Naar boven

Spiekende spookdiertjes

bouwsteen

 • Reisschema:
  Noord Sulawesi
 • Reisduur:
  3 dagen / 2 nachten
 • Reissom:
  vanaf € 730,- p.p. bij 2 personen
 • Inclusief:
  o.a. Tangoko NP met gids en beklimming vulkaan
Noord-Sulawesi staat eigenlijk vooral bekend als snorkel- en duikparadijs rondom de eilanden. Het binnenland is daarentegen een onbekende parel vol cultuur en overweldigende natuur. Aan de voet van twee vulkanen ontdek je lokale Minahasa dorpen met houten paalhuizen en fruit- en bloemenmarkten. In de dichte jungle van het Tangkoko Batuangas National park spot je zwarte apen, neushoornvogels en zeldzame spookdiertjes. Je overnacht in bamboe cottages, of eenvoudige bungalows in een kleurrijke bloementuin.

Spiekende spookdiertjes is een eerste kennismaking met het nog onbekende Noord-Sulawesi en je kunt deze bouwsteen goed combineren met een tropisch strand verblijf op de Bunaken.
spookdiertje noord sulawesi indonesie
Decorative torn edge

Dag 1 – Op zoek naar spookdiertjes in Noord Sulawesi

Na het ontbijt word je opgehaald bij het hotel door onze chauffeur. Op Sulawesi komen nog niet zoveel toeristen en zijn ervaren gidsen een schaars goed. Wij hebben er daarom voor gekozen om per chauffeur over Noord-Sulawesi te reizen, zonder gids. Met handen-en-voeten-gesprekken met de chauffeur en een reisgids op zak kwamen wij een heel eind.

Vanaf Manado rijd je in ongeveer 2 uur naar Tangkoko Batuangas National park. Dichte groene jungle grenzend aan eindeloze zwarte stranden en hoog in de bomen schreeuwen apen naar elkaar. Vergeet daarbij het kleinste aapje met de grootste ogen ter wereld niet; de tarzier, oftewel het spookdiertje…

Decorative torn edge

Aangekomen bij het hotel check je in en staat je gids/ranger klaar om je mee te nemen het park in. De spookdiertjes leven in grote bomen bij elkaar. Tegen zonsondergang kruipen ze hun boom uit om even buiten te kijken. Je overnacht vanavond in een eenvoudig houten hutje of eenvoudige bungalow met mandi (Indonesische / koude douche).

Vroeg naar bed, want de wekker gaat vroeg: Voor zonsopgang ga je met de ranger weer het park in. Dit keer ga je op zoek naar zwarte makaken. Wij troffen na een poosje een hele familie. Met een beetje geduld komen ze nieuwsgierig naar beneden en kun je hun doen en laten volgen.

Decorative torn edge

Dag 2 – Op weg naar het land van de Minahasa

Na je onderonsje met de zwarte makaken ga je terug naar je hotel. Na het voedzame lokale ontbijt is het tijd om dit rustige plekje in de natuur te verlaten. In ongeveer 4 uur rijd je dwars door rijstvelden en fruitplantages naar bloemenstad Tomohon.
Onderweg rijd je door het platteland waar de Minahasa bevolking woont. Je bezoekt stenen Waruga graven waar Minahasa’s hun dierbaren begraven, gebeeldhouwd uit enorme rotsblokken. Daarna maak je een korte stop en wandel je naar het driekleuren meer. Afhankelijk van de lichtinval kleurt het water turquoise, blauw en diepgroen. Je overnacht vanavond in een eenvoudige bungalow in de bloementuin. Tussen de palmbomen door heb je uitzicht op de vulkanen.

Decorative torn edge

Dag 3 – Rookwolken op de vulkaantop

Hoog gelegen tussen twee vulkanen is het hier koeler dan in andere steden. Tomohon staat bekend als de groentetuin van het noorden door de vruchtbare grond en het aangename klimaat.

Je neemt vanochtend een kijkje in de krater van de Mahawahu vulkaan. In een rustig tempo loop je omhoog over een duidelijk pad. Je kijkt uit over de rokende buurman vulkaan Lokon en frisgroene rijstvelden. In de verte kun je zelfs de eilanden van Bunaken zien liggen, met hun witte stranden.

Decorative torn edge

Op je gemak ga je samen met je chauffeur weer terug naar Manado. Voordat je weer terug bent in de stad stop op een kleurige markt. In dit gebied ontmoet je veel oudere mensen die graag een woordje Nederlands met je wisselen. Je ziet hier geroosterde boomrat op een stokje. Wij probeerden liever de verse mango’s en ananas bij een van de marktkramen: Om van te watertanden.

Na deze tocht reis je in ongeveer een uurtje terug naar Manado. Hier kun je op de boot stappen om te gaan snorkelen of duiken met de bouwsteen Flipperen en fluiten op Bunaken of een vlucht nemen naar Bali om je reis te vervolgen.

Decorative torn edge

Onze slaapplekken

torn-edge

Spiekende spookdiertjes

Deze bouwsteen is goed te combineren met

bunaken sulawesi indonesie
bouwsteen

Bunaken bounty-eiland

 • Bunaken
 • 4 dagen / 3 nachten
 • vanaf € 492,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
bouwsteen

Cycling door het paradijs

 • Ubud
 • 3 dagen / 2 nachten
 • vanaf € 165,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
background-pattern