Met de trein in Japan: hoe is dat geregeld?

blog

Geschreven op
vrijdag 9 november
Geschreven door
Lisa Henriquez
Delen op social media

Heb je behoefte aan een onbezorgde vakantie waarbij alles goed is geregeld en je snel en efficiënt van A naar B reist? Dan is Japan de ideale bestemming voor jou. Nergens anders ter wereld is het openbaar vervoer zo goed geregeld als in Japan. De treinen, denk bijvoorbeeld aan de welbekende bullet trains, komen exact op tijd en vertraging zullen ze niet hebben! Is het slim om gebruik te maken van de Japan Rail Pass? Benieuwd hoe het reizen per trein in Japan precies is geregeld? Hier leggen we er alles over uit.

Met de trein door Japan

De ideale manier om door Japan te reizen is met de trein. Het is de snelste manier om je te verplaatsen in het land en op deze manier kun je dus een hoop reistijd besparen. Maar dat niet alleen: zo kun je ook veel van de steden, dorpen en van de omgevingen daartussen zien. Er is alleen een nadeel: de trein is ontzettend duur in Japan. Een enkele rit van een paar uur, zeker met de snelste treinen, kan al gauw honderd euro of meer kosten.

Een goedkope en fijne optie: de Japan Rail Pass

Gelukkig bestaat er ook een Japan Rail Pass, een kaart van 7, 14 of 21 dagen die je ongelimiteerd kunt gebruiken. Als je slechts drie keer met een trein reist, heb je de kosten van de pas er al uit. Je kunt met deze pas bijna alle treinen pakken in Japan, zelfs een aantal hogesnelheidstreinen. Houd er wel rekening mee dat een dagje niet reizen met de trein alsnog wordt meegerekend. Zodra je de pas activeert, is deze geldig voor 7, 14 of 21 dagen achter elkaar, afhankelijk of je er wel of niet elke dag mee reist. Overigens kun je met de pas ook een aantal boten pakken, wellicht leuk als je een uitje wilt maken.

De Japan Rail Pass kopen en activeren

De JR pass kon je tot voor kort niet ter plekke kopen en deze moest je dus buiten Japan aanschaffen. Het is inmiddels wel mogelijk om dit in Japan aan te schaffen, maar dan betaal je zo’n 20% extra en bovendien is het extra werk ter plekke. Daarom regelen wij de JR pass voor je. Het is goed om te weten dat deze altijd geserveerd wordt op je volledige paspoortnaam..

Om de pas te activeren, moet je je paspoort dan ook laten zien bij het station en natuurlijk het ticket van de JR pass. Ze zullen dan de namen van het ticket controleren met je paspoortnaam en pas als dit overeenkomt, zullen ze het aan je overhandigen.

Een stoel reserveren

Een stoel reserveren voor de trein gaat erg gemakkelijk in Japan. Dit kun je doen op verschillende informatiepunten op de stations met touchscreen automaten. Hierbij heb je bijna altijd de mogelijkheid om de tekst in het Engels te zien, waardoor reserveren geen probleem is. Overigens is er ook altijd wel iemand aanwezig die Engels kan, mocht je er toch niet uitkomen.

Soms is het maken van een reservering niet nodig, afhankelijk van welke trein je gaat nemen. Wel is dit altijd aan te raden als je in de drukste periodes van het jaar reist: in april, mei, mid-augustus en rond nieuwjaarsdag. Ook goed om te weten: wil je een reservering wijzigen? Dan kan dat gratis tot het moment van vertrek.

Bagage in de trein

Bagage kun je gemakkelijk meenemen in de trein. Het is wel aan te raden om met een tas of backpack te reizen in plaats van met een grote koffer, dit in verband met de ruimte. Je kunt de bagage opbergen in een van de bagagevakken bij of vlakbij je stoel.

Uitstappen bij het goede station

Japan staat bekend om het gebrekkige Engels en de vele borden die enkel in het Japans beschreven zijn. Maar gelukkig zijn er elektronische borden in de treinen, waarop wordt aangetoond wat het volgende station is. Zo stap je altijd bij de goede plek uit en hoef je van te voren niet heel veel uit te zoeken.

De Japanners spreken over het algemeen slecht Engels, maar toch vind je de meeste Engelssprekende Japanners bij de treinstations, de vliegvelden en bij de populaire bezienswaardigheden in het land. Daarom hoef je je geen enkele zorgen te maken tijdens het reizen door Japan; er is altijd wel iemand aanwezig om je verder te helpen.

Reizen met de Shinkansen

De bullet train, ook wel de Shinkansen genoemd, is een attractie op zich en zeker een must tijdens je rondreis door Japan. Deze hebben comfortabele stoelen die ook nog kunnen ronddraaien. Op het moment dat de trein dezelfde route weer teruggaat, draait je stoel zodat je nooit achterstevoren hoeft te reizen. Bovendien heb je voldoende beenruimte, dus ook voor de lange personen is dit een ideaal vervoersmiddel. Daarnaast heb je in deze treinen toiletten, catering en aparte rookruimtes.

De Shinkansen halen een snelheid van maar liefst 320 kilometer per uur en ze hebben gemiddeld, op jaarbasis, zo’n 36 seconden vertraging. Bizar! Wees dan ook op tijd, want de trein rijdt gewoon voor je neus weg als je een seconde te laat bent. Ben je benieuwd hoe lang je ongeveer onderweg bent tussen de steden met de Shinkansen? Neem dan een kijkje op onze pagina met algemene informatie over het vervoer in Japan.

Kan jij niet wachten om met de bullet train te racen door Japan? Of om de steden te ontdekken dankzij het fijne metronetwerk? Bekijk dan snel onze Japan-rondreizen en stap binnenkort in het vliegtuig naar het bijzondere Japan!

Japan met kinderen