Naar boven

Een dag uit het leven van de Argentijn

blog

Met Riksja Argentinië reis je op een manier die we ook zelf het leukst vinden; een manier waarop je echt een nieuw land en een bijzondere levenswijze leert kennen. En wie kan je hier meer over leren dan de Argentijn zelf? Wanneer we te gast zijn in zijn land, willen we dan ook graag weten wat voor hem of haar belangrijk is.
Decorative torn edge

Zo kwamen we in Puerto Madryn de 35-jarige gids Julio Pérez tegen tijdens onze rondreis Argentinië. Familie staat in zijn leven voorop. Samen met zijn vrouw, zoon en dochter wonen ze aan de rand van het centrum. Het viel ons op dat er nogal wat straathonden rondliepen. Julio vertelde dat dit geen straathonden zijn en dat Argentijnen dol zijn op honden. Ze laten ze alleen niet uit, ze worden gewoon de straat opgestuurd. Zowel Julio als zijn vrouw werken hele dagen en in het toeristen seizoen zijn ze extra druk. De kinderen gaan halve dagen naar school, in Argentinië is het heel normaal dat er dan familie komt oppassen. Naast het gidsen heeft Julio niet echt een vaste agenda, je weet nooit hoe het loopt bij de familie Peréz. Komen er onverwacht vrienden over de vloer dan eten ze altijd een hapje mee.

De volgende morgen heeft Julio het extra druk want deze maanden zijn de beste om walvissen te zien. Omdat Puerto Madryn de grootste plaats is in de buurt van het schiereiland Valdes komen bijna alle toeristen hier voor de wildlife. ’s Avonds heeft hij zijn vrienden uitgenodigd voor een echte Argentijnse asado (barbeque).

Thee of wijn?

Julio heeft aangegeven dat iedereen om acht uur ’s avonds welkom is voor de barbeque. Hij weet dat de eerste gasten zo rond negen uur zullen verschijnen. Op tijd komen is, in een sociale gelegenheid, niet aan de orde. Vanavond zal er, zoals altijd, niet gegeten worden voor elf uur. De Argentijnse Malbec vloeit dan al rijkelijk. Een glas wijn is voor de Argentijn als een stuk kaas voor de Nederlander. Ook al wordt er nog zo veel wijn geschonken, het is voor een Argentijn niet gepast om dronken te zijn. We keken even raar op toen de kinderen wijn aangelengd met water kregen, dat schijnt heel normaal te zijn.

Julio vertelde ons dat de beste wijnen uit Cafayate, het gebied vóór de Andes. Hier zijn de dagen lang en zonnig, de grote temperatuursverschillen maken het de ideale thuisbasis van de Torontes. Probeer verschillende wijnen tijdens onze bouwsteen ¡Salud! Op de wijnroute. Dit is de wijnroute bij Cafayate.

Als de vrienden van Julio over de vloer komen dan gaat dat meestal gepaard met het drinken van Yerba Maté, het traditionele hete drankje van Argentinië. Zelf vonden we het een vrij bitter drankje, maar hebben deze toch maar gedronken. De koffie in Patagonië is nogal slap en je moet toch je ogen open krijgen om de gletsjers te zien. Het drinken van mate (de thee) is een sociale gebeurtenis en vaak wordt er 1 mate (de drinkbeker) met meerdere mensen gedeeld. Als iemand tegen je zegt; “kom we drinken een mate”, dan wil diegene eigenlijk even met je praten.

Wie is de Argentijn?

Als je naar een verre bestemming reist kom je al snel terecht in een compleet andere cultuur. Je ruikt andere geuren en ziet verschillende gezichten en kleuren op straat. Vaak is het even aftasten hoe je de lokale bevolking het beste kunt benaderen, want overal gelden weer andere omgangsvormen. Waar we het in Nederland niet waarderen als er iemand te laat komt, moet je in Argentinië niet te vaak op je horloge kijken.

Omdat Argentinië het op zeven na grootste land van de wereld is verschilt een dag uit het leven van de modebewuste Porteño (inwoner van Buenos Aires) dan ook sterk van die van de Argentijnse gaucho op de Pampa. Tegenwoordig leeft de gaucho cultuur niet meer zo sterk als vroeger. Met onze bouwsteen
Salta, in gaucho galop ervaar je hoe het is op het Argentijnse platteland. Al mag je dan zelf niet met je lasso een koe vangen, hier zie je waar fameuse steaks eigenlijk vandaan komen. Een leuke manier om de gaucho tradities in ere te houden.

Wat eten we vandaag?

Er zijn nog nèt niet zoveel koeien als Argentijnen, dit zorgt dagelijks voor een flinke steak op je bord. De beste ‘bife de lomo’ (steak) serveren ze volgens Julio in Teska Beltza, een restaurant in het centrum van Puerto Madryn.  De steak was inderdaad lekker, ook aten we hier graag het toetje van zelfgemaakt bananenijs en ‘dulce de leche’ (caramelsaus). Het eten in die lokale restaurants is doorgaans druk, je zit echt tussen de Argentijnen. Zij eten de grote maaltijd tijdens lunch uren, ’s avonds stromen de restaurants pas weer na negen uur vol.

Tijd voor de tango

Naast het typisch Argentijnse festival van de gaucho zijn er honderden verschillende volksfeesten. De indianen hebben gezorgd voor verschillende oogstvieringen en religieuze rituelen. Daarnaast hebben de Europeanen tal van wijn- en voedselfestivals meegebracht. Een ding hebben al deze festiviteiten met elkaar gemeen en dat is de ‘asado’, de Argentijnse barbeque. Door het overheersend katholieke geloof, meegenomen uit de Zuid-Europeese landen, worden ook hier dagen als Kerst en Pasen gevierd.

Eenderde van de Argentijnse bevolking woont in de regio Buenos Aires. Een van de populairste en wereldwijd de meest bekende muziekstijl uit Argentinië blijft de tango. Van oorsprong een ordinaire dans uit de verpauperde klasse, die vooral gedanst werd in bordelen van Buenos Aires. Tegenwoordig is de tango populair in alle lagen van de bevolking en vertolkt deze muziek, soms met zang, de woorden van het volk. De verhalen uit de muziek gaan over de alledaagse sores en zitten vol melancholie. Zelf dachten we deze dansstijl tegen te komen in heel Argentinië, dat was niet het geval. De volkswijk la Boca in Buenos Aires is de thuishaven van veel immigranten en symboliseert de geest van de tango. Tijdens onze bouwsteen Romantiek en oud chique neem je zelf een kijkje in de verschillende wijken die Buenos Aires rijk is.

Geïnspireerd geraakt?

Ben je na het lezen van deze blog nieuwsgierig geworden naar onze bouwstenen of naar onze rondreizen? We vertellen je graag meer! Je kunt ons bereiken op +31 (0)71 516 20 27 of via argentinie@riksjatravel.nl.

Nog meer inspiratie opdoen? Lees meer blogs

Bekijk onze rondreizen en bouwstenen

background-pattern