Naar boven

Hoe reis je door Madagaskar?

Algemene informatie

Madagascar Belo sur Tsiribinha (9)

Vervoer in Madagaskar

Reis je door Madagaskar, dan reis je over de weg, over water én door de lucht.

Madagaskar is een land in ontwikkeling, en dat zie je duidelijk terug in de ontwikkeling van de kwaliteit van de wegen. Waar enerzijds nog veel zandpaden door de binnenlanden zigzaggen, zijn er nu steeds meer geasfalteerde wegen die je comfortabel van A naar B brengen. Naar omliggende eilandjes en over kanalen en rivieren, reis je per boot. Vanaf het water ervaar je de natuur op haar best. Ferries, kano’s, piroques en uitgeholde boomstammen zijn een mooie erfenis uit de vissercultuur van de Malagassiërs. Het land heeft op dit moment nog maar één actieve treinverbinding, dus lange afstanden worden voornamelijk met een binnenlandse vlucht afgelegd.

Auto met chauffeur

In Madagaskar regelen we een auto met chauffeur voor je. Je kunt dan veel zien, bent niet onnodig tijd kwijt met regelen, wachten, stops en ander oponthoud. Je kunt stoppen waar je maar wilt; voor een korte plaspauze of om een mooi uitzicht vast te leggen. Het is in Madagaskar niet gebruikelijk om zelf in een huurauto te rijden.

De auto’s waarmee je reist hebben meestal airconditioning. Op een aantal routes, met name de trajecten die niet vanuit de hoofdstad beginnen, kan het voorkomen dat deze ontbreekt. Op moeilijk begaanbare wegen wordt er met een 4-wheel drive gereden.

Onze chauffeurs spreken goed Frans en prima Engels. Ze kunnen je vanuit hun ervaring veel vertellen over hun cultuur en die van de verschillende stammen in Madagaskar. Daarnaast kan hij je in contact brengen met de lokale bevolking wanneer er een taalbarrière is. Houd er wel rekening mee dat je chauffeur geen gids is. In de nationale parken zijn gidsen speciaal opgeleid om je alle informatie over het park, de flora en fauna te geven.

Madagascar Tsaranoro (15)

Binnenlandse vluchten

Vanuit de hoofdstad Antananarivo vinden vluchten plaats naar alle grotere steden in het land. Met zo’n zestig luchthavens heeft Madagaskar het dichtste netwerk van binnenlandse vluchten ter wereld.

Air Madagaskar is de nationale luchtvaartmaatschappij en tot op heden de enige die binnenlandse vluchten uitvoert. Een nadeel hiervan is dat de prijzen relatief hoog liggen. Uit eigen ervaring kunnen we zeggen dat niet alle verbindingen even betrouwbaar zijn en er regelmatig grote vertragingen of annuleringen van vluchten voorkomen. De airline verstrekt hier laat of helemaal geen informatie over. We raden je aan om je, tot kort voor vertrek, op de hoogte te stellen van de vluchtinformatie voor jouw reis. Dit kan op de plek waar je verblijft en ook onze lokale partner kan hierin bijspringen.

Voor onze rondreizen plannen we in verband met de vaak voorkomende vertragingen en de hoge kosten zo min mogelijk binnenlandse vluchten in. En aan het einde van je reis, voor je terugvliegt naar Europa, plannen we een extra dag in Antananarivo.

Pousse pousse

De pousse-pousse is de riksja van Madagaskar. In een aantal plaatsen, zoals Antsirabe, Ambositra en Tulear, bepalen ze het straatbeeld met hun vrolijke kleuren. De pousse-pousse wordt voortgetrokken door mannen. Zij zijn sterker dan je in de eerste plaats zou denken met hun tengere Afrikaanse bouw. Als Europeaan voel je je wellicht bezwaard om je te laten rondrijden. Als je ziet dat hele Malagassische gezinnen gebruik maken van een pousse-pousse, dan kan je je twijfel al snel over boord gooien. Voor de lokale bevolking is het een dagelijks vervoersmiddel en voor de chauffeurs is het een baan zoals een taxichauffeur in Nederland. Voor een standaard ritje betaal je ongeveer 5000 ariary, dit is circa €2. Je moet wel even onderhandelen, want de pousse-pousse rijdt niet op de meter…

vervoer madagaskar
Tritriva-meer-1-300x225-300x225

Taxi-brousse en de vertrouwde fiets

Naast de pousse pousse is ook een ritje in de taxi-brousse een veel gebruikte manier van reizen onder de Malagassiërs. Het zijn veelal mini busjes of overdekte pick-up trucks met twee verticale banken achterin. De taxi-brousse is goedkoop, maar niet al te comfortabel. Vaak zitten er veel te veel mensen in een taxi en juist daarom is het wel een leuke manier om met de Malagasiers in contact te komen.

Nederlanders kunnen in Madagaskar hun hart ophalen, want fietsen kun je bijna overal. In de grotere plaatsen verhuurt bijna ieder hotel mountainbikes. Voor een euro of vier per uur kun je de omgeving per fiets verkennen. Op Ile St. Marie is fietsen de leukste manier om het eiland rond te gaan. Onderweg komen kinderen vrolijk naast je rennen, terwijl je al zigzaggend de kuilen in de weg ontwijkt.

background-pattern