Menu background

Naar boven

Ostuni, Puglia

Ostuni; olijven en orecchiette

bouwsteen

 • Reisschema:
  Ostuni
 • Reisduur:
  4 dagen / 3 nachten
 • Activiteit:
  Pasta kookworkshop
 • Reissom:
  vanaf € 370,- p.p. bij 2 personen
✓ Overnachten op een bijzondere plek: een kegelvormig trulli-huisje in Ostuni

✓ Olijfboomgaarden, zover als je kunt zien

✓ Leer zelf orecchiette pasta maken

✓ Het hart van de plattelandsregio Puglia

Puglia pasta workshop
Decorative torn edge

Dag 1 – Aankomst in Ostuni, Puglia

Het noorden van Puglia is groener en heuvelachtiger dan het zuiden en je vindt hier volop olijfboomgaarden. 80% van de Italiaanse olijfolie wordt in deze regio geperst. De lokale boeren zijn eigenzinnige harde werkers, maar zodra het ijs is gebroken, wacht je een warm welkom achter de dikke muren van de masseria landhuizen. 

Je slaapt in de omgeving van Ostuni in een typische kegelvormige trullo. De daken van deze wit gekalkte huizen zijn vaak versierd met primitieve of magische symbolen. Het interieur is verrassend ruim en er is zelfs wifi. De trulli liggen op een heuvel met een prachtig uitzicht en hebben een zwembad met terras tussen de olijfbomen. Je overnacht op een centrale locatie in de vallei zodat je gemakkelijk de omgeving kunt verkennen. 

Decorative torn edge

Dag 2 – Pasta kookworkshop, omgeving verkennen

Na het ontbijt kun je het witte stadje Ostuni verkennen of fietsen door olijfboomgaarden (zie optionele excursie). ’s Middags is het tijd om de keuken in te duiken! Tijdens deze workshop leer je zelf Apulische orecchiette maken, een kleine pastasoort die qua vorm aan oorschelpen doet denken. Je wordt ingewijd in de geheimen van het kneden van deeg en het vormen van de ‘oortjes’. Uiteraard worden er verschillende lokale ingrediënten gebruikt, die je allemaal kunt proeven. Een goed glas wijn mag natuurlijk niet ontbreken. De workshop wordt afgesloten met lunch zodat je kunt genieten van je zelfgemaakte gerechten.

 

Decorative torn edge

Dag 3 – omgeving van Ostuni, Puglia

Dé hoofdstad van de trulli-dorpen is Alberobello. Vanaf uitkijkpunt Belvedere Balconata Terazza Balcone di Santa Lucia kijk je uit over de zee van grijze puntdaken, het lijkt wel een kabouterdorp. In het centrum zijn de trulli op toeristen ingericht en zijn er restaurants en souvenirwinkels in gehuisvest. Daarbuiten slenter je door straten waar nog gewoon in de trulli gewoond wordt. Destijds de huisvesting voor de armsten van het land, nu het meest gefotografeerd in Puglia.

Vanuit Ostuni rijd je in drie kwartier naar Alberobello. Heb je aan een halve dag genoeg? Dan kun je ’s middags ontspannen bij je zwembad, of de kust opzoeken. Het strand is in Puglia nooit ver weg. De Riviera dei Trulli is lekker rustig, vergeleken met andere badplaatsen in het zuiden.

Decorative torn edge

Dag 4 – vertrek uit Ostuni, Puglia

Je verlaat Ostuni en reist dieper de hak van de Italiaanse laars in. Om met een Italiaanse mamma de markt op te gaan en te kokkerellen, rijd je naar de witte barokstad Lecce in Puglia. Liever een Italiaanse siësta? Reis dan door naar de kust. Bij Polignano a Mare, een levendige en sfeervolle vissersplaats, vind je fijne baaien en een azuurblauwe zee.

Decorative torn edge

Onze sfeervolle adresjes

torn-edge

Ostuni; olijven en orecchiette

Voor deze reis bieden we de volgende varianten aan

Olijfolie proeven, Ostuni Puglia
Olijfolieproeverij
Olijfbomen Puglia
Masseria, Puglia
Olijfbomen Ostuni
Olijfolie molensteen
Variant
1

Olijfolieproeverij

 • Reissom:
  vanaf € 61,- p.p. bij 2 personen
 • Inbegrepen:
  rondleiding door olijfboerderij en proeverij met snacks
Tachtig procent van de Italiaanse olijfolie wordt geoogst en geperst in Puglia. Leuk om eens te kijken hoe dat eraan toe gaat. Je krijgt een rondleiding in het Engels door de geschiedenis van olijfolie op de boerderij. Van een oude Romeinse pers tot technieken uit de 11e eeuw, tot de huidige frantoio (olijfmolen) uit 1880. Natuurlijk kun je ook de verschillende extra vergine olijfolie proberen.
Decorative torn edge

Deze bouwsteen is goed te combineren met

Lecce, Puglia
bouwsteen

Lecce: geheime recept van Puglia

 • Lecce
 • 3 dagen / 2 nachten
 • vanaf € 465,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
Wijnproeverij
bouwsteen

Tuktuk langs de kust; Polignano a Mare

 • Polignano a Mare
 • 4 dagen / 3 nachten
 • vanaf € 360,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
background-pattern