De perfecte sneeuwbestemmingen voor winterfanaten

De een gruwelt ervan, bij de ander gaat het hart er sneller van : sneeuw. Helaas – of misschien juist wel gelukkig – ligt er in Nederland niet zo vaak een dik pak. Wil je echt verzekerd zijn van een winter wonderland, dan zul je toch naar het buitenland moeten. Op deze vijf bestemmingen heb jij gegarandeerd winterpret!

#1 Lapland

Boomtoppen bedolven onder een dikke laag sneeuw en een zon die de hele dag laag aan de horizon staat: Lapland heeft iets magisch. Ga met de sneeuwscooter op pad, maak een hike op sneeuwschoenen of bezoek een rendierboerderij. Vanaf eind november begint de sneeuw in Lapland te vallen, maar pak niet meteen je koffers om te vertrekken, want de beste tijd om naar Lapland te gaan is half januari tot eind maart; dan is het minder druk. Als je per se een witte kerst wilt meemaken, kan dat natuurlijk wel. Houd er dan wel rekening mee dat je de sneeuw deelt met grote groepen Engelsen en Russen die Kerst waarschijnlijk nét iets anders vieren dan dat jij van plan was.

#2 Tanzania

Zijn we gek geworden: sneeuw in Afrika? Wie verzint er nou weer zoiets?! Nou, de sneeuw is er echt wel te vinden, je zult er alleen wat moeite voor moeten doen … namelijk de Kilimanjaro beklimmen! Tijdens de laatste dag van je klim hike je door sneeuw en ijs naar de top. Het vergt wat moeite, maar het gevoel dat je ervaart als je de piek bereikt, maakt het meer dan waard.

#3 IJsland

IJsland is het hele jaar door de moeite waard, maar tijdens de winter heeft het toch net een andere charme. De spuwende geisers worden omringd door sneeuw, watervallen zijn een aantal maanden bevroren en toeristen zijn bijna nergens te vinden. Spot walvissen aan de westkust en warm op in een thermaal bad. Wedden dat 38 graden nog nooit zo lekker was?

#4 Argentinië

Is het je grootste droom om over een ijskoude gletsjer te hiken? Dan heb je geluk, want van december tot maart kun je in Patagonië in zuidelijk Argentinië de hele dag over de Perito Moreno bedwingen. Klinkt dat je iets té actief in de oren? Geen zorg: je kunt in zo’n anderhalf tot twee uur ook een mini-hike over de gletsjer maken. O en dat half uur verschil zit ‘m in het feit of er angsthazen meelopen tijdens je trekking; de traagsten bepalen namelijk het tempo.

#5 Nieuw-Zeeland

Je moet er een eindje voor vliegen, maar dan heb je ook wat. Tijdens onze winter is het in Nieuw-Zeeland weliswaar zomer, maar dat betekent niet dat er geen sneeuw (of nou ja, ijs) te vinden is. Bij Fox Glacier kun je zelfstandig over de voet van de gletsjer lopen. Echt de gletsjer opgaan is tegenwoordig verboden zonder begeleiding, omdat er in 2014 een stuk van het ijs is afgebroken. Je kunt wel kiezen voor een heli-hike. Tijdens de helikoptervlucht wordt de immensheid van deze gletsjer pas echt duidelijk. Samen met andere reizigers verken je hierna de diepe ijsholen en ijsgrotten. Is al dat hiken je iets te vermoeiend? Je kunt ook kiezen voor een boottocht over de meren van Mount Cook of zoek het nog net iets hoger op in een zweefvliegtuig.

Toch niet zo’n fan van de sneeuw en kom je liever met een gezond kleurtje terug van je reis? Bekijk dan welke bestemmingen je het beste kunt bezoeken in de maand dat jij van plan bent om te reizen.