Naar boven

Verblijf in een casa particular in Cuba

blog

Geschreven op
donderdag 14 november
Geschreven door
Juliette Driel

casa particular

Logeren bij de Cubanen thuis wordt steeds populairder. De toeristen verkiezen tegenwoordig steeds vaker voor verblijf in casas particulares boven de standaard hotelovernachtingen. Gelukkig maar, want op deze manier profiteert de lokale bevolking ook van het alsmaar groeiende toerisme. Dit huiselijke verblijf kun je vergelijken met een “guesthouse” en geeft een intiemere kijk in het leven van de Cubanen.

Je krijgt een kamer ter beschikking in een Cubaans huis met eigen sanitair en douche-voorzieningen. De casas zorgen er tegenwoordig steeds meer voor dat de privacy gewaarborgd blijft (zowel voor de toerist als de eigenaren). Sommige Cubanen hebben zelfs op hun terrein extra kamers aangebouwd speciaal voor verhuur aan de toeristen.

 

casa particular TrinidadElk jaar schieten er weer nieuwe casas als paddestoelen uit de grond en de concurrentie is moordend…! Voor de meeste Cubanen – die het zich kunnen veroorloven een ‘verhuurvergunning’ aan te schaffen – is het de belangrijkste bron van inkomsten. Als je nietsvermoedend op Cuba zoekende bent naar een casa, dan zal iedereen alles op alles zetten je naar zijn/haar verblijf te lokken. Om zeker te zijn van je reservering is het toch fijner als je dit van te voren hebt betaald en geregeld. Dan kom je tijdens je rondreis niet voor verrassingen te staan.

Nu moet ik eerlijk toegeven dat de ene casa nu eenmaal comfortabeler is dan de andere casa. Sommige zijn voorzien van prachtige dakterrassen, geluidloze airconditioning, ruime badkamers en bij andere casas kan het verblijf een stuk eenvoudiger uitpakken. Wij hebben een unieke selectie van casas die allemaal gelegen zijn nabij het centrum en voldoen aan een hogere standaard.

In Trinidad hebben we bijvoorbeeld een prachtig koloniaal herenhuis waar je kunt overnachten: Hostal Bastida.

 

casa particular TrinidadMaría Cecilia Pérez Rodriguez en Julio Nelson Bastida Miranda zijn de trotse eigenaren van deze knusse, sfeervolle casa.

Voor de revolutie was deze casa particular een goedlopende apotheek, maar werd daarna omgetoverd tot een hostal. Al sinds 1994 (één van de allereerste in Trinidad) runnen zij een succesvolle casa particular in het centrum van Trinidad. Dit voormalig koloniaal herenhuis afkomstig uit het jaar 1830 en voor het laatst gerestaureerd in 1927. Het heeft zijn orginele staat behouden en is geheel in de stijl van de 19e eeuw gedocereerd.
Kortom is het de huiselijke sfeer, warmte, gastvrijheid en vriendelijkheid van de Cubanen wat telt. Daarnaast is vaak het -aan huis klaargemaakte Cubaanse eten in een paladar (huiskamerrestaurant) of in je eigen casa- veel lekkerder.

Ovenachten in een casa particular mag eigenlijk niet ontbreken tijdens je Cuba reis. Het geeft een compleet andere dimensie en ook een veel realistischer beeld van het leven op Cuba. Daarnaast help je de lokale bevolking door een paar nachtjes bij ze thuis door te brengen. Deze eerlijke manier van reizen zou ik echt iedereen persoonlijk kunnen aanraden.

 

Wil je ook overnachten in een casa particular? Kijk dan eens bij onze Trinidad en Santa Clara bouwsteen.
of
Ga terug naar het overzicht van alle artikelen
background-pattern