Naar boven

Informatie over Adelaide

Stedeninformatie

Australië Adelaide

Adelaide

Een rustige, ruime stad met brede straten, uitgestrekte parken en golvend heuvellandschap er om heen. Je merkt bijna niet dat er toch bijna een miljoen mensen wonen en de sfeer is veel meer ‘down to earth’ en serieus als in andere Australische steden. De bezienswaardigheden van Adelaide zijn niet hemelschokkend, een dagje is voor de meeste reizigers wel voldoende. Gelukkig zijn er in de stad volop gezellige café’s en pubs (vooral rond Hindley street). Barossa Valley met zijn beroemde wijngaarden en, als je er tijd voor hebt, een (dag)trip naar het Fleurie schiereiland en Kangaroo Island, moet je zeker niet overslaan.

Wil je een afwisselende autoreis langs de zuidkust maken, kijk dan op onze Ocean Drive selfdrive.

Adelaide heeft een aantal historische gebouwen die de moeite waard zijn: Government House, het stadhuis, Ayers House en het Edmund Wright House geven de stad samen met kerken als de Holy Trinity en de St. Francis Xavier kathedraal een koloniaal tintje. Ben je een museumliefhebber, sla dan het Migration Museum niet over: in dit museum veel informatie over de meer dan 100 nationaliteiten die naar Australië zijn verhuisd. Adelaide kent verder nog een botanische tuin en een dierentuin. Aardig maar niet direct een must.

Het belangrijkste winkel- en uitgaansgebied ligt rond Rundle Mall en Rundle street. Bars, restaurantjes, terrasjes en allerlei grote en kleine winkels. Vlakbij ligt ook de East End markt met zijn honderden kraampjes met eten uit elke hoek van de wereld. Een alternatieve weekendmarkt is die van Orange Lane: veel tweedehands spullen en bric-a-brac.

Adelaide tram
Wijntje in Barossa valley
Barossa Valley

De beroemde wijngebieden van Barossa Valley liggen op 70 kilometer ten noorden van de stad, een relaxt dagtripje. Tientallen meer en minder bekende wijnhuizen kun je bezoeken. Niet georganiseerd, met je eigen vervoer is hier leuker. Je kunt naar de wijnkelder van Jacobs Creek of Yaldara, een historische wijngaard. (wel veel bezoekers hier). Of ga op zoek naar de kleinere, minder bekende wijngaarden: bij de dames van de actieve VVV midden in het gebied is uitgebreid advies en een uitgebreide plattegrond te krijgen.

Fleurie schiereiland

Het Fleurie schiereiland ligt 110 kilometer ten zuiden van Adelaide en is net als Barossa een dagtrip waard. Aan de Golf van St. Vincent liggen mooie (surf)stranden en in de McLaren Valley tref je zo’n 25 wijngaarden, soms al stammend uit de 19e eeuw. Lekker wijnproeven dus. Het is wel handig dat je over eigen vervoer beschikt als je naar de kleinere wijngaarden wilt. Een volle dag ben je wel bezig als je het lekker op je gemak doet.

Kangaroo Island

Kangaroo Island (zo’n 150 bij 20 kilometer) is makkelijk bereikbaar, bijvoorbeeld met de ferry vanuit Cape Jervis. Hele mooie natuur met aparte rotsformaties en bijzondere fauna, door de geisoleerde ligging van het eiland goed bewaard gebleven. Enkele uren wandelen door de natuur en langs de kust is heerlijk, zeker als je de voorgaande dagen in de auto hebt gezeten. Onderweg een goede kans op pinguins, zeehonden, koala’s, wallabies en tientallen soorten zeevogels. Een georganiseerde dagtrip naar Fleurie of Kangaroo Island boeken kan overal in Adelaide; folders tref je bij de receptie van je hotel, een belletje volstaat. Met je huurauto is het eiland trouwens ook prima bereikbaar.Wij bieden een leuke bouwsteen aan naar Kangaroo Island.

Kangooroo Island - Natuur Australië
background-pattern