Naar boven

Salsadansen in Cuba

blog

Geschreven op
zaterdag 6 juni
Geschreven door
Juliette Driel

salsa cuba dansenAls ik aan Cuba denk, denk ik aan salsa. En andersom. In Nederland vind ik het best leuk om een paar danspasjes te maken op de dansvloer, maar mijn Hollandse moves komen toch minder goed tot z’n recht in het swingende Cuba.

In Cuba leeft de muziek en lijkt het alsof iedereen Cubaan soepele heupen en een goed gevoel voor ritme heeft. Je hoort veel muziek op straat, bandjes zijn aan het spelen en je kunt eigenlijk iedere dag wel ergens salsadansen. Het enige wat je ervoor nodig hebt is een beetje lef.

salsadansen in vinales cubaTerwijl ik bij de Casa de la Musica in Vinales zit en kijk naar de dansende mensen, baal ik toch dat ik niet al in Nederland wat lessen heb gevolgd. Ik vind het er supermooi uit zien en zelfs de toeristen lijken het aardig onder de knie te hebben. Een ding om rekening mee te houden is dat je (als vrouw) sowieso ten dans wordt gevraagd (oftewel: ze pakken je hand en willen je meenemen naar de dansvloer). De eerste paar keer schud ik verlegen mijn hoofd en wil ik me het liefst me verstoppen. Maar na nog een mojito en de meeslepende ritmes, waag ik het erop. In het begin gaat het een beetje onhandig. Maar de truc is: volg de man. Zij hebben zo’n goed gevoel voor ritme en als je daarin meegaat, lijkt het nog best ergens op.

Wil je toch liever wat meer uitleg en begeleiding, dan kun je in ieder geval in Havana, Trinidad of Santiago een lesje volgen. Zelf heb ik de laatste dagen, tijdens mijn verblijf in een all-inclusive resort in Varadero, bij het animatieteam nog een paar stapjes geleerd. Maar eerlijk is eerlijk: de ervaring in een casa de la musica, met allemaal dansende mensen om me heen en de gezellige sfeer was toch een stuk authentieker. Misschien heb ik de stapjes minder goed onthouden en ‘volgde’ ik in Vinales meer dan dat ik echt de juiste passen zette. Maar het zag er niet onaardig uit, denk ik én hoop ik…

Ga terug naar het overzicht van alle artikelen
background-pattern