Riksja Travel Madagaskar

Naar boven

Eten en drinken in Madagaskar: om je vingers bij af te likken!

blog

Hoewel je op vakantie gaat voor natuur, cultuur, avontuur en ontspanning, is het toch wel fijn als je op vakantie ook lekker kunt eten, nietwaar? Nou, in Madagaskar hoef je je daar geen zorgen over te maken: het eten is echt heerlijk. Het land kent een gevarieerde keuken en daarom is er voor ieder wat wils. Wat je hier zoal kunt eten en drinken? We zetten het voor je op een rij!
Decorative torn edge

Franse invloeden

Omdat Madagaskar ooit onder Frans bewind was, vind je in de keuken nog veel Franse invloeden terug. Zo kun je hier heerlijke stokbroden krijgen, die vaak worden geserveerd met kaasjes, jam en jus d’orange. Daarnaast kun je hier smullen van verse croissants; ideaal voor het ontbijt of de lunch. En voor de zoetekauwen onder ons: het nationale toetje is geflambeerde banaan met rum! Tijdens je rondreis door Madagaskar zal je veel in aanraking komen met de Franse keuken.

Rijst als basis ingrediënt

Ondanks dat Madagaskar ooit een Franse kolonie was en je hier nog steeds Franse gerechten kunt terugvinden, eten de meeste mensen rijst en dan het liefste drie keer per dag. Rijst is dan ook het belangrijkste basisingrediënt. Het wordt bijna altijd geserveerd met vlees, vis, kip of eend.

Populaire gerecht in Madadaskar

Een van de meest gegeten gerechten in Madagaskar is ongetwijfeld romazava, een gerecht van rundvlees met groenten en gember. Ook ravitoto – een soort stoofpot van vlees – is erg populair. Verder kun je hier tsaramasy krijgen, dat bestaat uit rijst met bonen en vlees, en koba: rijst die wordt geserveerd met bananen en pinda’s. Koba wordt ook wel als een snack gezien. Ook samosa’s – gefrituurd bladerdeeg, gevuld met vlees of groenten – zijn een populair tussendoortje. Een ander typisch gerecht is de zebu-steak, een aanrader als je van vlees houdt. En tot slot zul je ongetwijfeld kitoza op de menukaart zien staan, dat bestaat uit dunne reepjes gedroogd of gerookt vlees. Bij veel van bovenstaande gerechten wordt een pittige groentecurry geserveerd.

Zeevruchten

Aan de kust zijn vis en andere zeevruchten erg populair. De specialiteiten zijn hier garnalen en kreeft.

Vers fruit

Madagaskar kent verschillende fruitsoorten en je kunt, mits het goede seizoen is, veel vers fruit verkrijgen. Denk aan kokosnoten, avocado’s, sinaasappels, bananen, ananas, mango’s en lychees. In de wat koudere gebieden kun je vaak juist appels, peren, abrikozen en perziken krijgen.

Chinese en Westerse gerechten

Geloof het of niet, maar in Madagaskar kun je ook zeker goed terecht voor Chinese en Westerse maaltijden. Die laatste zijn voornamelijk op de Franse cuisine gebaseerd, maar je kunt hier ook de Italiaanse keuken terugvinden. In de meeste hotels serveren ze dan ook vaak een westers ontbijt, bestaande uit toast met boter, jam en fruit. Daarnaast kun je over het algemeen ei en bacon krijgen, maar dan betaal je vaak net iets meer. De Chinese restaurants vind je voornamelijk in de grote plaatsen, maar deze zijn vaak wel aan de prijzige kant. Chinese soep kun je in principe overal in Madagaskar krijgen.

Vegetarisch eten in Madagaskar

Ben je vegetarisch en reis je naar Madagaskar? In principe hoeft dat geen probleem te zijn. Geef bij het bestellen ‘tsy mis hena’ aan, wat letterlijk ‘zonder vlees’ betekent. Je kunt in plaats daarvan bijvoorbeeld légumes sautées (gebakken groenten) nemen. Hieronder hebben we een aantal handige woorden voor je vertaald:

Henan-omby = rundvlees

Henan-kisoa = varkensvlees

Henan-borona = kip

Henan-drano = vis

Schrijf deze woorden op als je naar Madagaskar gaat, zodat je kunt aangeven wat je niet wilt of kunt hebben.

Drinken

Net zoals in de meeste landen, kun je het water uit de kraan hier niet drinken. Daarom moet je altijd zelf mineraalwater halen in de supermarkten. Er zijn verschillende merken en in principe maakt het niet uit welke je neemt. In restaurants is het verstandig om altijd drinken zonder ijsblokjes te vragen, want soms gebruiken ze daarvoor water uit de kraan, waar je ziek van kunt worden.

Frisdranken als Coca Cola en Fanta zijn overal te krijgen, net als sapjes. Madagaskar kent ook trouwens zijn eigen frisdranken, zoals ranonápango (ook wel ranovola genoemd). Dit drankje wordt geregeld bij het eten geserveerd. In restaurants kun je vaak verse sap krijgen, afhankelijk of het een goed seizoen is voor fruit. Thee en koffie is, vergeleken met wat wij gewend zijn in West-Europa, erg slap.

Madagaskar kent ook lokale biertjes, zoals Three Horses, Gold en Queens. Van die drie is de eerste overduidelijk het populairste. Ook kun je bier krijgen dat is gemaakt van suikerriet, wat betsabetsa wordt genoemd. Daarnaast vind je in Madagaskar een wijnstreek waardoor je lokale wijn kunt drinken. Goede wijnen zijn bijvoorbeeld Lanzan ny Betsileo en Clos Mazala. Tot slot is rum een populair alcoholisch drankje dat je overal kunt bestellen.

Nog meer inspiratie opdoen? Lees meer blogs

Bekijk onze rondreizen

background-pattern