Ga naar inhoud

Riksja Travel
Myanmar
Hilltribe's in Myanmar

Rondreis 3: Beenroeiers, hilltribes en tempelruïnes

Rondreis
  • Reisschema:
    Yangon - Mawlamyine -Hpa An - Kyaukme -Hsipaw - Mandalay - Bagan - Kalaw trekking - Inle Lake
  • Reisduur:
    20 dagen / 19 nachten
  • Reissom:
    Vanaf € 1.710,- p.p. bij 2 personen
  • Reiswijze:
    per vliegtuig, lokale boot, bus en auto met privé chauffeur
  • Vluchten:
    optioneel bij te boeken
Wij vinden dit de ultieme individuele rondreis in Myanmar voor avonturiers die op een actieve manier het land willen ontdekken. Je fietst tussen tempels in Bagan en peddelt bij de beenroeiers op Inle Lake. Maar je reist ook per trein en rijstbus over het platteland van de noordelijke Shan state. Op deze plek waar nog weinig westerlingen komen, kook je je eigen bordje Shan noedels met een dorpsbewoner.



Trek langs de hilltribes naar Inle Lake en verblijf tussendoor op het relaxte Ngapali strand. Verder ga je per boot en vliegtuig op mini-expeditie naar de overwoekerde tempelruïnes van Mrauk U. Je overnacht afwisselend, van een kleinschalige lodge, familie guesthouse tot een sfeervolle strandlodge.
Lokale bevolking in Myanmar

Dag 1 en 2 – Vertrek Amsterdam, aankomst Yangon

De meeste reizigers arriveren in de loop van de middag op de internationale luchthaven van Yangon. In de aankomsthal ontmoet je onze lokale Engelstalige gids die je met een auto naar je hotel brengt. Van de gids ontvang je de vouchers voor je reis en hij/zij kan je helpen bij het wisselen van je eerste kyats (Birmese euro’s).

Na een rit van 45 minuten kom je aan in het centrum van Yangon en word je naar je hotel gebracht. We hebben een paar leuke stadshotels gevonden, waar je volgens ons het beste je reis kunt beginnen. Het ene hotel ligt in het hartje centrum, een ander hotel ligt in een groenere wijk en weer een ander hotel heeft een sfeervol overdekt dakterras met zicht over grote delen van Yangon. Afhankelijk van de beschikbaarheid, verblijf je in één van deze hotels.

Dag 3 – 4 Verblijf Yangon

De eerste ochtend word je gelijk ondergedompeld in het Birmese leven. Rond 07:30 uur haalt de gids je op bij je hotel. Samen met hem/haar neem je een taxi naar een wijk bij de Shwedagon pagoda. Zo krijg je van de gids wat ins & outs over het regelen van een taxi in Myanmar voor een fatsoenlijke prijs.

Net als de Birmezen ontbijt je in een lokaal theehuis met hun favoriete lekkernij mohinga (vissoep). De geur kan heftig zijn in de ochtend, maar na twee happen waren wij er aan gewend en smaakte de vissoep naar meer. Zie je het toch niet zitten, dan kun je ook alleen een thee of koffie nemen en kijken hoe het dagelijkse leven hier langzaam op gang komt. Na het ontbijt verken je een ochtendmarkt, je ziet lokale ambachtslieden aan het werk en leert over het boeddhistische kloosterleven. Daarna wandel je naar de Shwedagon pagode, bezoekt een astroloog en brengt zelf een offer bij de pagode. Na de lunch heb je tijd om zelf de stad te verkennen.

Op dag vier wordt je in de avond opgehaald bij je hotel en naar het bus station van Yangon gebracht. Om in ongeveer 12 uur de comfortabele nachtbus te nemen richting Hsipaw. Het is ook mogelijk om naar de Noordelijke Shan Staat te vliegen.

Dag 5 – Yangon naar Mawlamyine per trein

Vroeg in de ochtend word je opgehaald bij je verblijf in Yangon voor een transfer naar het treinstation. Neem genoeg water, snacks en een goed boek mee voor onderweg. Ook doen foto’s van thuis het altijd goed om een praatje met een meereizende Birmees te maken. Hier stap je op de trein richting de Mon staat. Langzamerhand verandert het uitzicht van het levendige Yangon naar de rust tussen uitgestrekte rijstvelden.

Onderweg reis je langs de laatste hoofdstad van het Mon koninkrijk, Suvannabhumi en passeer je vervlogen tijden in de stad Thaton, beroemd vanwege de durian (stinkfruit). Afsluitend reis je over de langste brug van Myanmar over de Thanlwin rivier voordat je de eindbestemming Mawlamyine bereikt aan het einde van de middag. Bij aankomst word je met een tuk tuk naar je verblijf centraal in de stad gebracht.

Dag 6 – verblijf Mawlamyine

Na het ontbijt bezoek je de volgende ochtend de Seindon Mibaya klooster. De laatste koning van Myanmar kwam op de troon door de andere erfgenamen te vermoorden aan het einde van de 19e eeuw. Koningin Seindon kon als enige ontsnappen en verhuisde naar Moulmein en werd daar een boeddhistische non. Zij heeft het klooster gebouwd en de bouwstijl gebruikt van het oorspronkelijke paleis in Mandalay, met prachtig houtsnijwerk en andere mooie details zodat het meer op een museum lijkt dan een klooster.

Daarna ga je naar Ni Paya voor een weids uitzicht over de stad en loop je op je gemak rond tussen de vele koloniale gebouwen. Hier woonden vroeger schrijvers als Orwell en Kipling, ook is er een Baptistische kerk te vinden. Wij vonden een bezoek aan het Mon Museum ook de moeite waard. Hier neem je een kijkje in hun bijzondere levenswijze en ga je genieten van een lokale Mon specialiteit tijdens de lunch. De rest van de middag kun je zelf invullen. Je verblijft nog een nacht in Mawlamyine.

Dag 7 – Per lokale boot naar Hpa An

Ook deze dag sta je weer vroeg op om je reis te vervolgen in Mon gebied richting Hpa An. Je wordt met een tuk tuk opgehaald bij je hotel en dan ga je cruisen met een eigen lokale boot over de Thanlwin rivier. Na ongeveer een uurtje stop je bij het dorpje U Na Auk waar je met een tuk tuk fraai versierde tempels bezoekt, welke gedoneerd zijn door mr Na Auk. Een beroemde Mon handelaar, wie in moderne schoolboeken wordt beschreven als ‘patriot’ omdat hij in de Britse tijd goed handel dreef. Hij maakte het leven in het dorp stukken aangenamer met gratis vervoer en eten.

Dan stap je weer op de boot met onderweg uitzicht op de meestal in wolken gehulde Zwekabin en ander kalksteen gebergte. Dit vonden wij zelf een hoogtepunt tijdens onze eigen reis. Aan boord wordt een eenvoudige lunch geserveerd. Na de lunch word je aan wal van Hpan An gezet en regel je gemakkelijk het vervoer naar je knusse verblijf in het stadje.

Dag 8 – Verblijf in Hpa An en kajakken

Vanmorgen kan je ontbijten op het dak van je hotel en reis je naar het punt waar je kajak-trip start. De enige plek tijdens je reis waar je zelf kan peddelen door smalle kreekjes, tussen rijstvelden en langs Karen dorpjes. Onderweg stop je bij een markt om wat vers fruit te kopen.

Het hoogtepunt tijdens deze kajaktocht is een bezoek aan de Saddar Cave, een heilige grot met vele boeddhistische iconen. Onderweg stop je voor een lunch en in totaal ben je ongeveer drie tot vier uur aan het kajakken. Een lokale meneer van de Karen stam neemt je mee en wijst je de weg. Veel Engels zal hij niet spreken, maar met een grote glimlach kom je een heel eind. Je kan een beetje nat worden dus houd hier rekening mee voor je kleding. Je wordt hierna weer afgezet in Hpa An voor nog een overnachting.

Dag 9 – Van Hpa An naar de Gouden rots

Vanochtend regel jezelf het vervoer naar het busstation en hebben wij een kaartje geregeld voor een comfortabele aircobus naar Kyaikto. Aangekomen vlakbij de Gouden Rots regel je zelf het vervoer naar je hooggelegen berghotel. Laat je spullen achter en loop dan vanaf je verblijf binnen tien minuutjes naar het basecamp Kinpun, waar je verder reist per eenvoudige truck. Dit is de enige manier om naar boven te komen samen met andere pelgrims.

Na 45 minuten rijden kom je aan op het tweede basecamp en daar loop je nog anderhalf uur naar de Kyaiktiyo Pagoda ‘de Gouden Rots’. Er hangt een spiritueel sfeertje rond deze blinkende steen, met veel marktjes en mediterende boeddhisten. Neem de truck terug of als je zin in een stevige wandeling loop je in zo’n 3-4 uur naar beneden. Je slaapt vannacht vlakbij de rots in een hotel op de berg met een weids uitzicht.

Dag 10 – Reis naar Hsipaw

Na de nachtbus kom je ‘s ochtends vroeg kom je aan in het noordelijke deel van de Shan provincie, vlakbij de grens met China. Je regelt gemakkelijk zelf het vervoer naar je verblijf in het leukste guesthouse (en zo’n beetje de enige) van Hsipaw.

Nadat je rustig geluncht hebt, komt onze lokale gids je ophalen voor een hike door rijstvelden en omliggende Shan dorpjes. De wandeling is fysiek niet zwaar, maar goede wandelschoenen zijn een must op de onverharde paden door rijstvelden en omgeploegde akkers. De gids kent de omgeving en de mensen en spreekt de lokale taal (Shan), zodat hij makkelijk contact kan leggen met de bewoners. Als je het leuk vindt, kun je de handen even uit de mouwen steken en even helpen met het oogsten/planten van rijst, knoflook of een akkertje omploegen met een waterbuffel. Rond een uur of 18:00 ben je terug bij je guesthouse.

Dag 11 – Verblijf Hsipaw en ontmoeting met de Shan bevolking

Rond 08:30 uur komt de gids je halen voor een boottocht over de Dothawaddy rivier langs beboste heuvels, fruitplantages, rivierdorpjes en wandelt naar een oud klooster midden in het bos. Onderweg verken je een charmant Shan dorp met traditionele huizen. Neem je zwemspullen mee voor een frisse duik in de rivier.

’s Middags meer je aan in Hsipaw, waar je rest van de dag de omgeving kunt verkennen. Leuke plekken zijn de lokale markt, het paleis van de laatste Shan prins (niet toegankelijk toen wij er waren) en Nine-Buddha Hill voor de zonsondergang. Of je kunt lekker ontspannen een boek lezen op een theehuis-terras in het dorp.

Dag 12 – Samen eten koken in Kyaukme

Vandaag ga je om 07:30 uur met een lokale bus naar Kyaukme. Snel en comfortabel is het niet, maar hoe vaak maak zit je midden tussen de Birmezen, rijstzakken en bananen?!

Na een uur kom je aan in Kyaukme, dat drie keer zo groot is als Hsipaw. Onze lokale gids staat bij de bushalte om je naar je hotel te brengen (ca. tien minuten lopen of twee minuten met een tuktuk). Samen met de gids bespreek je de route en je wensen, van zware trek tot een ontspannen wandeling van dorp naar dorp. Aan het einde van de middag ga je boodschappen doen op de markt. Je krijgt een boodschappenlijstje in het Birmees en gaat op zoek naar de ingrediënten voor de curry of noodle-maaltijd voor die avond. Daarna ga je met de gids mee naar huis en help je mee bij het koken van je Shan avondmaal. Bon appetit (op z’n Birmees)!

Dag 13 – Reis naar Mandalay

Met de trein reis je van Kyaukme naar Pyin oo Lwin, waar je zelf een (gedeelde) taxi regelt naar Mandalay (een autorit van ongeveer 1,5 uur). In Mandalay vonden wij een paar kleinschalige guesthouses die gerund worden door een lokale familie. Opa en oma zijn begonnen met het verhuren van een kamertje, de dochter runt nu de toko en ’s avonds helpen de kleinkinderen een handje met het eten. In Myanmar zijn homestays niet toegestaan, dus dichter bij een homestay-gevoel kun je tijdens je reis niet komen.

De rest van de dag heb je tijd om Mandalay te verkennen. Een handige manier om je te vervoeren in deze drukke stoffige stad is per tuktuk of bromfiets. Wij bezochten hier The World’s Largest Book, paleis van de koning, de vismarkt bij de Ayeryarwady rivier en zagen de zonsondergang vanaf Mandalay Hill. Kijk hier voor meer Birmese belevenissen en ga rivercruisen naar Mingun.

Dag 14 – Mandalay en de Koningssteden

De volgende ochtend heb je vrij te besteden en rond half 1 komt een gids met auto je ophalen. Je rijdt de stad uit richting Sagaing. Deze oude koningsstad is nu vooral een belangrijke spirituele plek waar meer dan 6000 monniken en nonnen wonen. Als je de Ayeyarwady rivier per brug oversteekt zie je ontelbare gouden en witte punten van stoepa’s uitsteken boven de beboste Sagaing Hill.

Tenslotte ga je naar Amarapura, wereldberoemd door de foto’s van de kilometerlange houten U-Bein brug. Hier kun je de rest van de middag op je gemak doorbrengen. Vaar met een bootje over het meer of pak een terrasje aan de waterkant. Als je uitgekeken bent reis je weer terug naar Mandalay.

Dag 15 – Reis naar de tempels van Bagan

Nog een laatste ontbijt bij de familie in Mandalay en dan weer verder reizen. Je wordt dan eerst per transfer naar het busstation gebracht. Dan reis je in een vrij comfortabele aircobus in ca. vijf uur naar Bagan.

Wij kiezen voor een verblijf in New Bagan, omdat je hier de meeste waar voor je geld krijgt. Je verblijft in een sfeervolle accommodatie met Aziatische decoraties en een zwembad. Bij aankomst in je hotel ontvang je ook de sleutels voor je mountainbike. De rest van de dag kun je zelf indelen. Lunchen, een plons in het zwembad en even bijkomen met een boek. Rond een uurtje of 16:00 worden de temperaturen aangenamer, een goed tijdstip om op de fiets te stappen en de eerste tempels de verkennen.

Dag 16 – Verblijf Bagan

Vandaag heb je volop tijd om per mountainbike te dwalen over de tempelvlakte. Ons advies: hoe eerder je begint, hoe aangenamer de temperatuur. Veel informatie over de historie, archeologie en religieuze betekenis kun je uit je reisgids halen (handig om mee te nemen), dus een gids heb je hier niet nodig. Wij vonden het vooral leuk om lekker rond te dwalen op zandpaadjes, langs akkertjes en bij een afgelegen tempel naar binnen te gaan.

Tegen de middag kun je lunchen en een  zwembad-siësta houden bij je accommodatie. Uitgerust en opgefrist trap je aan het eind van de middag de pedalen weer rond. Kijk hier voor meer Birmese belevenissen voor een bezoek aan Mount Popa of Pakkoku.

Dag 17 – Reis naar Inle Lake

Je verlaat de tempels en reist op eigen gelegenheid naar het busstation van Bagan. Je reist in een comfortabele lokale bus in ongeveer 6 uur naar Nuang Shwe. In dit levendige dorp aan de noordelijke rand van Inle Lake hangt zowaar een laidback reizigerssfeer die je in de rest van Myanmar vrijwel niet tegenkomt. Een plek waar je doorheen kunt wandelen op zoek naar een restaurantje en waar je ’s avonds ook nog eens een drankje kunt doen in een lounge-achtige setting. Je verblijft hier in een kleinschalige lodge. De rest van de middag kun je Nuang Shwe verkennen.

Dag 18 – Inle Lake verblijf

Vandaag ga je een hele dag het meer op. Onze gids komt je rond 09:00 uur ophalen, waarna je naar de steigers gaat en in de boot stapt. De gids is geboren op Inle Lake en weet precies welke plekken interessant zijn. Vanaf Nuang Shwe is het bijna 30 minuten varen voordat je echt op Inle Lake bent. Je vaart langs beenroeiers en door dorpen op palen. Dan door naar de drijvende tuinen waar tomaten en fruit worden verbouwd.

Onderweg ga je lunchen in een lokaal huis of restaurant tussen de rijstvelden. Na de lunch ligt er een lokale kano voor je klaar en kun je zelf even peddelen door een kanaaltje. Uitgepeddeld? Dan stap je aan boord van het motorbootje en vaar je terug naar Nuang Shwe.

Dag 19 en 20 – Terugvlucht naar Amsterdam

Vandaag vlieg je van Heho naar Yangon zodat je op tijd bent voor je internationale vlucht naar huis.

Mocht je meer tijd te besteden hebben, dan kan je deze reis natuurlijk uitbreiden. Als je bij onze bouwstenen kijkt, dan zie je waar je uit kan kiezen. Wij kunnen dit vervolgens in je reis opnemen.

Als dit echt je laatste dag is, kijk nog een keer je ogen uit over de gouden toppen van de pagode’s van Yangon. Als je op het vliegtuig stapt ben je een bijzondere reiservaring rijker…

Onze slaapplekken in Myanmar

lodge bij Nyaung Shwe
hotel in yangon
Hsipaw standard hotel
hotel in yangon
Hsipaw standard hotel