Naar boven

Handige weetjes over Indonesië

Algemene informatie

Praktische informatie Indonesië

Voedsel en hygiëne

Indonesië staat bekend om haar keuken. Vooral de rijsttafel, de gebakken rijst (Nasi Goreng) en saté zijn bekend. Veel gerechten die je hier bij de Chinees bestelt, vind je op de menukaart. Vaak zijn de gerechten wel een stuk pittiger dan hier in Nederland, dus let goed op voordat je iets besteld.

In Indonesië is de hygiëne matig. In de eerste plaats betekent dit dat je alleen gekookt water kunt drinken of water uit flessen met een verzegelde dop. Drink dus geen water uit de kraan. Eten dient goed gekookt of gebakken te zijn, zodat eventuele bacteriën gedood zijn. Voor fruit geldt dat het beter is om ze even te wassen. Doe dit dan wel met ‘schoon’ water. Je kan anders namelijk reizigersdiarree krijgen. Zie voor uitgebreide informatie onze pagina over gezondheid.

Tijdverschil

Vanwege het uitgestrekte gebied die de eilanden van Indonesië beslaan, bestaan er drie tijdzones. Gedurende de Nederlandse zomertijd is het 5 uur later in west Indonesië (op Java en Sumatra), 6 uur later in centraal Indonesië (op onder andere Bali, de Sunda eilanden, Sulawesi en Kalimantan) en 7 uur later in oost Indonesië (op de Molukken en Iran Jaya). In de winter is het in deze delen van Indonesië respectievelijk 6, 7 en 8 uur later dan in Nederland.

Bellen en internetten

Om er zeker van te zijn dat je kunt bellen met je mobiele telefoon kun je het beste contact opnemen met je provider. Om de kosten per minuut te verlagen kun je er voor kiezen om een prepaid kaart in Indonesië te kopen. Deze kaart kost vaak maar een paar euro en je kunt hier een beltegoed kaart bij aanschaffen. Het bereik is nu beter en de kosten voor het bellen naar Nederland een stuk lager.

Extra services en handige links

Omdat wij zelf reizigers pur sang zijn, weten we wat het maken van een reis allemaal met zich meebrengt. Wij regelen de hotelovernachtingen, het vervoer en de excursies voor je en ook de internationale vlucht kunnen we voor je boeken. Maar sommige dingen moet je zelf nog even regelen. Zo is het belangrijk om aan de nodige verzekeringen te denken en heb je voor sommige bestemmingen een visum nodig. Daarnaast tref je gezondheidsmaatregelen en heb je voor verre reizen vaccinaties nodig.

Naast deze noodzakelijke voorbereidingen is het natuurlijk ook leuk om voorpret te hebben. Plof op de bank en duik met je neus in een boek, of bestel een fairtrade souvenir voor de thuisblijvers. We begrijpen dat er veel is waar je aan moet denken voordat je op reis gaat. Door aan te geven met welke deskundige en betrouwbare organisaties wij goede ervaringen hebben, helpen we je graag op weg.

Reis- en/of annuleringsverzekering > Unigarant Verzekeringen

We raden je aan om bij het boeken van een reis goed te kijken naar een reis- en annuleringsverzekering. Mocht er onverhoopt iets gebeuren tijdens of voor aanvang van de reis, dan kan dat veel geld kosten. Door het afsluiten van een verzekering – tegen relatief lage kosten – voorkom je hoge uitgaven. Al onze verzekeringen zijn ondergebracht bij Unigarant Verzekeringen. Bij het boeken van je reis kun je op het boekingsformulier aangeven of je een verzekering wilt afsluiten, dan regelen wij de rest. Mocht je vóór het boeken van je reis al een verzekering willen afsluiten of denk je er pas na je boeking aan? Dan kan je dit ook zelf regelen via de website van Unigarant Verzekeringen.

Orang-oetans spotten in de jungle - excursies Indonesië

Visum aanvragen > de VisumCentrale

Waar je in Europa vaak alleen een paspoort nodig hebt om een reis te maken, heb je voor verre bestemmingen vaak ook een visum nodig. Dit kun je soms regelen tijdens je reis (bijvoorbeeld op de luchthaven of bij een grensovergang), maar het kan ook zijn dat je het visum vóór vertrek al in bezit moet hebben. Op onze landenwebsites vind je uitgebreide informatie per bestemming. Een visum dien je zelf te regelen. Maar dit kan een lastige en tijdrovende klus zijn en daarom kun je dit ook overlaten aan de specialisten van VisumCentrale. Je regelt samen met hen het visum online en per post. Op de website kun je rustig nalezen hoe dit proces verloopt. Het regelen van je visum geef je vervolgens uit handen. Voor je het weet, ontvang je het visum thuis en ben je weer een stapje dichter bij je reis.

Vaccinaties wanneer het jou uitkomt > Thuisvaccinatie.nl

Of je reis nu kort of lang is, dicht bij of ver van huis, het is belangrijk om gezondheidsmaatregelen te treffen. Onze reisspecialisten informeren je hier graag over, maar we adviseren je ook contact op te nemen met een specialist in reizigersvaccinaties. Wij zijn zelf niet medisch onderlegd en kunnen en mogen daarom geen officieel advies geven. Zelf hebben we goede ervaringen met Thuisvaccinatie.nl. Deskundige artsen komen thuis of op kantoor langs wanneer het jou uitkomt, dus ook ’s avonds en in het weekend, om advies te geven en direct in te enten. De rekening wordt rechtstreeks naar je zorgverzekering gestuurd, wel zo handig.

Luchthaven – vervoer, parkeren en overnachten

Wil je weten of je het beste met de trein, een taxi of eigen auto naar de luchthaven kunt komen voordat je naar je vakantiebestemming vliegt? Mobian vergelijkt de mogelijkheden. Voer de luchthaven, je reisdata en tijden in en na een paar muisklikken staan alle keuzemogelijkheden inclusief een prijsvergelijking voor je op een rij. Boek vervolgens snel en gemakkelijk je parkeerplaats bij de luchthaven of reserveer een taxi van jouw huis naar de luchthaven. Kom je van ver en vertrekt je vlucht al vroeg in de ochtend? Geen probleem, ook hier kun je voor je hotelovernachting bij de luchthaven terecht.

Treinkaartjes: NS International

De eerste etappe naar de luchthaven kun je afleggen per auto, maar ook met de trein. Zeker voor luchthavens in het buitenland is de trein handig. Regel dan van tevoren al je treinkaartje via NS International, de specialist voor treinreistickets naar Brussel en Düsseldorf. Tip: hoe eerder je boekt, hoe voordeliger de internationale treinkaartjes vaak zijn.

Reisapotheek > Drogisterij.net

Wij raden onze reizigers vaak aan om zo min mogelijk bagage mee te nemen tijdens je reis zodat je ruimte hebt voor souvenirs. Echter, een reisapotheek nemen we wel altijd mee, want medicijnen en drogisterijartikelen zijn in veel landen lastig te verkrijgen -denk aan zonnebrandcrème, anti-muggenmiddelen, pleisters of jodium. Voor het samenstellen van je eigen draagbare apotheek kun je kijken op Drogisterij.net, een online drogisterij met ruim 40.000 drogisterijartikelen op voorraad. Als je voor 22.00 uur bestelt, heb je je spulletjes de volgende dag al in huis. Handig voor last-minute aankopen, dus.

Paklijst-essentials > webshop Ikwilmeerreizen.nl

Buiten allerlei essentiële zaken voor de reizigersapotheek, zijn er ook nog veel andere handige zaken te koop die je reis een stuk aangenamer maken. Een van onze favorieten is de webshop van Ikwilmeerreizen.nl, waar je allerlei leuke en handige hebbedingetjes vindt; een hamamdoek, ideaal voor op het strand of om je even snel mee af te drogen, een hoes voor je paspoort of een funky kofferlabel. Onze fijnste reisessential: een linnen tas die je zo in een hoekje van je koffer propt, maar op reis hartstikke handig is als hand- of strandtas.

Komodovaraan excursies Indonesië

Douaneregels > check eenvoudig wat mee naar huis mag

Koop jij op vakantie ook vaak mooie souvenirs? Of neem je wel eens specerijen of etenswaar mee naar huis? Je bent absoluut niet de enige. Vóór je fanatiek inkopen gaat doen, is het belangrijk dat je checkt of je potentiele aankoop voldoet aan de Nederlandse douaneregels. Je mag namelijk niet alles mee naar huis nemen. Zo zijn er regels voor souvenirs met koraal of slangenleer en aankopen boven de € 430,- euro, maar ook voor zuivel, vlees en sommige bloemen en planten. Met de gratis Douane Reizen App check je eenvoudig wat mee terug naar huis mag en keer je zonder zorgen terug naar huis.

background-pattern