Naar boven

Klimaat en beste reistijd Japan

Algemene informatie

klimaat en beste reistijd Japan
Een Japanse tuin in Kyoto

Beste reistijd Japan: het hele jaar

Je kunt onze Japan-bouwstenen en rondreizen het hele jaar door bezoeken, maar de leukste perioden vinden wij de lente en de herfst. Japan is dan op zijn mooist, ook wat het weer betreft. In het voorjaar gaan de kersenbloesems bloeien en in het najaar krijgen de boombladeren hun herfstkleur. Juni en juli vormen het regenseizoen in grote delen van Japan. Ondanks dat de temperatuur aangenaam is en het niet elke dag regent, is de luchtvochtigheid redelijk hoog. September tot en met december is wat koeler met regen en heldere luchten. In de winter (januari tot en met maart) worden bergen bedekt met een laagje sneeuw en temperaturen komen onder nul. Op een aantal wintersporters na, is het dan erg rustig.

Omdat Japan een groot land is, kent het noorden andere temperaturen dan het zuiden. Daarom is het verstandig om goed uit te zoeken naar welke gebieden je wilt, zodat je niet voor onverwachte temperaturen komt te staan.

Noord-Japan: Dit deel van Japan zou je kunnen vergelijken met Nederland. De seizoenen zijn ongeveer hetzelfde: in de winter is het tegen het vriespunt aan, vanaf april begint het iets warmer te worden en in de zomermaanden kun je hier genieten van temperaturen rond de 25 graden. In de nazomer, zo rond augustus en september, valt het meeste regen en van april t/m juli is de kans op regenval juist het kleinst. Wil je graag naar het noorden van Japan? Dan is de beste reistijd in het voor- of najaar.

Midden- en Zuid-Japan: Voor deze delen van het land gelden ongeveer dezelfde temperaturen. In de winter is het gemiddeld 10 graden en in de zomer kan het oplopen tot wel 31 graden. In deze gebieden blijft het vaak een langere tijd erg warm. Zo blijven de temperaturen tussen mei en oktober boven de 20 graden. In de wintermaanden valt de minste neerslag en in de zomer juist het meeste. In het zuiden valt er vaak nét even wat meer regen, zeker in de maanden juni en juli. Ook voor deze gebieden geldt dat de beste reistijd het voor- of najaar is, dus in april, mei, september of oktober.

Japan - Mount Fuji - kersenbloesem

Zoals je hierboven kunt lezen, is het voor- of najaar de beste reistijd om een rondreis door Japan te maken. Maar ook daar zitten weer verschillen in. Ga je in maart of april naar Japan, dan zie je dat alle fruitbomen in de bloei staan. Alle bloesem en de roze-paarsige sakurabomen kleuren het land. In het najaar zie je juist de herfstkleuren opkomen, wat weer een ander mooi plaatje oplevert.

In de zomer zijn de temperaturen in het hele land het hoogst, wanneer je gemakkelijk in een korte broek en shirtje de deur uit kan. Maar de hoeveelheid neerslag is in deze maanden wel een stuk meer. Houd er dus rekening mee dat er af en toe een bui kan vallen. In de zomer worden overigens vaak gezellige feesten gehouden, waar iedereen zo mooi mogelijk gekleed gaat.

In de wintermaanden daalt de temperatuur in het noorden van Japan tot het vriespunt, maar de temperaturen worden aangenamer naarmate je naar het midden of naar het zuiden reist. Het is dan zelfs warmer dan in Nederland. Houd er wel rekening mee dat er in de bergen van Centraal-Japan sneeuw kan vallen.

Japan - Tokyo -
bouwsteen

Let’s go Tokyo!

 • Tokyo
 • 4 dagen / 3 nachten
 • vanaf € 480,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
Rondreis Japan
bouwsteen

Het boeddhistische Koyasan

 • Koyasan
 • 2 dagen / 1 nacht
 • vanaf € 215,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
Rondreis Japan
rondreis

Tempels, tuinen en wereldsteden

 • Tokyo – Hakone met Mount Fuji – Kyoto – Hiroshima – Osaka
 • 15 dagen / 14 nachten
 • vanaf € 2.095,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze rondreis
Decorative torn edge
Highlights Japan: Geisha, Kyoto
rondreis

Roadtrip door modern en traditioneel Japan in 2 weken

 • Tokyo - Mount Fuji - Matsumoto - Takayama - Kanazawa - Kyoto
 • 16 dagen / 15 nachten
 • vanaf € 2.350,- p.p. bij 2 personen - Japanse Alpen met huurauto
Bekijk deze rondreis
Decorative torn edge
background-pattern