Naar boven

Dit zijn de unieke diersoorten van Madagaskar

blog

Madagaskar is het op vier na grootste eiland ter wereld, dat een groot aantal dier- en plantensoorten beschermt. Sterker nog: het land kent de hoogste biodiversiteit op aarde. Je zou dus kunnen stellen dat Madagaskar een waar walhalla is voor natuurliefhebbers. En wist je dat tachtig procent van de biodiversiteit uniek is voor het eiland? Dat maakt Madagaskar zo bijzonder en absoluut de moeite waard. Maar wat kom je hier zoal tegen en waar kun je de verschillende diersoorten het beste spotten? Dat vertellen we je! Reis je met ons mee?
Decorative torn edge

Andasibe National Park: thuis van de lemuren

Aan de oostkust van Madagaskar vind je het nationaal park Andasibe, ook wel bekend als de plek bij uitstek om lemuren te spotten. Zo vind je hier bijvoorbeeld de indri, de grootste lemur op aarde. Je kunt het park het gehele jaar bezoeken en het ligt vlak bij de hoofdstad, waardoor je hier tijdens een rondreis door Madagaskar ongetwijfeld een bezoek aan brengt. Je kunt de indri al van ruim een kilometer afstand horen en dat maakt de beleving extra spannend.

Andasibe is ook de thuishaven van verschillende reptielen en amfibieën, zoals ’s werelds grootste kameleons, de angstaanjagende boa en tal van kikkers. Denk daar nog ruim honderd vogel- en insectensoorten bij en de setting is af!

Ankaranana National Park: apen, katsoorten en meer

Andasibe mag dan wel het lemurenpark van Madagaskar zijn, de hoogste populatie primaten (apen en halfapen) vind je toch echt in het Ankaranana National Park. En naast de verschillende soorten lemuren heb je ook nog de kans om tenreks, ringstaartmangoesten, civetkatten en fretkatten tegen te komen. Ondertussen geniet je hier van ontelbare vogelsoorten, maar pas wel op voor schorpioenen…

Vakantie Madagaskar

Ben je op zoek naar diversiteit tijdens je rondreis? Sla Itafy dan zeker niet over. Ook hier heb je de kans om verschillende lemuren, prachtige vogels en reptielen te spotten, maar waar je echt voor komt is voor de onderwaterwereld. Het koraalrif is maar liefst honderd kilometer breed en dat maakt dit een perfecte duikspot. Je ontdekt hier het prachtige koraal dat het gebied rijk is, maar je hebt ook de kans om met verschillende soorten haaien te zwemmen. Ben je tussen juli en augustus in Madagaskar? Dan kun je zelfs walvissen spotten die hun oversteek maken. Tot slot worden hier schildpadden gefokt om de populatie in stand te houden.

Een andere goede plek om walvissen te zien is bij het eiland Ile St. Marie. Tussen juli en september verplaatsen de walvissen zich van de koude wateren van Antarctica naar een warmer gebied om te paren. Je hebt dan ook de kans om moeders met hun jongen te zien. Wil je een beter inkijkje krijgen in het leven van deze zoogdieren? Ga dan een dagje mee met CetaMada, een organisatie die walvissen onderzoekt door hen nauw in de gaten te houden. Op deze manier verzamelen ze informatie om de dieren in de toekomst beter te beschermen.

Maar dat is niet het enige dat de lokale bevolking doet om de wildlife in stand te houden. Zo beschermen ze ook de nesten van schildpadden dankzij de opbrengsten die zij halen uit het toerisme. Verder heb je grote kans om verschillende soorten vissen te spotten.

Isalo National Park: lemuren en vogels

Het Isalo National Park mag dan wel niet zo heel spannend zijn qua flora, toch vind je hier veertien soorten lemuren en ongeveer tachtig vogelsoorten. Met een beetje geluk kom je ook de vrolijke sifaka’s tegen, die zijwaarts langs de grond dansen. Een geweldig gezicht en zeker iets om op je bucketlist te zetten!

Nosy Be

Nosy Be staat bekend als een prachtige strandbestemming en daar kom je ook zeker voor, maar dat is niet het enige. Je vindt hier ook een aantal bijzondere dieren. Denk bijvoorbeeld aan de kleinste kameleon ter werekd en kikkers die in je broekzak zouden passen. Daarnaast springen maki’s gezellig in het rond. What’s not to love?

Vakantie Madagaskar

Ranomafana National Park: van alles wat

In het Ranomafana National Park vind je geen enkel dier dat je niet elders tegenkomt, maar het park biedt wel van alles wat: twaalf soorten lemuren, tenreks, gekko’s, kikkers, civetkatten en mangoesten. Je zult niet teleurgesteld zijn!

Kirindy-reservaat: de enorme, springende rat

Een enorme, springende rat? Jep, het Kirindy-reservaat staat bekend om de giant jumping rat. Maar het is ook het thuis van zeven verschillende soorten lemuren en een aantal reptielen. Pas dus goed op dat er geen vreemd insect in je sok kruipt!

En zo zijn er nog een aantal nationale parken in Madagaskar waar je lemuren, kikkers, vogels en reptielen vindt. Denk bijvoorbeeld aan het Andringitra National Park en Tsingy de Bemaraha. En bij Canal des Pangalanes, een van de langste kanalen ter wereld, heb je zelfs de kans om krokodillen te spotten! Lees meer over de verschillen tussen de Madagaskar nationale parken.

Zin gekregen om de verschillende dieren van Madagaskar te ontmoeten? Bekijk dan onze Madagaskar rondreizen en sla je slag!

Nog meer inspiratie opdoen? Lees meer blogs

Bekijk onze rondreizen

background-pattern