Riksja Travel Madagaskar

Naar boven

Gezondheid in Madagaskar

Voorbereid op reis

Madagascar Tsaranoro (16)

Gezondheid in Madagaskar

Voorbereiding

Reizen naar een verre bestemming is niet zonder risico. Voordat je vertrekt is het goed om op de hoogte te zijn van de gezondheidsituatie in het land van bestemming zodat je dan de nodige voorzorgsmaatregelen kunt nemen. Vaccinatie tegen gele koorts is voor Madagaskar alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Madagaskar binnenkomt in een gele koorts land bent geweest. Ook heb je een cholerastempel nodig als je het land binnenkomt. Een bewijs hiervoor kan gevraagd worden bij aankomst, neem dus altijd je gele vaccinatieboekje mee. Hepatitus A en DTP prikken worden aangeraden. Als je vaker hebt gereisd, dan heb je hoogstwaarschijnlijk deze vaccinaties vaak al gehad. Let dan wel op de verloopdatum.

Madagascar Tsaranoro (6)

Malaria

Malaria komt voor in Madagaskar. Je kunt tijdens de vakantie Malarone slikken, een pil die de parasiet doodt als je door een malariamug gestoken bent. De kans om malaria te krijgen blijft wel altijd aanwezig, zelfs als je malariatabletten zoals Malarone slikt. De ervaringen met Malarone die wij horen zijn qua bijwerkingen wisselend en verschillen ook weer per persoon.

Laat je voorlichten door de GGD (vaak druk, lang wachten), Travel Clinic (vaak snel, goede service), je huisarts of Tropencentrum bij jou in de buurt. Zij geven up to date advies en aanvullende informatie (ook over bijvoorbeeld hondsdolheid, dengue, diarree op reis etc).

Medicijngebruik

Als je medicijnen gebruikt, raden we aan om de bijsluiter en een medisch certificaat van je huisarts mee te nemen. Dit is een brief waarin de arts het medicijn benoemt en de reden van gebruik uitlegt in het Engels. Het kan voorkomen dat de douane om dit certificaat vraagt zodat je aan kan tonen dat het om een medicijn gaat en niet om drugs. Neem ook altijd een extra voorraad mee, zodat je geen risico loopt dat je ter plekke zonder komt te zitten. Vooral bij bijzondere medicijnen heb je kans dat het tijdens je Madagaskar vakantie niet te krijgen is.

Madagascar Belo sur Tsiribinha (6)

Restaurants

In lodges en hotels is het eten veilig te eten, buiten Antananarivo is eten buiten de lodge of hotel in veel gevallen af te raden. In de weinige lokale restaurants die je kunt vinden is de hygiëne niet om over naar huis te schrijven. Eten dient goed gekookt of gebakken te zijn, zodat eventuele bacteriën gedood zijn. Voor fruit geldt dat het beter is om ze even te wassen. Doe dit dan wel met ‘schoon’ water. Je kan anders namelijk reizigersdiarree krijgen.

Wij hebben één restaurant buiten een hotel bezocht die je niet mag missen als je onderweg bent naar Tsingy de Bemeraha is Mad Zebu. Wie had verwacht dat je heerlijk culinair (en zeer betaalbaar) kunt lunchen in een klein stadje aan de Mania-rivier?

Gezondheid tijdens je reis

In de grotere plaatsen zijn er klinieken of is er een ziekenhuis, de medische zorg is er alleen wel vrij beperkt. Het ziekenhuis met de beste faciliteiten ligt in de hoofdstad Tana. Mocht je ter plekke medische hulp nodig hebben, dan kun je contact opnemen met onze partner ter plaatse voor assistentie. Op de voucher die je van ons meekrijgt staat een 24-uurs assistentie nummer. Het is handig om in ieder geval zelf een kleine medische kit mee te nemen met bijvoorbeeld pleisters, alcohol en O.R.S. of Norit tegen diarree.

We raden je aan goed op te letten tijdens de reis om te voorkomen dat je ziek wordt. Zo kun je geen water uit de kraan kunt drinken. Houd het dus bij water uit flessen met een verzegelde dop en neem geen ijsklontjes.

background-pattern