Naar boven

Rondreis 1: On the road to Mandalay

rondreis

 • Reisschema:
  Yangon - ruraal Myanmar - Mandalay - Bagan - Kalaw hilltribe - Inle Lake
 • Reisduur:
  17 dagen / 16 nachten
 • Reissom:
  Vanaf € 1.375,- p.p. bij 2 personen
 • Reiswijze:
  per vliegtuig, lokale boot, lokale rijstbus en auto met privé chauffeur en binnenlandse vluchten
 • Vluchten:
  optioneel bij te boeken
Je combineert met deze 17 daagse Myanmar rondreis Bagans tempels en Inle Lake met het authentieke plattelandsleven. Breng met een lokale gids een offer bij de Shwedagon pagode, verken het ongerepte platteland in de noordelijke Shan state, help een handje mee met het oogsten en trek langs de hilltribes naar Inle Lake.Reis per lokale trein en rijstbus via de backroad naar Mandalay's koningssteden. De langere afstanden overbrug je comfortabel en efficiënt met een binnenlandse vlucht. Je overnacht afwisselend van eenvoudig pension gerund door een Birmese familie tot sfeervolle lodge met zwembad.
Rondreizen in Birma
Decorative torn edge

Dag 1 en 2 – Vertrek Amsterdam, aankomst Yangon

De meeste reizigers arriveren in de loop van de middag op de internationale luchthaven van Yangon. In de aankomsthal ontmoet je onze lokale Engelstalige gids die je met een auto naar je hotel brengt. Van de gids ontvang je de vouchers voor je reis en hij/zij kan je helpen bij het wisselen van je eerste kyats (Birmese euro’s).

Na een rit van 45 minuten kom je aan in het centrum van Yangon en word je naar je hotel gebracht. We hebben een paar leuke stadshotels gevonden, waar je volgens ons het beste je reis kunt beginnen. Het ene hotel ligt in het hartje centrum, een ander hotel ligt in een groenere wijk en weer een ander hotel heeft een sfeervol overdekt dakterras met zicht over grote delen van Yangon. Afhankelijk van de beschikbaarheid, verblijf je in één van deze hotels.

Decorative torn edge

Dag 3 en 4 – Verblijf in Yangon

De eerste ochtend word je gelijk ondergedompeld in het Birmese leven. Rond 07:30 uur haalt de gids je op bij je hotel. Samen met hem/haar neem je een taxi naar een wijk bij de Shwedagon pagode. Zo krijg je van de gids wat ins & outs over het regelen van een taxi in Myanmar voor een fatsoenlijke prijs.

Net als de Birmezen ontbijt je in een lokaal theehuis met hun favoriete lekkernij mohinga (vissoep). Na het ontbijt verken je een ochtendmarkt, je ziet lokale ambachtslieden aan het werk en leert over het boeddhistische kloosterleven. Daarna wandel je naar de Shwedagon pagode, bezoek je een astroloog en breng je zelf een offer bij de pagode. Na de lunch heb je tijd om zelf de stad te verkennen.

Op dag 4 word je in de avond opgehaald bij je hotel en naar het bus station van Yangon gebracht. Hier neem je in ongeveer 12 uur de comfortabele nachtbus te nemen richting Hsipaw.

Het is ook mogelijk om naar de Noordelijke Shan Staat te vliegen. Het is 1,5 uur vliegen naar Lashio en vanaf daar reis je dan per lokale bus naar Hsipaw. Dit scheelt wel een nacht in de bus maar de meerkosten zijn wel 160,- euro per persoon.

Decorative torn edge

Dag 5 – Aankomst in Hsipaw

In Hsipaw verblijf je in het leukste guesthouse (en zo’n beetje het enige) van Hsipaw.

Nadat je rustig geluncht hebt, komt onze lokale gids je halen voor een hike door rijstvelden en omliggende Shan dorpjes. De wandeling is fysiek niet zwaar, maar goede wandelschoenen zijn een must op de onverharde paden door rijstvelden en omgeploegde akkers. De gids kent de omgeving en de mensen en spreekt de lokale taal (Shan), zodat hij makkelijk contact kan leggen met de bewoners. Als je het leuk vindt, kun je de handen even uit de mouwen steken en even helpen met het oogsten/planten van rijst, knoflook of een akkertje omploegen met een waterbuffel. Rond een uur of 18:00 ben je terug bij je guesthouse.

Decorative torn edge

Dag 6 – Verblijf Hsipaw en ontmoeting met de Shan bevolking

Rond 08:30 uur komt de gids je halen voor een boottocht over de Dothawaddy rivier langs beboste heuvels, fruitplantages, rivierdorpjes en je wandelt naar een oud klooster midden in het bos. Onderweg verken je een charmant Shan dorp met traditionele huizen. Neem je zwemspullen mee voor een frisse duik in de rivier.

’s Middags meer je aan in Hsipaw, waar je rest van de dag de omgeving kunt verkennen. Leuke plekken zijn de lokale markt, het paleis van de laatste Shan prins (niet toegankelijk toen wij er waren) en Nine-Buddha Hill voor de zonsondergang. Of je kunt lekker ontspannen een boek lezen op een theehuis-terras in het dorp.

Decorative torn edge

Dag 7 – Kokkerellen in Kyaukme

Vandaag ga je om 07:30 uur met een lokale bus naar Kyaukme. Snel en comfortabel is het niet, maar hoe vaak zit je midden tussen de Birmezen, rijstzakken en bananen?!

Na een uur kom je aan in Kyaukme, dat 3 keer zo groot is als Hsipaw. Onze lokale gids staat bij de bushalte om je naar je hotel te brengen (ca. 10 minuten lopen of 2 minuten met een tuktuk). Samen met de gids bespreek je de route en je wensen, van zware trek tot een ontspannen wandeling van dorp naar dorp. Aan het einde van de middag ga je boodschappen doen op de markt. Je krijgt een boodschappenlijstje in het Birmees en gaat op zoek naar de ingrediënten voor de curry of noedel-maaltijd voor die avond. Daarna ga je met de gids mee naar huis en help je mee bij het koken van je Shan avondmaal. Bon appetit (op z’n Birmees)!

Decorative torn edge

Dag 8 – Reis via koloniaal Pyin Oo Lwin naar Mandalay

Met de trein reis je van Kyaukme naar Pyin oo Lwin, waar je zelf een (gedeelde) taxi regelt naar Mandalay (een autorit van ongeveer 1,5 uur). In Mandalay vonden wij een paar kleinschalige guesthouses die gerund worden door een lokale familie. Opa en oma zijn begonnen met het verhuren van een kamertje, de dochter runt nu de toko en ’s avonds helpen de kleinkinderen een handje met het eten. In Myanmar zijn homestays niet toegestaan, dus dichter bij een homestay-gevoel kun je tijdens je reis niet komen.

De rest van de dag heb je tijd om Mandalay te verkennen. Een handige manier om je te vervoeren in deze stoffige, drukke stad is per tuktuk of bromfiets. Wij bezochten hier The World’s Largest Book, paleis van de koning, de vismarkt bij de Ayeryarwady rivier en zagen de zonsondergang vanaf Mandalay Hill. Kijk hier voor meer Birmese belevenissen en ga rivercruisen naar Mingun.

Decorative torn edge

Dag 9 – Bezoek koningssteden Sagaing en Amarapura

De volgende ochtend heb je vrij te besteden en rond 12:30 uur komt een gids met auto je ophalen. Je rijdt de stad uit richting Sagaing. Deze oude koningsstad is nu vooral een belangrijke spirituele plek waar meer dan 6000 monniken en nonnen wonen. Als je de Ayeyarwady rivier per brug oversteekt zie je ontelbare gouden en witte punten van stoepa’s uitsteken boven de beboste Sagaing Hill.

Tenslotte ga je naar Amarapura, wereldberoemd door de foto’s van de kilometerslange houten U-Bein brug. Hier kun je de rest van de middag op je gemak doorbrengen. Vaar met een bootje over het meer of pak een terrasje aan de waterkant. Als je uitgekeken bent reis je weer terug naar Mandalay.

Decorative torn edge

Dag 10 – Reis naar de tempelvlakte van Bagan

Nog een laatste ontbijt bij de familie in Mandalay en dan weer verder reizen. Je wordt dan eerst per transfer naar het busstation gebracht. Dan reis je per vrij comfortabele aircobus in ca. 5 uur naar Bagan.

Wij kiezen voor een verblijf in New Bagan, omdat je hier de meeste waarde voor je geld krijgt. Je verblijft in een sfeervolle accommodatie met Aziatische decoraties en een zwembad. Bij aankomst in je hotel ontvang je ook de sleutels voor je mountainbike. De rest van de dag kun je zelf indelen. Lunchen, een plons in het zwembad en even bijkomen met een boek. Rond een uurtje of 16:00 worden de temperaturen aangenamer, een goed tijdstip om op de fiets te stappen en de eerste tempels de verkennen.

Decorative torn edge

Dag 11 – Fietsen en dwalen tussen de tempels van Bagan

Vandaag heb je volop tijd om per mountainbike te dwalen over de tempelvlakte. Ons advies: hoe eerder je begint, hoe aangenamer de temperatuur. Veel informatie over de historie, archeologie en religieuze betekenis kun je uit je reisgids halen (handig om mee te nemen), dus een gids heb je hier niet nodig. Wij vonden het vooral leuk om lekker rond te dwalen op zandpaadjes, langs akkertjes en bij een afgelegen tempel naar binnen te gaan.

Tegen de middag kun je lunchen en een  zwembad-siësta houden bij je accommodatie. Uitgerust en opgefrist trap je aan het eind van de middag de pedalen weer rond.

Kijk hier voor meer Birmese belevenissen voor een bezoek aan Mount Popa of Pakkoku.

Decorative torn edge

Dag 12 – Reis naar Kalaw voor hilltribe trekking

Je reist vandaag per comfortabele dagbus naar Kalaw. Bij aankomst regel je gemakkelijk zelf je vervoer naar je knusse hotel in Kalaw.

Je kamer is eenvoudig, maar sfeervol gedecoreerd met veel houtsnijwerk. Het ligt op loopafstand van het centrum, waar een paar restaurants zijn en een marktje. In oude Britse tijden was Kalaw een militaire post, waar veel Gurkha’s (Nepalese soldaten) woonden. Ook nu hangt er nog een Nepalees sfeertje.

Decorative torn edge

Dag 13 – Trekking door de groene heuvels naar Inle Lake

Vanochtend begint de dag vroeg in Kalaw en start je met de gids aan een trekking door groene heuvels. In de omgeving van Kalaw wonen al eeuwenlang bergstammen als de Pa O en de Palaung, te herkennen aan hun kleurrijke kleding. Vandaag loop je in totaal ongeveer 6 uur en onderweg stop je bij een lokaal klooster voor een eenvoudige lunch. Deze trekking is voor iedereen goed te doen. Het is vooral heuvelachtig zonder steile beklimmingen.

Na de lunch wandel je verder door de groene akkers en kom je vrouwen tegen op weg naar de theeplantage. Dit is één van de populairste trekkingen in Myanmar, vandaar dat je in het hoogseizoen niet als enige aan het lopen bent. Vanavond kom je dan toch lichtelijk uitgeput van de trekking, maar ook van alle indrukken aan bij het guesthouse van een Birmese familie waar je overnacht.

Decorative torn edge

Dag 14 – Reis naar Inle Lake

De volgende ochtend word je al vroeg wakker door alle bedrijvigheid en na een vorstelijk Shan ontbijt loop je verder langs groente en fruit boerderijtjes richting Inle Lake. Vandaag loop je in 6 uur tijd voornamelijk naar beneden. Het grote meer ligt tussen de heuvels en je ziet al van bovenaf de drijvende tuinen liggen. Een motorboot brengt je aan het einde van de middag naar je verblijf in Nuang Shwe aan de rand van Inle Lake. Hier hangt zowaar een laidback reizigerssfeer die je in de rest van Myanmar vrijwel niet tegenkomt. Je slaapt hier 2 nachten in een kleinschalige lodge. De rest van de middag kun je Nuang Shwe verkennen.

Kijk hier voor meer Birmese belevenissen voor een bezoek aan de Pindaya grot of ga wijnproeven.

Decorative torn edge

Dag 15 – Beenroeiers en drijvende tuinen op Inle Lake

Vandaag ga je een hele dag het meer op. Onze gids komt je rond 09:00 uur ophalen, waarna je naar de steigers gaat en in de boot stapt. De gids is geboren op Inle Lake en weet precies welke plekken interessant zijn. Vanaf Nuang Shwe is het bijna 30 minuten varen voordat je echt op Inle Lake bent. Je vaart langs beenroeiers en door dorpen op palen. Dan door naar de drijvende tuinen waar tomaten en fruit worden verbouwd.

Onderweg ga je lunchen in een lokaal huis of restaurant tussen de rijstvelden. Na de lunch ligt er een lokale kano voor je klaar en kun je zelf even peddelen door een kanaaltje. Uitgepeddeld? Dan stap je aan boord van het motorbootje en vaar je terug naar Nuang Shwe. Vanuit Nuang Shwe regel je gemakkelijk zelf een taxi naar de luchthaven van Heho.

Decorative torn edge

Dag 16 en 17 – Vertrek uit Myanmar, aankomst in Nederland

Mocht je meer tijd te besteden hebben, dan kan je deze reis natuurlijk uitbreiden. Als je bij onze bouwstenen kijkt, dan zie je waar je uit kan kiezen. Wij kunnen dit vervolgens in je reis opnemen.

Als dit echt je laatste dag is, kijk nog een keer je ogen uit over de gouden toppen van de pagode’s van Yangon. Als je op het vliegtuig stapt ben je een bijzondere reiservaring rijker…

Decorative torn edge
torn-edge

Rondreis 1: On the road to Mandalay

Onze slaapplekken

background-pattern