Naar boven

Het monument van Ché Guevara

blog

Geschreven op
maandag 2 december
Geschreven door
Juliette Driel

Cuba reis, Che Guevara monument

Toen ik mijn reis naar Cuba aan het plannen was, was ik er al snel over uit; ik wilde in ieder geval naar Santa Clara om het monument van Che Guevara te bezoeken. Deze man, die door de Cubanen als een grote held wordt beschouwd en zoveel heeft betekent voor de geschiedenis, had al lange tijd mijn interesse. Verhalen kun je horen en lezen, maar het is natuurlijk erg bijzonder om deze historische plek zelf te bezoeken.

Toen ik aankwam bij het monument in Santa Clara, viel het enorme bronzen beeld mij direct al op. El Ché wordt hier afgebeeld met een strijdlustige blik, een geweer in zijn rechter hand en gips om zijn linker arm. Hij had namelijk zijn arm gebroken tijdens de strijd.

Onderaan het monument vind je het mausoleum, waar de overblijfselen van Ché Guevara en een aantal van zijn kameraden liggen opgeborgen. Dertig jaar na zijn dood werden de overblijfselen van Ché Guevara gevonden in Bolivia en in juli 1997 naar Cuba gebracht.

Als je het mausoleum binnenloopt voelt het alsof je in een grot staat. Op de muur zie je plakaten met de namen van Ché Guevara en zijn kameraden. In het midden brandt de eeuwige vlam ter nagedachtenis van deze revolutionaire helden. Je mag hier uit respect voor hun ook niet praten. Naast het mausoleum, staat het museum, wat op mij de meeste indruk maakte. Toen ik hier rondliep had ik het gevoel dat ik in het leven van Ché Guevara stapte. Zijn persoonlijke bezittingen zijn in chronologische volgorde te bezichtigen, waardoor je ziet hoe zijn revolutionaire ideeën zich in de loop van de jaren hebben ontwikkeld. Je ziet foto’s van zijn jonge jaren, zijn uniform, zijn horloge en pijp, zijn baret en nog vele andere persoonlijke items. Ik vond vooral de foto’s en brieven die hier te lezen en te zien zijn erg interessant.

Wil je het monument van Ché Guevara met eigen ogen bekijken? Kijk dan eens bij onze Santa Clara bouwsteen
of ga terug naar het overzicht van alle artikelen
background-pattern