Naar boven

Vulkanen, tempels en stranden

bouwsteen

 • Reisschema:
  Bandung - Cipanas - Pangandaran - Dieng plateau - Yogyakarta
 • Reisduur:
  5 dagen / 4 nachten
 • Reissom:
  vanaf € 525,- p.p. bij 2 personen
 • Inclusief:
  o.a. privé vervoer en ontbijt
✔ Roadtrip langs plattelandsdorpen
✔ Relaxed strandverblijf in Pangandaran
✔ Dieng Plateau met de oudste tempel van Java

In vijf dagen maak je kennis met de afwisselende tocht van Bandung naar Yogyakarta. Je reist met privé auto met chauffeur, maar ook per paard en wagen (dokar genoemd) en een bamboevlot. Sportievelingen beklimmen de actieve Papandayan vulkaan. Je bezoekt een hindoetempel en relaxt aan het strand van Pangandaran. Tenslotte een tocht naar het Dieng plateau met steile bergruggen en terrassen, verrassende vergezichten en actieve kraters. De bouwsteen eindigt in Yogyakarta.
pangandaran becak indonesie
Decorative torn edge

Dag 1 – Reis West Java – Cipanas, bij de warme rivier

Je start de reis vanuit Bandung (vooraf aan deze bouwsteen plannen wij daarom een nachtje Bandung voor je in) en je reist naar het Javaanse dorpje Leles. Hier kan je op een dokar stappen en naar een meertje rijden welke je oversteekt met een bamboevlot. Vaak stapt er een groepje jongens met muziekinstrumenten mee op het bamboevlot en laten ze de traditionele muziek horen. Het dorpje Desa Cangkuang ligt op het schiereiland en bezit een oud hindoe tempeltje uit de negende eeuw. Vooral de tocht per paard en wagen en het bamboevlot maken dit bezoek bijzonder.

In de middag beklim je de actieve Papandayan vulkaan. Deze vulkaan is vrij onbekend en daarom vrij rustig. De chauffeur brengt je met de auto tot aan de voet van de vulkaan. Het is ongeveer een uurtje lopen naar de top (2622 meter). Ter plaatse kun je een lokale gids inhuren die je begeleidt tussen de rotsen naar de kraters. Je ziet de stoom en sterk ruikende zwavel uit de warmtebronnen komen. Wanneer deze zwavel in aanraking komt met met zuurstof worden het gele kristallen. Aan het einde van de middag rijd je naar Cipanas waar je overnacht in een bungalow.

Decorative torn edge

Dag 2 – Cipanas naar Pangandaran

Vanaf Cipanas reis je vandaag naar de kustplaats Pangandaran. Als je van de groene valleien in de heuvels naar beneden rijdt, voel je het al warmer worden. Onderweg stop je in een traditioneel bergdorp aan een kabbelend riviertje. Je kunt deze plek niet vanaf de weg zien liggen en bereikt het via trappen. Hierdoor leefden de inwoners van het dorp lange tijd afgesloten van de buitenwereld.

Dan vervolg je je reis naar Pangandaran, een gezellige vissersplaats met donker vulkanisch zand. Door de verschillende restaurants en winkels is Pangandaran een uitgelezen plek om je Java reis te onderbreken en een paar dagen bij te komen. Wandel langs de kust en zie de vissers terugkomen met hun vangst. Je logeert in een klein sfeervol hotel met zwembad.

Decorative torn edge

Dag 3 – Pangandaran en de ongerepte omgeving

Vandaag staat er helemaal niets op het programma van je West Java reis. Je kunt even lekker ontspannen. Voor de liefhebbers is het mogelijk om in de omgeving nog wat bezienswaardigheden te ontdekken.

Een aanrader vinden wij een bezoek aan de Green Canyon. In dit natuurgebied stap je op een klein bootje en ga je op een sprookjesachtige manier het gebied verkennen. Het licht, de kleuren en het groen maken het een wonderlijk geheel dat nog onaangetast is. Wij waren erg verrast door de mystieke natuur hier. Verder is het mogelijk een wandeling te maken door het nabij gelegen natuurreservaat. In het Nationale Park leven onder andere allerlei soorten apen. Je verkent het gebied per gids die je veel kan vertellen over de dieren en planten die er te vinden zijn.

Bovenstaande opties zijn ter plekke bij het hotel gemakkelijk te regelen. Maar wellicht is een relaxte dag precies wat je in gedachten hebt. Je slaapt nog een nachtje in het hotel in Pangandaran.

Decorative torn edge

Dag 4 – Pangandaran naar Wonosobo

Op 900 meter boven zeeniveau – midden tussen de heuvels van het centrale berggebied – ligt het landelijke plaatsje Wonosobo. Dit is een sympathiek dorp met een drukbezochte en levendige markt. Vanwege de hoogte is het hier lekker koel. Van Pangandaran reis je vandaag naar dit plaatsje dat het vertrekpunt is voor een bezoek aan het Dieng plateau. Het Dieng plateau ligt op 2093 meter. Vooral de mooie uitzichten en het bijzondere landschap maken het plateau een bezoek waard. Omdat de lucht vaak in de middag dichttrekt en het zicht door de wolken minder is, raden wij aan om het plateau in de ochtend te bezoeken. Daarom zal je de volgende dag vroeg gewekt worden en brengt de chauffeur je naar het plateau.

De rest van de dag heb je de mogelijkheid Wonosobo te ontdekken en de lokale markt te bezoeken. Je slaapt in een eenvoudig hotel in het centrum.

Decorative torn edge

Dag 5 – Wonosobo, einde bouwsteen

Je staat vandaag vroeg op, zodat je de mooiste uitzichten hebt vanaf het Dieng plateau. De steile bergruggen met terrassen waar groente op verbouwd wordt vormen de vergezichten vanaf dit enorme, vulkanisch actieve, plateau. Hier vind je de oudste Hindoe tempels van Java, uit de achtste en negende eeuw die, net zoals de Borobudur, na een lange tijd zijn ontdekt. Vanaf het tempelgebied rijd je naar de hoger gelegen, bubbelende en stomende kraters. Je eindigt het bezoek aan dit plateau bij een vulkanisch meer, genaamd Green Lake (Telaga Warna). Het water van dit meer verandert regelmatig van kleur, volgens ons een indrukwekkende ervaring.

Decorative torn edge

Onze slaapplekken

torn-edge

Vulkanen, tempels en stranden

Deze bouwsteen is goed te combineren met

yogyakarta fietsen borobudur - java reis
bouwsteen

Biking to Borobudur

 • Yogyakarta
 • 3 dagen / 2 nachten
 • vanaf € 195,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
background-pattern