Naar boven

Onze aanraders voor Sulawesi

blog

Toerisme in Sulawesi staat nog in de kinderschoenen. Op Sulawesi kom je weinig andere reizigers tegen en ervaar je de cultuur van Indonesië op zijn best. Hier krijg je authentieke ervaringen, een inkijk in de bijzondere dodencultuur en kun je de beste duiken maken. Niet voor niets de reden dat wij zo’n fan zijn van het eiland. We vertellen je daarom graag waarom je Sulawesi niet mag missen tijdens jouw reis in Indonesië.
Decorative torn edge

Leer meer over de doden cultuur

Sulawesi Toraja

De dodencultuur van Sulawesi is heel bijzonder. Vooral de Tana Toraja regio houdt er speciale tradities en rituelen op na. De stammen die hier leven, eren hun overledenen met grote begrafenissen en een graf dat is uitgehakt in de rotsen. Wij bezochten met een lokale gids. Hierdoor konden we een stuk van een begrafenis bijwonen een hele speciale ervaring. Een begrafenis is natuurlijk een emotionele gebeurtenis en het is niet meer dan logisch om hier respectvol mee om te gaan. Over het algemeen staan de inwoners van de Tana Toraja dorpen open voor reizigers, maar om er zeker van te zijn dat je een begrafenis kunt bijwonen raden wij je aan om net als wij een lokale gids in te huren. Niet alleen is een gids handig als vertaler, maar kan hij ook de rituelen en gebeurtenissen aan je uitleggen.

Het ongerepte noorden van Sulawesi

Tangkoko Sulawesi

Noord-Sulawesi is onwijs mooi en veelzijdig. Je kunt hier naast mooie duikspots en tropische stranden ook op zoek naar spookdiertjes en de zwarte kuifmakaken. Hiervoor moet je naar het Tangkoko Nature Reserve Park. Reis je met Riksja? Dan regelen we een een chauffeur en gids waarmee je op pad gaat. Deze weet goed hoe de dieren zich gedragen en helpt je om ze gemakkelijk te spotten.

Ontdek de onderwaterwereld

Sulawesi Bira

Op Sulawesi vind je veel van de betere duik- en snorkelplekken in Indonesië. Als onderwaterliefhebber kun je hier je hart ophalen. Sulawesi is groot, vandaar dat de duikplekken veel van elkaar verschillen. Wij bezochten zes fantastische duikplekken en leggen je graag uit wat de verschillen zijn.

Bunaken: Bunaken is een onwijs mooi eiland voor de kust van de stad Manado in het noordelijkste puntje van Sulawesi. Hier vind je het meest kleurrijke koraal en heel veel mooie vissen, inktvissen en schildpadden. Met een beetje geluk kom je hier ook roggen en haaien tegen.

Wakatobi National Park: Dit nationaal park ligt in het zuidoosten van het eiland. Moeilijker te bereiken, maar daardoor ontzettend rustig en ongerept met veel grote scholen vissen.

Bangka Island: Net als het Wakatobi National Park is Bangka Island minder bekend bij reizigers. Het koraal is gezond en aan vissen geen tekort. Tip: combineer Banka Island met Bunaken Island.

Togian Islands: Ben je fan van de uitdagendere duiken? Ga dan naar de Togian Islands. Wij doken hier langs steile wanden met een diepe afgrond en ontdekten verschillende wrakken. Het onderwaterleven is erg divers en je komt ongetwijfeld een haai of een schildpad tegen.

Lembeh Straits: Een paradijs als je van macro-leven houdt. Hier vind je geen grote vissen, maar zeldzame zeepaardjes en octopussen.

Gorontale: Gorontalo is bij uitstek onze favoriete plek om grote vissen tegen te komen tijdens een duik. Kom tussen december en februari om mantaroggen te spotten en tussen november en april om te duiken met walvishaaien.

Nog meer inspiratie opdoen? Lees meer reisblogs:

Bekijk ook onze rondreizen en bouwstenen

rondreis

Rondreis 4: 2,5 week in het paradijs

 • Ubud – Candidasa – Tirtagangga – Pemuteran – Munduk – Sanur – Nusa Lembongan
 • 18 dagen / 17 nachten
 • vanaf € 1.345,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze rondreis
Decorative torn edge
Flores-reis
rondreis

Rondreis 7: Eilandhoppen in Indonesië

 • Ubud - Tirtagangga - Maumere - Moni - Bajawa - Ruteng - Labuan Bajo - Belangan
 • 17 dagen / 16 nachten
 • vanaf € 1.850,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze rondreis
Decorative torn edge
bouwsteen

Tana Toraja’s rituelen

 • Toraja Sulawesi
 • 4 dagen / 3 nachten
 • vanaf € 379,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
bouwsteen

Expeditie Jungle Jeep

 • Sibetan, Oost Bali
 • 2 dagen/ 1 nacht
 • vanaf € 220,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
background-pattern