Naar boven

Geld in Australië

Voorbereid op reis

Geldzaken

In Australië wordt betaald met de Australische dollar (AUD). Het is handig om vlak voor je reis de koers van de AU dollar eens te bekijken, omdat de wisselkoers hevig aan het schommelen is. Een zogenaamde ‘converter’ kan hier bij helpen.

Pinnen
In Australië kun je bij banken, luchthavens en supermarkten geld uit de muur halen als er een Cirrus of Maestro logo op je bankpas staat. De prijs die je voor het pinnen betaalt, wil per bank nogal eens verschillen. In winkels en restaurants is het vaak niet mogelijk om met de pin te betalen.

Gebruik van je betaalpas buiten Europa
Bij de meeste Nederlandse banken zijn om veiligheidsredenen bankpassen standaard op gebruik binnen Europa ingesteld. Je kunt er zelf voor kiezen om deze uit te breiden naar ‘wereld’, zodat je pinpas ook buiten Europa bruikbaar is. Omdat je gaat reizen buiten Europa raden we je aan dit voor vertrek te doen. Voor meer informatie kun je contact met je bank opnemen.

Creditcard
Het meenemen van een creditcard is zeer aan te raden en verplicht bij het huren van een auto of camper. Bewaar hem tijdens de reis gescheiden van andere betaalmiddelen. In geval van verlies van deze betaalmiddelen kun je altijd terugvallen op je creditcard. In kleinere winkels en restaurants is het soms niet mogelijk om met je creditcard te betalen. Zorg daarom altijd voor voldoende cash. Bijna alle creditcards worden geaccepteerd, zoals Visa, Master Card, Eurocard en American Express.

Zakgeld en fooi
Fooien zijn in Australië minder gebruikelijk dan bij ons. De service/bediening is sowieso inbegrepen in de prijzen. Wat afronden wordt zoals overal ter wereld op prijs gesteld maar is niet verplicht. Wel is het gebruikelijk fooi te geven aan reisleiders/chauffeurs, vooral als die dagen lang met je op stap zijn geweest. Reken op zo’n € 1,- tot € 2,- per persoon per dag. Bij stopovers in Azië zijn wat contante US dollars handig, omdat de lokale valuta doorgaans niet mag worden in- of uitgevoerd.

background-pattern