Naar boven

Madagaskar: verschillen tussen de nationale parken

blog

Met maar liefst 21 nationale parken, 5 natuurreservaten en 21 wildreservaten, kun je wel stellen dat Madagaskar een natuurrijk land is. Maar wat is nou het verschil tussen al deze parken en reservaten, en welke spreken je meer aan? We helpen je alvast een eindje op weg door de belangrijkste parken en de onderlinge verschillen uit te lichten, zodat je zelf kunt bepalen welke parken echt niet tijdens je reis mogen missen.
Decorative torn edge
Geschreven op
zaterdag 28 maart
Geschreven door
Marleen Koen-van Loo

Andasibe National Park

In het oosten van Madagaskar vind je het Andasibe National Park. Omdat dit park vlak bij de hoofdstad ligt, is het makkelijk bereikbaar en breng je hier vast een bezoek aan tijdens je reis. Het staat voornamelijk bekend om het spotten van lemuren, aangezien er hier maar liefst dertien soorten leven. Maar je vindt in Antasibe ook verschillende reptielen, amfibieën, vogels en halfapen.

Het park is dichtbegroeid en je vindt er verschillende meren. Er zijn trails voor elke soort wandelaar, met zowel vlakke gebieden als ongerepte, uitdagende stukken. Sommige trails bieden ook meer cultuur, omdat je langs heilige plekken wandelt. In het park vind je verder een waterval en een natural pool, waar je lekker kunt uitrusten.

Andasibe kan door de verschillende type wandelpaden door iedereen worden bezocht. Bovendien is het erg gemakkelijk te bereiken. Het leuke aan dit park is dat je hier op nachtsafari kunt gaan en dus dieren kunt spotten die je overdag niet zo gauw tegenkomt.

Andasibe maki
Parc National de l`Isalo Valerie

Isalo National Park

Veel reizigers beschouwen Isalo als het mooiste park van het land, met savannes, enorme zandstenen rotsformaties, natuurlijke zwembaden, donkere grotten en diepe kloven. Het is dan echt ook de flora waar je voor komt. Het park is wel de thuisbasis van verschillende soorten lemuren, vogelsoorten en de sifaka, maar de fauna is in andere parken toch echt wat spannender.

Omdat het park zoveel indrukwekkende landschappen biedt, trekt het veel wandelaars. Tijdens een hike loop je langs kloven vol wouden, groene bossen, open graslanden en met palmbomen omzoomde oases. Je valt van de ene kleurschakering in de andere.

Ranomafana National Park

Ranomafana betekent ‘heet water’ en dat is niet voor niets: in het park vind je verschillende hot springs waar je lekker kunt uitrusten van een pittige hike. Het bergachtige gebied bestaat voornamelijk uit dichtbegroeide jungle. Omdat Ranomafana wordt gezien als een van de mooiste parken van Madagaskar, is het ook een van de drukstbezochte parken van het land.

Je kunt hier verschillende trails bewandelen, die variëren van een paar uur tot meerdaagse trekkingen. Een nachtelijke safari mag trouwens ook zeker niet ontbreken. Loop samen met een gids door het park en ga op zoek naar alle nachtdieren die hier leven.

Ankarana National Park

Ankarana is de ultieme plek voor hikers. Het bevat met diepe kloven en grotten het grootste ondergrondse netwerk van heel Afrika. Maar het biedt ook een tropisch regenwoud, kalkstenen formaties en snelstromende rivieren. Je kunt hier meerdere fantastische hikes maken met spectaculaire uitzichten.

De etnische groep Antakarana leeft hier zelfvoorzienend. Verder vind je hier de hoogste populatie primaten (apen en halfapen) en heb je de kans om nog allerlei andere dieren te spotten. Bovendien is het park dankzij de honderden plantensoorten altijd groen. Ook voor reizigers die niet fanatieke hikers zijn, is Ankarana een tof park om toe te voegen aan je rondreis door Madagaskar.

Andringitra National Park

Met drie verschillende ecosystemen kun je stellen dat het nationaal park Andringitra veel gevarieerde landschappen biedt. Bovendien zorgen de ecosystemen ook voor verschillende temperaturen. Zo vind je hier zowel een tropisch klimaat in het regenwoud als temperaturen onder het vriespunt hoog in de bergen. Het park huisvest drie stammen die elk hun eigen cultuur en tradities erop nahouden.

In het park kun je, afhankelijk van je conditie en wensen, zowel een uitdagende als een makkelijke route lopen. Beide trails doorkruisen prachtige landschappen en met een beetje doorzettingsvermogen bereik je de top van de op een na hoogste berg van Madagaskar!

Parc National d´Andringitra

Kirindy-reservaat

Kirindy vormt dankzij de droogte een wereld apart. Het reservaat staat bekend om de droge loofbossen én de Madagaskar-reuzenrat. En dat niet alleen: de fretkat, de grootste nachtelijke roofdier, leeft in dit gebied. Wanneer de avond valt, ga je dan ook samen met een gids op pad om dit roofdier te spotten.

Maar het reservaat heeft meer te bieden. Ken je de welbekende plaatjes van de Baobabbomen? Die foto’s zijn allemaal gemaakt in het Kirindy-reservaat. Zeker tijdens de zonsondergang ziet de plek er magisch uit!

Tsingy de Bemaraha National Park

Voor meer variatie bezoek je het Tsingy de Bemaraha National Park, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Vlijmscherpe, kalkstenen pieken domineren het park. Het grijze landschap is perfect voor klimmers: al klauterend baan je je via de rotsen een weg naar de top. Als je die eenmaal bereikt hebt, word je beloond met een weids uitzicht over de omgeving. De grillige rotsen liggen aan je voeten en daaromheen zie je enkel groene bossen en jungle.

Maar Tsingy de Bemaraha biedt meer. Nadat je de hoogte in bent gegaan, daal je daarna af tot onder de grond. In de mysterieuze grotten leven duizenden vleermuizen die al slapend aan de plafonds van de grotten hangen. Daaromheen vind je regenwouden, kloven, meren en moerasgebieden. Een gevarieerder landschap kom je bijna niet tegen!

Heb jij zin gekregen om een reis naar Madagaskar te boeken en zelf mooie wandeltochten te maken in bovengenoemde parken? Bekijk dan onze Madagaskar-rondreizen en bepaal welke reis het beste bij jouw wensen past.

Of lees ons artikel over de verschillende dieren die je in bovengenoemde parken zoal tegenkomt. Heb je meer vragen? Neem gerust contact met ons op en we helpen je graag verder.

Nog meer inspiratie opdoen? Lees meer blogs

Bekijk onze rondreizen

background-pattern