Naar boven

Informatie over Darwin

Stedeninformatie

Australië Darwin - avond markt

Darwin

Met een grootte van een gemiddelde Nederlandse provinciestad is Darwin de hoofdstad van het Northern Territory. Je zit er echt midden in de tropen: palmen, een drukkende warmte, draaiende fans boven de veranda’s en een leven dat maar langzaam op gang komt. Na de cycloon van 1974, die de stad bijna platlegde, is de stad helemaal opnieuw gebouwd, het sfeertje is jong en actief: overal zie je reizigers, van veel nationaliteiten. Daarnaast wonen hier veel Aboriginals. Lekker wat drinken en eten voor of na de vele kilometers die je nu eenmaal maakt om ergens te komen (de beroemde Parken Kakadu, Lichtfield, de trip all the way naar Alice Springs) dat zijn hier de meest populaire bezigheden.

Stad Darwin

Ondanks de verwoestingen van de cycloon staan er flink wat koloniale gebouwen. Rond het Smith Street winkelcentrum liggen voordelige Aziatische eettentjes. Je kunt heerlijk picknicken in het Bicentennial park, langs de kust dat vol staat met tropische bomen en zelfs in de droge periodes goed wordt bijgehouden.

Strand

Darwin is vanwege de krokodillen geen echte strandbestemming: zwemmen kun je beter in het hotelzwembad. Wel kun je naar de veilige stranden Mindil of Mandorah. Dit is 10 kilometer varen naar de overkant van de baai. Tussen oktober en mei zijn er box-jellyfish (giftige kwallen), waardoor je ook daar niet kunt zwemmen.

Strand in Darwin
Kakadu Litchfield

Darwin is hét uitgangspunt voor alle reizen door het Noordelijk deel van de Territories. Bezoek de moerassen en RockArt van het Kakadu National Park (Gagudja in Aboriginal taal), ga zwemmen in Lichtfield, zie de 13 kilometer lange Katherine Gorge vanuit een boot/kano of maak een off road trip door de Kimberleys en naar het afgelegen Bungle Bungles Nationaal Park.

Je kunt de trips op twee manieren doen: georganiseerd dus samen met een kleine internationale groep. Voordeel is dat je in relatief korte tijd veel ziet plus veel informatie en achtergrond info krijgt van je gids. Maar je kunt ook zelf rijden en de vrijheid hebben om zelf te kijken wat je wilt bezoeken en waar je wat langer wilt blijven. Kijk voor de mogelijkheden op onze Outback en Wetlands overzichtspagina.

Seizoen

Van december t/m mei (afhankelijk van het weer, nooit precies tevoren te zeggen), in de tropische zomer, wordt het programma van de groeptrip aangepast want de Jim Jim en de Twin Falls zijn dan gesloten omdat de weg erheen compleet onbegaanbaar wordt. Het grote voordeel is wel dat het in deze periode rustig is in het park. Belangrijk is ook te weten dat Twin falls in Aboriginal land liggen. De bootservice naar de watervallen wordt gerund door Aboriginals, die naar eigen zin kunnen besluiten e.e.a. al dan niet toegankelijk te verklaren.

Kakadu aboriginal art
background-pattern