Naar boven

Natuur(lijk) Cuba?!

blog

Geschreven op
maandag 10 februari
Geschreven door
Juliette Driel

Cuba natuurparken

Hoewel je het wellicht niet verwacht, zijn er op Cuba ook veel mogelijkheden om de natuur in te gaan. Naast oldtimers en koloniale steden zijn er een aantal mooie (vaak beschermde) natuurparken die een bezoekje waard zijn. We hebben de mogelijkheden voor je op  een rijtje gezet.

reisblog Vinales natuur1. De vallei van Vinales

Bizargevormde kalkrotsen met tropische begroeiing, dieprode aarde en groene tabaksvelden. Wij keken onze ogen uit in de omgeving van tabaksdorp Vinales, waar de beste tabaksplanten groeien. De kleurrijke omgeving ontdek je te voet, te paard of per fiets. De kalkheuvels hebben ondergrondse grottenstelsels, waar je door kunt varen en wandelen. De grotten van Santo Tomas zijn 45 kilometerlang en kun je alleen met een helm en zaklamp verkennen. Vinales bezoeken? Kijk dan eens naar onze bouwsteen Tussen de Tabaksheuvels.

Baracoa reis cacao2. Nationale park Humboldt bij Baracoa

Een tropisch pareltje in het oosten van Cuba. Het dorpje Baracoa ligt aan de Caribische zee en wordt omringt met regenwoud, rivieren, een Tafelberg, bananenplanten en cacaoplantages. Ideaal voor een tropische wandeling en een frisse duik en boottocht. De way-of-life is hier ontspannen. Welcome to the tropics! Je bezoekt Baracoa tijdens de bouwsteen Mañana, mañana in bananenjungle.

Playa Larga natuurpark3. Ciénaga de Zapata bij Playa Larga

In Ciénaga de Zapata bij Playa Larga ga je van de gebaande paden. Hier vind je het grootste moeras van de Caribbean, thuisbasis van veel trekvogels. Naast vogels, kun je hier op zoek naar bijzondere planten, grote krabben, krokodillen, roze flamingo’s en de kleinste kolibri ter wereld. In de kust voor zee en in verscholen grotten kun je snorkelen tussen tropische vissen. Wil je ook naar het grootste moerasgebied van de Caribbean? Kijk dan eens naar de bouwsteen Moeras bij snorkelbaai.

Trinidad natuur wandeling4. Topes de Collantes bij Trinidad

Net buiten Trinidad ligt in het Escambray gebergte met het beschermde park Topes de Collantes. Je combineert hier de tropen met bergen. Omdat het vlakbij het koloniale Trinidad ligt, kun je deze groene escape gemakkelijk combineren met de cultuur van dit swingende stadje. Er liggen hier veel trails tussen orchideeën en varens naar watervallen. Beloon je inspanning met een frisse duik in het verkoelende water van een waterval. Je verblijft in Trinidad tijdens de bouwsteen Living la vida local.

Sierra Maestra rebellen5. Het Sierra Maestra gebergte

Dit is het hoogste gebergte van Cuba. We geven toe, het is niet te vergelijken met de Alpen of het Andes gebergte, maar de hoogste bergtop reikt hier toch bijna tot 2000 meter hoogte. Tussen de groene pieken ligt het rebbelen centrum verscholen waar Che Guavara en Fidel Castro de revolutie op Cuba begonnen. Tijdens een wandeling kun je dit voormalig hoofdkwartier bezoeken. Of richt je volledig op de natuur en bezoek een ander gedeelte van de Sierra Maestra waar verschillende trails zijn uitgezet door de bergen. Treed in de voetsporen van Che en Fidel en bezoek dit gebergte.

Las Terrazas natuur6. Las Terrazas

Dankzij het milde klimaat, de hoge vochtigheidsgraad en de regelmatige regenval staat dit gebied bekend als de ‘regenboog van Cuba’. Het is groen en er groeien veel varens, orchideeën, begonia’s en andere bloemen. Ook zijn er watervallen. Je kunt hier niet alleen door de natuur wandelen, maar kunt ook oude koffieplantages bezoeken een eco-project bezoeken of kunt een duik nemen in natuurlijke baden. Bezoek Las Terrrazas tijdens de bouwsteen Op pad in Cuba’s ecotuin.

Maria la Gorda natuur7. Maria la Gorda

In het uiterste Westelijke puntje van Cuba ligt het beschermde natuurgebied van Guanahacabibes. De meeste reizigers bezoeken dit gebied vanwege een aantal verscholen palmenstranden, maar je kunt dit combineren met wat meer actie. In het tropische bos leven allerlei exotische vogels zoals de felgekleurde trogons, parkieten en verschillende soorten kolibri’s. Ook kom je ontelbare krabbetjes en leguanen tegen die soms wel een meter lang zijn. In het water voor de kust liggen veel mooie duikspots met onderzeese grotten en veel kleurrijke vissen en soms zelfs een walvishaai. Relaxen combineren met natuur? Bekijk dan onze bouwsteen Bungalow bij palmenstrand.

Ga terug naar het overzicht van alle artikelen.
background-pattern