Naar boven

Las Terrazas, groen eco-dorp

blog

Geschreven op
vrijdag 15 januari
Geschreven door
Juliette Driel

cuba-las-terrazas-kaartCuba is een land vol cultuur, met koloniale steden, swingende straatmuzikanten en een intrigerend socialistisch regime. Een reis naar Cuba staat dan ook garant voor een flinke dosis architectuur en geschiedenis. Wij vonden het daarom heerlijk om ook wat natuur toe te voegen aan onze reis en plekken te bezoeken waar we al dat cultuurgeweld even konden afwisselen met frisse bossen en watervallen.

 

cuba-las-terrazas-bootjesEen natuurplek die gemakkelijk in vrijwel elk reisschema past, is Las Terrazas. Dit dorp ligt tussen Havana en Viñales, in het westen van Cuba. Las Terrazas is in de jaren ’70 gesticht als een soort herbebossingsproject met een zelfvoorzienende woongemeenschap. We troffen er rijen met witte huizen en rode daken op groene heuvels, een heel ander beeld dan dat we in de rest van Cuba zagen. In het midden van het dorp ligt een meer, waar je een bootje kunt huren en zelf wat kunt varen. Ook kunnen mensen die houden van adrenaline, hier hun hart ophalen: Las Terrazas is de plek waar je de eerste canopy-tour van Cuba vindt. Oftewel: hier kun je in een tuigje aan verschillende stalen kabels op grote hoogte tussen de boomtoppen en over het meer zoeven. Gaaf!

 

moka_hotel_cubaLas Terrazas kent welgeteld één hotel: het enige eco-hotel van Cuba, Hotel Moka. De receptie van het hotel is gebouwd om een grote boom heen; door een gat in het dak kan hij rustig doorgroeien. Hotel Moka heeft een zwembad, een restaurant en een openlucht bar. De kamers zijn voorzien van airco, sommigen hebben een bad en veel kamers kijken uit op het meer en de groene heuvels. Wij vonden het een fijne plek om te verblijven voor het verkennen van de omgeving. Bij onze Las-Tarrazas-bouwsteen ‘Op pad in Cuba’s ecotuin’ slaap je in hotel Moka. Mocht het onverhoopt vol zijn, dan regelen we een casa particular bij mensen thuis.

 

We kwamen naar Las Terrazas voor de natuur en dus was het tijd om erop uit te trekken. Het was voor ons echt een meerwaarde om dit met een gids te doen, die ons eerst uitleg gaf over het eco-project. Daarna bezochten we een oude koffieplantage, wandelden we door een tropische tuin en dronken we een kopje sterke koffie met de Cubanen bij Casa del Campesino. Vlakbij Las Terrazas ligt ook het plaatsje Baños de San Juan, waar mooie natuurlijk gevormde waterbassins zijn waar we een frisse duik konden nemen.

 

cuba-las-terrazas-paladar-el-romero’s Avonds kun je eten in het restaurant van het hotel, maar eigenlijk vonden wij het leuker om te eten in een paladar – een privé-restaurant dat gerund wordt door een Cubaanse familie (en dus niet door de staat). Wij hebben erg lekker gegeten bij het vegetarische restaurant El Romero – een zeldzaamheid in Cuba. Ben je in het weekeinde in Las Terrazas, neem dan ‘s avonds zeker ook even een kijkje in de lokale disco. Mensen van alle leeftijden uit het dorp en de omgeving houden er vaak spontane danswedstrijden. Na het zien van de dansmanoeuvres van de lokale 60 plussers durfden we amper meer op te staan…

Wil je ook naar Las Terrazas? Bekijk onze bouwstenen en stel je eigen Cuba reis samen. We helpen je graag met het samenstellen van je reis.

background-pattern