Naar boven

Cultuur van Italië

Om deze redenen wil je voor de cultuur naar Italië

blog

Lekker op vakantie naar Italië staat voor lang tafelen, groene heuvels en olijfbomen. De dagen dat je meer wil, dan ga je op pad. Want je kunt genoeg cultuur opdoen in Italië, waar je ook bent in het land. Dit zijn onze redenen waarom je voor de cultuur naar Italië wil!
Decorative torn edge
Geschreven op
maandag 5 juli
Geschreven door
Tom Acda

Ultiem genieten van cultuur

In Italië is cultuur snuiven een stuk lekkerder dan het klinkt, want het bourgondische leven is hier een groot deel van. Lokale wijnen proeven, op pad met een Italiaanse Mamma en slapen in het Toscaanse landschap. Een reis naar Italië is gegarandeerd uitgerust thuiskomen, ook als je veel op pad gaat. Hoe meer je van het land wil zien, hoe meer verschillende specialiteiten je proeft. Daarnaast zijn de steden gevuld met gezellige terrassen, kunst en oude architectuur. Dit geeft het hele land karakter, waar je ook van je wijntje geniet.

Cultuur Italië agriturismo

Dé manier om in contact te komen met de mensen

De mensen maken het land en in Italië spelen ze de hoofdrol van de cultuur. De gastvrijheid, kennis van de omgeving en het huiselijke gevoel krijg je als je slaapt bij een agriturismo. Hier kom je bij de mensen thuis die op een duurzame manier wijn, olijfolie of andere lekkernijen verbouwen. Door te slapen bij dit soort plekken steun je niet alleen de duurzame boerderij, maar wordt je ook welkom geheten in de familie.

Neem Angelo en Claudia, die een wijn-agriturismo hebben in Toscane. Je begint je reis door met elkaar te proosten en te praten over wat het gaafst is in de omgeving. Je ervaart even hoe het is om een Italiaanse familie te zijn en weet meteen wat je morgen wil gaan zien. Dit is wel zo fijn in Toscane, waar tientallen middeleeuwse dorpen en fattorias zijn die elk iets unieks hebben. Als er iets is wat we geleerd hebben tijdens het reizen, is dat de lokale mensen de beste plekken weten!

Puglia Italië

Slapen op unieke plekken

Naast een gastvrij agriturismo zijn er in heel Italië unieke slaapplekken waar de cultuur ervan af spat. Deze plekken gaan van middeleeuwse kastelen tot overnachten in kegelvormige trulli , elk met een boeiende geschiedenis. Wij vinden deze kleinschalige plekken gaaf doordat het geen doorsnee slaapplek is en er echt een verhaal te vinden valt.

Neem de grotwoningen van Matera, waar vroeger hele gezinnen met ezels woonden en kloosterlingen schuilplaats vonden. Dit waren de huizen, uitgehakt in rotsen, waar enkel de armste woonden. Veel van deze grotten zijn omgezet naar slaapplekken, restaurants en musea. Zeker de musea zijn meer dan de moeite waard om te bezoeken, zo zie je echt hoe hier geleefd werd. Geen zorgen, jouw slaapplek heeft een upgrade gekregen en je kamer is met veel oog voor detail in gericht. Je bent natuurlijk wel op vakantie.

Pasta maken

Koken met Di Mammi

Als we het hebben over de cultuur in Italië, kunnen we de Italiaanse Mamma’s niet overslaan. Deze krachtige vrouwen zijn iconisch voor Italië en net zo typerend als pizza in Napels. Wij vinden het geweldig om met de dames langs lokale markten te lopen en verse producten te kiezen. De kennis van de streekproducten loopt naast je en elke tomaat of komkommer wordt nauwkeurig gekozen. Als je de boodschappenlijst hebt kunnen afstrepen, dan ga je samen met Di Mammi koken in haar keuken. Zo sta je voor je het weet in een Italiaanse keuken en kook je een heerlijke pasta of uiterst verse visschotel. Wil je dit vaker doen? Wissel dan ook van regio, waar verschillende specialiteiten gekookt worden. Zo proef je per regio iets totaal anders!

Cultuur Italië Florence

De gaafste steden

Tot slot hebben we de prachtige Italiaanse steden. Deze zijn zo divers door culturen die samenkomen en geschiedenis die tot leven komt. Neem Bolzano, waar de cultuur van Italië en Oostenrijk een ideale wereld van bier en wijn vormt. Hier geniet je van een relaxte sfeer en kun je met kabelbanen de Alpen in. Het is een fijne uitvalbasis als je met de auto vanuit Nederland rijdt en gewoon lekker wil gaan wandelen.

Wil je meer kunst en architectuur zien, dan wil je naar Florence of Rome. Zo staat Florence vol met architectuur uit de renaissance en is Rome gevuld met ruïnes, fonteinen en marmeren beelden. Dit en vele andere zijn gave steden waar je aan één dag niet voldoende hebt.

Wil je meer lezen over Italië?

Gaat jouw volgende reis naar Italië? Dan vertellen we je graag welke activiteiten je niet wil missen. Nog niet helemaal zeker? Lees dan waarom Italië op je bucketlist thuishoort. Ben je opzoek naar specifieke inspiratie voor Puglia of Toscane, dan hebben wij hier twee inspiratie pagina’s voor gemaakt. Zo heb je binnen no-time alle informatie om een reis te bouwen met onze bouwstenen of om te kiezen voor een ideale rondreis.

Nog meer inspiratie opdoen? Lees meer blogs

Bekijk onze rondreizen en bouwstenen

background-pattern