
Geld in Indonesië
Voorbereid op reis
Geld en pinnen
De munteenheid in Indonesië is de Indonesische roepia (IDR). De koers ten opzichte van de Euro is afhankelijk van economische en politieke omstandigheden.
Reken op 1 Euro = 17.000 IDR
Geld wisselen Indonesië of geld pinnen in Indonesië?
Op de luchthaven kun je geld omwisselen. Dit is handig voor de eerste uitgave van jouw rondreis Indonesië. Verder kun je inmiddels op veel plaatsen pinnen. Dit geldt wel voornamelijk voor de grotere plaatsen. Op Bali is het vaak geen probleem om aan geld te komen. Op een eiland zoals Flores is het wat lastiger. Zorg daarom dat je genoeg geld bij je hebt als je naar een afgelegen gebied reis. Credit Cards worden buiten de grote steden niet zoveel geaccepteerd.
Pinnen
- Pinnen kan op alle luchthavens en in de grotere plaatsen.
- Vraag de chauffeur of je hotelreceptie voor beste plek om te pinnen.
- Zorg dat je bankpas een Maestro/Cirrus-logo heeft.
- Creditcards (Visa & Mastercard) worden geaccepteerd in hotels, grote winkels en restaurants.
Contant
We raden je aan om altijd contant bij de hand te hebben voor het betalen bij kleinere restaurants, voor fooien, entreegelden of het kopen van vers fruit op de markt. In Indonesië is het gebruikelijk om bijna alles contant te betalen.
Entreegelden
De entreegelden in Indonesië zijn niet altijd bij de reissom inbegrepen. Denk bijvoorbeeld aan tempels, watervallen en andere bezienswaardigheden die je eventueel onderweg bezoekt. De meeste entreegelden zijn bescheiden, reken op enkele euro’s per plek.
Afdingen
Het is gebruikelijk om in de winkel maar ook op de markt het spel aan te gaan met loven en bieden. Bepaal voor je afdingt wel wat iets je waard is. Als je dan tot overeenkomst komt, zijn beide partijen blij.
Fooien
Het is gebruikelijk in Indonesië om je chauffeur en gids een fooi te geven als je tevreden bent over de geleverde service en diensten. Deze chauffeurs en gidsen krijgen natuurlijk gewoon een vast salaris, maar leven ook echt van de extra fooien die zij ontvangen. Een fooi wordt dan ook erg op prijs gesteld en motiveert hen om hun serviceniveau hoog te houden. Er is geen vaste regel voor hoeveel fooi je geeft; je kunt zelf bepalen wat je de service waard vond.
Hier kun je aan denken:
- Kamermeisjes en kofferdragers: €1 per dag
- Restaurants: Vaak wordt op de bon al 10% bedieningsgeld toegevoegd. Extra geven kan altijd bij goede service.
- Chauffeur: €6-7 per dag

