Naar boven

Handige weetjes over Madagaskar

Algemene informatie

Beste reistijd

In de zomermaanden juni, juli en augustus is het winter in Madagaskar. Een aangename temperatuur met frisse nachten op het hoogland. De periode daarna, september, oktober en november is de lente periode. Dieren zijn het meest actief en vogels het best te spotten. Ook staan er een hoop bloemen in bloei waardoor het een stuk kleurrijker is dan de winter. Ook is dit de periode waar je de kans hebt walvissen te spotten. December, januari, februari en maart vallen in het regenseizoen, warm dus. In het regenwoud is het aangenaam maar op enkele plekken kan het erg warm zijn. April en mei zijn verreweg de beste maanden om Madagaskar te bezoeken. Het is rustig, er is een lekkere temperatuur, alles is in bloei en je kunt veel dieren spotten. De kleur is deze tijd op z’n best!

Madagaskar eten

Eten en drinken

Rijst is het hoofdingrediënt in de Malagasy keuken. Ze eten het minstens drie keer per dag. Desondanks kun je er door de Franse invloeden genieten van goedgevulde baguettes, croissants en kaas. In de hotels serveren ze veelal een westers ontbijt met toast, boter en jam. De Italiaanse en Chinese restaurants zijn er ook goed vertegenwoordigd. Eén van de leukste onderdelen van reizen vinden wij het ontdekken van de lokale keuken. De typisch Malagasy Zebusteak is een traktatie voor vleesliefhebbers. Aan de kust en op de eilandjes zijn kreeft en garnalen de specialiteiten. Probeer ook vooral eens de Ramozava, het nationale gerecht van Madagaskar. Dit is een stoofpotje van vlees en groenten, gekruid met gember. Vegetariërs bestellen een maaltijd ‘tsy misy hena’, zonder vlees. Bestel dan vooral de légumes sautées, gezoute roerbakgroenten, erg lekker als hoofd- of bijgerecht.

Wij raden aan om altijd flessen mineraalwater te kopen en geen water uit de kraan te drinken. Frisdrank en bier wordt overal verkocht voor een paar euro per fles of blikje. Malagasy koffie wordt vaak met zoete melk aangemaakt, waar je van moet houden. De lokale thee is prima, maar niet zo sterk van smaak. Ben je erg gehecht aan je dagelijkse bakje koffie of thee, dan is het geen overbodige luxe om je eigen oploskoffie of zakjes thee mee te nemen.

Contact met het thuisfront

Post
Als je een kaartje vanuit Madagaskar naar huis wilt sturen, dan kan dat bij het postkantoor in de grotere plaatsen. Doe het wel aan het begin van je vakantie, want post naar Europa doet er ongeveer twee weken over.

Internet en bellen
In de grotere plaatsen kun je online in internet cafés en hotels. De netwerk verbinding is niet altijd optimaal, maar met een beetje geduld kun je het thuisfront op de hoogte houden via de e-mail of je eigen weblog.

Vaak is bellen en smsen vanuit het buitenland met je eigen mobiele telefoon duur. Daarom is het aan te raden om voor minder dan een euro een lokale SIM kaart te kopen. Op iedere straathoek koop je beltegoed om je budget op te waarderen. Over het algemeen is het netwerk in Madagaskar met de grootste providers Telma, Airtel en Orange erg goed. Hou der wel rekening mee dat sommige afgelegen gebieden slechts een provider hebben, waardoor je mogelijk geen of minder goed bereik hebt.

vervoer madagaskar

Tijdsverschil en voltage

Er is maar een klein tijdsverschil tussen Nederland en Madagaskar. In onze wintertijd is het twee uur later in Madagaskar. In de zomertijd is dit één uur.

De voltage in Madagaskar is 220 Volt, zoals we gewend zijn. Er worden normale stopcontacten gebruikt met twee ronde gaatjes. Je kunt je eigen mobiel oplader, föhn of scheerapparaat dus meenemen vanuit Nederland zonder dat je een wereldstekker nodig hebt.

Omvang

Madagaskar, een indrukwekkend eiland, gelegen voor de Afrikaanse oostkust. Het is het op 3 na grootste eiland van de wereld en is al miljoenen jaren geleden losgeraakt van het vaste land. Dat is dan ook de reden dat dieren en planten zich volledig hebben kunnen ontwikkelen in plaats van uit te sterven en is de flora en fauna nergens anders ter wereld te zien. Het land bestaat uit 19 verschillende nationale parken, 2 marine parken, 5 natuurparken en 21 reservaten.

Onze tip voor Madagaskar is om met een koffer te reizen. Je reist rond met auto en chauffeur en de bagage blijft veelal in de auto als je een nationaal park in gaat. Het is wel handig om een kleine rugzak mee te nemen als je er op uit gaat.

Of je nu in het natte of droge seizoen naar Madagaskar op vakantie gaat, comfortabele katoenen kleding komt altijd goed van pas. Een fleece trui of jas is nodig voor de hoger gelegen gebieden zoals Ranomafama National Park.

Naast de gebruikelijke toiletspullen en zwemkleding, vinden we de volgende spullen onmisbaar in onze tas:

  • gympen of (teva)sandalen met grof profiel
  • waterdichte wandelschoenen
  • kleine, goede verrekijker om lemuren in boomtoppen te spotten
  • voorraadje pennen, ballonnen, rozijndoosjes, stickers, (hotel)zeepjes enz. om uit te delen aan lokale kinderen
  • pet en zonnebril
  • regenponcho
  • zaklantaarn of hoofdlampje voor nachtwandelingen in de nationale parken
  • muggenlotion met DEET
  • zakjes O.R.S. poeder of Norit (tegen diarree)
  • zakjes oploskoffie en/of theezakjes
background-pattern