Naar boven

Een kijkje in een Cubaanse sigarenfabriek

blog

Geschreven op
donderdag 17 oktober
Geschreven door
Juliette Driel

Cuba sigaren fabriek

In het centrum van Havana, vlakbij het Capitool, vind je sigarenfabriek Partagas Havana. Veel beroemde sigaren, zoals de Cohiba en de Montecristo, worden hier gerold. De fabriek is open voor publiek en tegen betaling van 10 CUC kun je hier een rondleiding krijgen. Nadat je bent ingeschreven op een lijst en je je camera veilig in een kluisje hebt achtergelaten (er mogen binnen geen foto’s worden gemaakt) neemt de gids je mee naar binnen.

De gids laat je het hele proces zien. Van binnenkomst van de tabaksbladeren tot het eindproduct: nette handgerolde sigaren. Ik vond het interessant om te zien dat elke sigaar volledig met de hand wordt gerold en ook de vele controles die worden uitgevoerd om ervoor te zorgen dat elke Cohiba precies dezelfde dikte en lengte heeft.
Stel je voor, rijen van sigarenrollers achter en naast elkaar achter werkbanken met elk hun eigen nummer. Elke ochtend krijgen de rollers een zak met tabaksbladeren waar de sigaren van gerold moeten worden. Elke sigaar bestaat uit vijf verschillende bladsoorten. Per dag worden er door één arbeider tussen de 80 en 170 sigaren gerold. Deze hoeveelheid is afhankelijk van de lengte en dikte van de soort sigaar die ze die dag rollen. Elke sigaar wordt gecontroleerd op gewicht, lengte, dikte, strakheid en of ze de juiste kleur hebben. Het is bijzonder om te zien dat er slechts een enkeling niet door de “keuring” komt. Er gaat dan ook een training van negen maanden aan vooraf voordat je je als Cubaan een professioneel sigarenroller mag noemen.

Voor de rijen met werkbanken staat een podium met daarop een tafel en microfoon. Elke ochtend wordt hier aan de werknemers de krant voorgelezen. In de middag is het tijd voor een verhaaltje en wordt er voorgelezen uit een leesboek. Zo komen sommige sigaren ook aan hun naam. Toen de “Romeo y Julieta” voor het eerst in productie ging, mochten de werknemers een naam bedenken voor de sigaar. Ze hebben de sigaar vernoemd naar het gelijknamige boek waar toen uit werd voorgelezen…

Aan het einde van de rondleiding kom je terecht in een winkel waar je sigaren, die in de fabriek worden geproduceerd, kunt kopen. Als je al van plan was om echte Cubaanse sigaren mee naar huis te nemen is dit een goed moment, omdat je hier zeker bent van de kwaliteit en echtheid van de sigaar.

Rondleidingen in Partagas Havana vertrekken tijdens openingstijden om de 15 minuten. Hierdoor voelt het wel een beetje als “lopende bandwerk”. Wanneer je dit voor lief neemt, is het een unieke kijk in de totstandkoming van de Cubaanse sigaar.

Er zijn natuurlijk nog meer sigarenfabrieken in Cuba, maar niet alle zijn geopend voor publiek. In de fabrieken in Pinar del Rio, Santa Clara en Ciego de Avila zijn ook rondleidingen mogelijk.

Ga terug naar het overzicht van alle artikelen
background-pattern