Naar boven

Geld in Madagaskar

Algemene informatie

Madagascar Antananarivo (5)

Geld in Madagaskar

De munteenheid in Madagaskar is de ariary. Op het moment van schrijven is 1 euro ongeveer 4.675 ariary waard (koers 2024). We raden je aan om euro’s mee te nemen en ter plekke om te wisselen voor ariary’s, andere valuta’s hebben vaak een minder gunstige wisselkoers.

Op de luchthaven van Antananarivo kun je geld wisselen of rechtstreeks pinnen. Ook in de hoofdstad zelf kun je gemakkelijk pinnen en geld wisselen. Daarbuiten is dit lastiger en vind je alleen enkele pinautomaten in de grote steden. Het is aan te raden om te zorgen voor een buffer contant geld. Biljetten van honderd euro of meer worden over het algemeen niet geaccepteerd, dus zorg voor voldoende kleingeld.

Het is niet toegestaan om ariary het land uit te voeren. Voordat je terugreist moet je dus al het lokale geld dat je op zak hebt uitgeven of omwisselen.

geld madagaskar

Creditcard

De meeste hotels accepteren alleen Visacreditcards. Je kunt er met een cirruspas geen geld opnemen. Bijna nergens in Madagaskar kun je met MasterCard betalen, alleen bij bepaalde banken in de steden kun je ermee terecht. Het duurt dan wel een paar dagen om geld op te nemen, wat zonde van je tijd is. Het is daarom aan te raden altijd een Visa creditcard mee te nemen naar Madagaskar.

Fooien

Het is gebruikelijk om fooi te geven in Madagaskar. Voor hotelpersoneel, zoals bagagejongens en kamermeisjes, wordt een fooi van 500 ariary gewaardeerd. Dit is circa 11 eurocent. In restaurants, taxi’s en pousse-pousses is het normaal om het bedrag naar boven af te ronden. Als je tevreden bent over je gids en chauffeur, dan is het netjes om ze ook een fooi te geven. Een toepasselijke bedrag is vanaf 10.000 ariary per dag totaal. Dit komt neer op ongeveer €2,10. Dat klinkt misschien weinig, maar houd in je achterhoofd dat een leerkracht in Madagaskar rond de €60 per maand verdiend, en het minimumloon rond de €40 ligt.

background-pattern