Naar boven

Cuba is anders (verslag van onze reizigers)

blog

Geschreven op
dinsdag 19 april
Geschreven door
Juliette Driel

oldtimer transferWe hebben een fantastische vakantie gehad in Cuba! We hebben heel veel gedaan: zwemmen, duiken, snorkelen, zeilen, paardrijden, zwemmen met dolfijnen, zwemmen in een grot in het oerwoud, wandelen door de jungle, in een bicycle taxi gezeten en natuurlijk in echte klassieke Amerikaanse auto’s gezeten (de ene was lichtblauw, de ander roze!). We hebben op paradijselijke stranden gelegen en genoten van de prachtige natuur van Cuba.

En we hebben ook een beetje gezien hoe het “echte” Cuba eruit ziet, daar waar bijna nooit toeristen komen en we hebben een rondleiding gekregen door de niet-toeristische wijken van Trinidad. We wisten al wel dat er veel levensmiddelen gratis (op de bon) worden verstrekt aan Cubanen, omdat zij anders te weinig eten krijgen, maar hier kregen we te zien hoe het werkt. En we hebben ook gezien hoe rustig het levenstempo is van de Cubanen. Ze hebben weinig reden voor haast en daar is het trouwens ook veel te warm voor. In “the middle of nowhere” zie je nog groepjes mensen wachten langs de kant van de weg. Maar waar wachten zij eigenlijk op? Of dit lage tempo de welvaart nou ten goede komt, kun je je afvragen.

met local op de fotoWe hebben ook gezien hoe vruchtbaar het land is. Alles kan daar groeien: maïs, tabaksplanten, suikerriet, sinaasappels en mandarijnen, ananas, mango, bananen, koffiebonen, rijst en nog heel veel meer. De natuur is prachtig. Er zijn bergen, oerwoud met bamboestruiken zo hoog als een flatgebouw en er lijkt voldoende water te zijn. En dan heb je de steden. Buiten Havana is het bijna allemaal laagbouw. De gebouwen hebben vaak zuilen en zijn in alle mogelijke zonnige kleuren geschilderd. Zo aantrekkelijk!

En Havana is natuurlijk ook wel heel bijzonder. Prachtige koloniale gebouwen, die alleen nog wel opgeknapt moeten worden. Levendig, lawaaiig, veel bouwwerkzaamheden, al gebeurt dat allemaal op zijn Cubaans: van de 10 bouwvakkers kijken er rustig 9 toe hoe er één man wel aan het werk is (een beetje). We hebben torenhoge steigers rond gebouwen gezien die praktisch verdwenen waren onder de klimplanten die de kans hebben gekregen om zich er rustig in te vestigen in de loop van de tijd.

oldtimers HavanaHet is wel jammer dat sommige Cubanen je beschouwen als een wandelende geldboom, waar ze maar even aan hoeven te schudden om er weer geld uit te krijgen. Want dat is ook wel weer een beetje zo. Je moet overal voor betalen. Ook voor die gezellige Cubaanse muziek. Die is echt niet gratis, of je er nou om had gevraagd of niet. Maar dat wordt gelukkig goedgemaakt door verschrikkelijk aardige Cubanen, die je toeroepen: “You are my friend!” en “Thank you for visiting my country!”. En als ze erachter komen dat je uit Nederland komt, roepen ze meteen “Arjen Robbe”!

En dan hebben wij het nog niet gehad over de onwaarschijnlijk slechte wegen met giga-gaten in de weg, ook de snelweg. Maar er is zo weinig verkeer dat die gaten wel te ontwijken zijn. En dan hebben we het ook nog niet gehad over hoeveel rum er gedronken wordt. Overal, zelfs in zee staan de Cubanen hun flessen en plastic bekertjes hoog te houden boven de golven uit! En we gaan het ook niet hebben over de zwarte markt, waar wij Nederlanders ons weinig bij voor kunnen stellen, maar die nodig is voor veel Cubanen om het leven aangenamer te maken.

Kortom: het is een heel bijzonder land en absoluut de moeite waard om naartoe te gaan!

Wil je net als Henriëtte ook Cuba bezoeken? Kijk dan eens bij onze Cuba bouwstenen of ga terug naar het overzicht van alle artikelen

 

background-pattern