Naar boven

Klimaat en beste reistijd Italië

Algemene informatie

Klimaat en beste reistijd Italië

Klimaat in Italië

La dolce vita, het zachte leven in Italië, kun je door het milde Mediterraanse klimaat bijna het hele jaar beleven. De beste periode om lekkere ijsjes te eten in Italië, flaneren door Rome en het Toscaanse buitenleven, is van mei tot november. In augustus trekken de Italianen er massaal zelf op uit en is het overal druk. 90% van de Italiaanse middenstand zit dan langs de Italiaanse kust en meren -naast alle vakantie vierende Europeanen en veel winkels en zelfs restaurants zijn dicht. In de wintermaanden zweeft de temperatuur in Toscane zo tussen 10 en 16 graden, betaal je een stuk minder voor hotels en is het overal veel rustiger in Italië. Behalve kerst in de steden dan weer natuurlijk, maar dat is een heel andere Italië vakantie.

Italië is zo’n vier keer groter dan Nederland, waardoor er per regio nog best verschillen in het Italiaans klimaat zijn. Zo is Toscane niet voor niets zo groen. De temperaturen zijn aangenaam, maar hartje zomer kan er gerust een bui vallen. Op de Italiaanse eilanden kan een heuse Saharawind opsteken en in het zuiden zijn temperaturen boven de 40 graden zomers geen uitzondering. Elke reis door Italië kan weer anders zijn dan de vorige. Lees hieronder de verschillen per klimaat per regio in Italië.

klimaat en beste reistijd Italië
Italië klimaat en beste reistijd

Het Italië klimaat in het binnenland

Warme zomers en milde winters karakteriseren de glooiende groene heuvels, middeleeuwse Italiaanse steden en de heilige stad Rome. Vanaf het voorjaar loopt de temperatuur op van zo’n 25 naar 30 graden in de zomer. In de avonden kan het nog wel flink afkoelen, dus neem wel altijd een vestje mee. In het najaar en de winter wordt het groene laken over het landschap extra kleur gegeven door de regen. De temperatuur ligt dan zo rond de 18 graden. Het leuke aan reizen in Italië in deze periode is dat het plattelandsleven dan z’n hoogtepunt heeft met de druivenpluk in oktober, de olijvenoogst in november en truffels zoeken in december.

Het klimaat in Zuid-Italië

Vanaf Napels kun je spreken van een subtropisch klimaat in Italië. Daar waar je in het noorden en midden nog wel eens een buitje kan verwachten of een kille avond, komt in het zuiden de temperatuur – zelfs in de koudste maanden – nauwelijks onder de 17°C. Maar dit klimaat is geen garantie. Het weer in Italië blijft altijd een onzekere factor. In de winter is het wel veel rustiger. Veel bars, restaurants en accommodaties zijn dan zelfs gesloten. In de zomer schiet de thermometer met gemak naar de 40°C. Reis je door het zuiden van Italië, ga dan lekker mee in de dagelijkse flow van de Italianen en houd pranzo (Italiaanse siësta) op het heetst van de dag. Bezoek de Vesuvius en Pompeï vroeg in de ochtend en dobber ’s middags lekker in de Thyrreense zee of je zwembad bij je agriturismo. ’s Avonds kun je nog steeds in een hemdje zitten als je gaat eten bij een van de ristorantes in een sfeervolle stad. Het voorjaar en het najaar zijn de fijnste periodes om te reizen door Zuid-Italië. De temperaturen liggen meestal tussen de 20°C en 30°C en er hangt een aangename levendigheid (niet te druk, niet te rustig).

Klimaat italie- beste reistijd
Amalfi klimaat Italië

Het klimaat op Sicilië

Het temperamentvolle Sicilië kent zachte winters en lange hete zomers, haast te vergelijken met het klimaat in noord Afrika. De zon schijnt heel fel en krachtig en er valt geen drupje regen. In de heuvels van het binnenland en op de Etna is het wat beter vertoeven. Hier liggen de temperaturen gemiddeld zo’n 5 graden lager dan de ruim 35 graden aan de kust. Ook steekt op zowel Sardinië als Sicilië zomers de sirocco op. Een hete, vochtige lucht komt uit het zuiden, de Sahara, en is ongeveer 10 graden warmer dan normaal, waardoor de temperatuur kan oplopen tot 45 graden.

Regio Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Noord
Italië
6 °C 8 °C 14 °C 18 °C 22 °C 26 °C 29 °C 29 °C 24 °C 18 °C 12 °C 7 °C
Zuidoost
Italië
12 °C 12 °C 15 °C 18 °C 21 °C 26 °C 29 °C 29 °C 25 °C 21 °C 17 °C 13 °C
Centraal
Italië
12°C 12 °C 15 °C 19 °C 22 °C 27 °C 30 °C 31 °C 26 °C 22 °C 17 °C 13 °C
bouwsteen

Benvenuto Napels

  • Napels
  • 3 dagen / 2 nachten
  • vanaf € 289,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
bouwsteen

Hike het smokkelaarspad langs het Comomeer

  • Lecco, via Varenna, Colico (oosten Comomeer)
  • 5 dagen / 4 nachten
  • Vanaf € 430,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
Wijn Italië
rondreis

Toscane & Umbrië: la dolce vita

  • Pisa - Toscane - agriturismo Umbrië - San Gimignano
  • 9 dagen / 8 nachten
  • vanaf € 950,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze rondreis
Decorative torn edge
background-pattern