Naar boven

Geld in Indonesië

Voorbereid op reis

vakantie tips Indonesië, geld

Geld en pinnen

In Indonesië betaal je met de Indonesische Rupiah (RP). Het is handig om vlak voor je reis de koers van de Rupiah eens te bekijken, omdat de wisselkoers hevig aan het schommelen is. Een zogenaamde ‘converter’ kan hierbij helpen. Reken op 1 Euro = 17.500 Rupiah.

Geld wisselen Indonesië of geld pinnen in Indonesië?

Op de luchthaven kun je geld omwisselen. Dit is handig voor de eerste uitgave. Verder kun je inmiddels op veel plaatsen pinnen. Dit geldt wel voornamelijk voor de grotere plaatsen. Op Bali is het vaak geen probleem om aan geld te komen. Op een eiland zoals Flores is het wat lastiger. Zorg daarom dat je genoeg geld bij je hebt als je naar een afgelegen gebied reist. Verder heeft men in kleinere winkels of restaurantjes vaak niet zoveel wisselgeld. Het is daardoor handig om wat kleingeld bij je te hebben. Voor fooien (vaak ongeveer 0,25 Euro) en voor onderweg is het handig om wat kleingeld los in je zak te hebben. Je hoeft dan niet je portemonnee te ‘trekken’. Credit Cards worden buiten de grote steden niet zoveel geaccepteerd.

Fooi

Fooi is vaak een aanvulling op het salaris. Een drager van de koffers kun je tussen de 0,25 Euro en 0,50 Euro per koffer geven. De Taxi-ritten kun je afronden naar boven. In hotels en restaurants kun je ongeveer 10% aanhouden.

Afdingen

Het is gebruikelijk om in de winkel maar ook op de markt het spel aan te gaan met loven en bieden. Bepaal voor je afdingt wel wat iets je waard is. Als je dan tot overeenkomst komt, zijn beide partijen blij. Als je dit spel aangaat, verwacht de verkoper wel dat je echt geïnteresseerd bent en dit niet “voor de lol” doet.

background-pattern