Naar boven

Informatie over Brisbane

Stedeninformatie

Australië Brisbane

Brisbane

Brisbane is een moderne, drukke stad, met een kleine anderhalf miljoen inwoners de op twee na grootste van Australië. De stad ligt aan een rivier met dezelfde naam en werd vernoemd naar Thomas Brisbane, een vroegere gouverneur van New South Wales. Naast moderne wolkenkrabbers tref je er historische gebouwen, oude villa’s en mooie groene parken. Het zal je opvallen dat er voor een grote stad een opvallend ontspannen en ‘laid back’ sfeertje hangt. Het heerlijke subtropische klimaat helpt daar natuurlijk bij: het hele jaar door is het er mooi weer. Als je de kust van Queensland (inderdaad de “Sunshine State”) wilt ontdekken, zul je niet zoveel tijd in grote steden doorbrengen. Brisbane is dan ook vooral het uitgangspunt voor (auto)trips langs de oostkust.

Mooie parken, een autovrij winkelgebied met veel bars en restaurantjes erom heen en het relaxte Southbank, direct aan de Brisbane Rivier. Ooit was dit 16 ha. grote gebied de plek van Expo 88. Veel openlucht marktjes, waar vooral kunstnijverheid wordt verkocht. Een mooi uitzicht over de stad heb je op Kangaroo Point Look out (wel delen met enkele toerbussen). Huur een fiets en ga een dagje door Brisbane en langs de rivier, heel leuk en zeker als afwisseling op het autorijden door de natuur, een verademing! Of gewoon lekker toeristisch doen: maak een riviercruise over de Brisbane rivier met een oude radarboot. De anderhalf uur durende ”cruisjes” vertrekken van de Eagle St. Pier.

Brisbane South Bank
Surfen bij Noosa
Noordkust

Ten noorden van de stad Brisbane ligt de Sunshine Coast, die doorloopt tot aan de luxe badplaats Noosa Heads. Het is een tamelijk rustig kustgebied met een hele mooie natuur en prima om met de auto te ontdekken. Noosa zelf is een rits kleine kernen, zoals Noosaville, waar je prima kunt eten. Iets meer in het binnenland tref je de vulkanische Glass House Mountains, met vreemd gevormde rotsformaties.

Zuidkust

Ten zuiden van Brisbane ligt de beroemde 35 kilometer lange Gold Coast. Tot aan de grens met New South Wales zie je alleen maar drukke badplaatsen, flats, disco’s en entertainment, een beetje de Spaanse Costa’s maar dan ruimer opgezet. Altijd mooi weer en daarom bij uitstek de vakantie bestemming voor de Aussies zelf. Het drukste deel is Surfers Paradise, zeker het beroemdste laid-back relax-stadsstrand met bars, restaurants en een scala aan attractieparken. Vind je dit deel van de oostkust te druk, dan is het beter van Brisbane naar Sydney (of omgekeerd) te vliegen.

Lamington National Park

Een alternatief over de weg is de route door het prachtige achterland met het Lamington National Park met pieken tot 1100 meter en een oppervlak van 200 km2. Dit ligt in de McPherson bergen en kent wel 160 km aan tracks en wandelpaden, dwars door een hele mooie natuur: dicht subtropisch regenwoud, grotten, valleien en heel veel vogelsoorten. Je kunt er prachtige wandelingen maken, ze hebben 160 kilometer uitgezet. Kaarten en routes, doe bijvoorbeeld een halve dag wandelen, kun je krijgen bij de park entree.

Koala’s: Als je bij de Sunshine Coast een klein stukje het binnenland inrijdt, heb je daar de Australia Zoo van de bekende crocodile hunter Steven Irwin met veel koala’s en kangoeroes. Omdat je koala’s bijna niet in het wild ziet, is het toch wel leuk om eens in zo’n park te kijken. Heel bijzonder hoe die beestjes immuun zijn voor zoveel toeristische aandacht! Het Lone Pine Koala centrum ligt dichterbij de stad (zo’n 12 kilometer ten zuidwesten), je kunt er prima ”koala knuffelen” maar het is wel erg toeristisch.

Hanson Bay Koala Sanctuary
Fraser strand
Fraser Island

Een must als je in dit deel van Australië bent: een bezoek aan het enorme natuurpark en grootste zandeiland ter wereld. Fraser ligt zo’n 260 kilometer ten noorden van Brisbane. Het eiland meet zo’n 120 bij 15 kilometer en werd in 1993 uitgeroepen tot World Heritage Site. Geen wonder, want op dit eiland tref je dichte tropische jungle, uitgestrekte eucalyptusbossen, ongerepte stranden en bijzondere diersoorten, zoals bijvoorbeeld wilde dingo’s aan. Ga zwemmen in de kristalheldere meren (er zijn er meer dan 200!) of relax aan de brede, ongelofelijk witte stranden.

Kies uit een georganiseerde trip over het eiland of boek een avontuurlijke 4WD. Voor meer info over de mogelijkheden: klik hier voor de bouwstenen in het oosten van Australië.

background-pattern