Naar boven

Ijen vulkaan Java

De top 5 must sees op Java

blog

Reis je naar Indonesië, dan begint of eindigt de reis waarschijnlijk op Java. Hier vind je de Bromo en Ijen vulkanen, Bandung en het leuke Yogyakarta van waar je makkelijk een uitstap kunt maken naar het historische Borobudur. Een afwisseling tussen cultuur, natuur en historie dus. Java is niet te vergelijken met de andere Indonesische eilanden. Daarom vinden we het ook zo leuk. Hier lees je onze tips voor Java.
Decorative torn edge

1. Het rustige Bandung

Bandung Java

De drukte van Jakarta ontvluchten? Dan raden we Bandung aan! Het is een leuke stad waar je veel Nederlandse historie kunt zien. Rondom Jalan Braga vind je veel Art Deco gebouwen die door de Nederlanders zijn gebouwd. Helaas is Bandung, net als Jakarta, een beetje uit zijn voegen gebarsten. Na een dagje sightseeing raden we je dan ook aan om de natuur rondom Bandung op te zoeken. Binnen een uur sta je bijvoorbeeld aan de kraterrand van de Tangkuban Parahu, een van de actieve vulkanen rondom Bandung.

2. Yogyakarta en de Borobudur

Indonesia Java Borobudur

Yogyakarta is een van onze favoriete plekken op Java. Waar het in Jakarta druk en chaotisch aanvoelt, kom je in Yogyakarta meer tot rust. Je vindt hier gezellige cafeetjes, heerlijk streetfood en een bruisend centrum.

De echte trekpleister van Yogyakarta is Borobudur, net buiten de stad. Ben je bij de Angkor Wat in Cambodja geweest? Dan mag je Borobudur niet overslaan als je op Java bent. Het is een gigantisch tempelcomplex dat een tijd lang verloren is geraakt. Wij bezochten het complex met zonsopkomst. Het adembenemende beeld van de tempel met de jungle op de achtergrond is iets dat we niet snel meer vergeten.

3. De blauwe vulkaan

Ijen Vulkaan Java

De Ijen vulkaan ligt nog verder in het oosten van Java. Het is er eentje die je niet mag missen. Onderweg zie je trucks voorbij rijden met zwavelwerkers die de vulkaan opgaan voor hun werkdag. Met zo’n 60 kilogram zwavel zie je ze later op de dag weer huiswaarts keren. Je gaat met een gids op pad voor de trekking. Door het groene landschap loop je bergopwaarts naar de krater. Op de top kijk je uit over het helderblauwe kratermeer waarboven een mysterieuze mist van zwaveldampen hangt.

4. Dwars door het land met de trein

Reizen met de trein geeft altijd iets extra’s. Samen met de locals die naar werk of familie gaan, stap je op de trein. Deze treinreis is een absolute must als je reist door Java. De kronkelende sporen geven een kijkje op het platteland. Het landschap verandert per uur. Het ene moment rijd je tussen de rijstvelden en het andere moment kijk je in diepe afgronden. Wat ons betreft de leukste manier om Java te ontdekken.

5. Trotseer de Bromo vulkaan

Bromo vulkaan Java

Reis je naar het oosten van het eiland, dan kom je vanzelf de Bromo-vulkaan tegen. Het beklimmen van deze vulkaan is iets dat veel reizigers op hun bucketlist hebben staan.

Reis je met Riksja? Dan ga je met chauffeur en jeep op pad om de Bromo te verkennen. Waar veel reizigers via het noorden de vulkaan benaderen, zet de chauffeur koers in de richting van het zuiden. Ook hier ben je zeker niet de enige, maar het is er iets rustiger. Tijdens zonsopkomst komt de vulkaan boven de wolken uit en dat geeft echt een magisch gezicht. We beloven dat het een van de mooiste zonsopkomsten is die je ooit zult zien.

Loop na de zonsopkomst het pad verder af. Na een minuut of 20 kom je een aantal kraampjes tegen.

Nog meer inspiratie opdoen? Lees meer reisblogs:

Bekijk ook onze rondreizen en bouwstenen:

rondreis

Rondreis 4: Groen, groener, groenst van Java naar Bali

 • Java en Bali: Bogor - Bandung - Yogyakarta - Solo - Bromo - Kalibaru - Pemuteran - Ubud - Waterpaleis - Sanur
 • 19 dagen / 18 nachten
 • vanaf € 1.815,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze rondreis
Decorative torn edge
rondreis

Rondreis 4: 2,5 week in het paradijs

 • Ubud – Candidasa – Tirtagangga – Pemuteran – Munduk – Sanur – Nusa Lembongan
 • 18 dagen / 17 nachten
 • vanaf € 1.345,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze rondreis
Decorative torn edge
Java Jakarta
bouwsteen

Proef Jakarta

 • Jakarta
 • 3 dagen / 2 nachten
 • vanaf € {35187},- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
kalibaru rijstvelden java indonesie
bouwsteen

Het Javaanse leven

 • Kalibaru
 • 3 dagen / 2 nachten
 • vanaf € 180,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
background-pattern