er wel een buurtbewoner die een sleutel heeft) of voor een rondleiding door het dorp. Ook zijn donaties in tempels en kloosters gebruikelijk. Het is dus handig om kleine briefjes Kyat (K100, K200, K500) bij je te hebben als je op pad gaat.

Het is gebruikelijk om in de winkel maar ook op de markt het spel aan te gaan met loven en bieden. Bepaal voor je afdingt wel wat iets je waard is. Als je dan tot overeenkomst komt, zijn beide partijen blij. Als je dit spel aangaat, verwacht de verkoper wel dat je echt geïnteresseerd bent en dit niet “voor de lol” doet.

Persoonlijke uitgaven tijdens je Myanmar vakantie zijn sterk afhankelijk van het bestedingspatroon. Reken op ongeveer 15 a 20,- euro per persoon per dag voor eten, drinken, fooien, entreegelden (voor zover niet inclusief) en kleine souvenirs. Uiteraard is dit bedrag een schatting. Geld, paspoorten en waardepapieren kun je het beste in een goed afsluitbare koffer of in de kluis van je hotel achterlaten – als die er is. Anders kun je ze onopzichtig bij je houden. Dit is vrij normaal in Myanmar, zelfs huizen en auto’s worden cash betaald. Er zijn vrijwel geen zakkenrollers in Myanmar. Maar je moet natuurlijk wel op je spullen blijven letten. Verder raden we aan om je belangrijkste documenten te scannen en in een mailbox te zetten die je vanuit het buitenland gemakkelijk kunt bereiken.

Wil je meer artikelen lezen of inspiratie opdoen? Ga dan terug naar onze reisblog.

background-pattern