Naar boven

Matera, Zuid-Italië

Grotwoningen in Matera

bouwsteen

 • Reisschema:
  Matera
 • Reisduur:
  3 dagen / 2 nachten
 • Reissom:
  vanaf € 275,- p.p. bij 2 personen
✓ Matera staat bekend om de Sassi, de grotwoningen

✓ Overnachting in een Sassi-grot

✓ Verdwaal in de wirwar van straatjes
Matera Sassi grotwoningen
Decorative torn edge

Dag 1 – Aankomst in Matera

Wanneer je van de Amalfikust naar Puglia reist, in de hak van de laars, dan reis je via Matera. Matera is beroemd vanwege de Sassi, oftewel de grotwoningen. De kerken zijn uitgehouwen in de rotsen. Je reistijd is vandaag niet al te lang, dus je kunt vanmiddag al de stad in. In de Sassi woonden vroeger hele gezinnen, samen met hun kippen, een ezel en andere dieren, op betrekkelijk kleine oppervlaktes. Veel mannen in Matera waren schaapherders die een groot deel van het jaar in de bergen rond Matera verbleven en dan ook daar in de rotsen overnachtten. Af en toe kwamen er enkelen naar beneden, om de door hen vervaardigde kaasjes naar huis te brengen. Matera staat niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Je overnacht in een hotel met grotwoningen. Je kamer is ruim en met veel oog voor detail ingericht. Je huurauto parkeer je buiten het centrum; er zijn geen parkeerplaatsen bij je hotel.

Decorative torn edge

Dag 2 – Verken Matera op eigen gelegenheid

Tijd om de stad te verkennen vandaag. Maar eerst een lekker ontbijt op het terras bij je grotwoning. De energie heb je nodig, vanwege de vele trappen in het oude deel van de stad. Wij vonden het leuk om te verdwalen en de vele straten en stegen op ons gemak te ontdekken. Wil je zeker weten dat je niets mist? Volg dan de itinerario turistisco – de toeristische route, naar prachtige uitzichten en onverwachte hoekjes in de stad. De Piazza Duomo mag zeker niet ontbreken tijdens je wandeling vandaag. Onderweg is het ene doorkijkje nog mooier dan het andere. Wil je wat meer overzicht? Klim dan eerst naar het hoogste punt van de stad. Van daaruit heb je een prachtig overzicht over aan de ene kant Sasso Barisano en aan de andere kant op de Sasso Caveoso. Wanneer je graag eerst wat meer over de stad te weten wilt komen, raden we je aan naar Casa Noah te gaan. Hier leer je tijdens een multimediapresentatie alles over de stad en hoe het was om er vroeger te leven.

 

Decorative torn edge

Dag 3 – Vertrek uit Matera

Vandaag verlaat je Matera, maar niet voordat je het Nationale Park tegenover de stad hebt bezocht. Hier vind je rotskerken en verlaten grotwoningen, zodat je precies kunt zien hoe de mensen vroeger leefden. Reis je richting Maratea, waar je een actieve hike kunt maken langs en door een rivier? Dan ben je ongeveer tweeënhalf uur onderweg. Reis je verder naar Puglia? Dan is het zo’n anderhalf uur rijden naar Ostuni, waar je slaapt in een wit, kegelvormig trulli-huisje en Italiaans leert koken.

 

Decorative torn edge

Onze sfeervolle adresjes

torn-edge

Grotwoningen in Matera

Deze bouwsteen is goed te combineren met

bouwsteen

Ongerept Maratea

 • Maratea
 • 4 dagen / 3 nachten
 • vanaf € 345,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
bouwsteen

Tuktuk langs de kust; Polignano a Mare

 • Polignano a Mare
 • 4 dagen / 3 nachten
 • vanaf € 415,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
Puglia pasta workshop
bouwsteen

Ostuni: trulli-huisjes en orecchiette

 • Ostuni
 • 4 dagen / 3 nachten
 • vanaf € 435,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
background-pattern