Naar boven

Geld in Japan

Voorbereid op reis

Praktische informatie

Geldzaken

Valuta
In Japan betaal je met de Japanse Yen(¥). Er zijn bankbiljetten van ¥ 10.000, ¥ 5.000 en ¥ 1.000. Er zijn verschillende munten van ¥ 500 tot ¥ 1. Geld kun je gemakkelijk wisselen op de luchthavens en in hotels. Houd er wel rekening mee dat de koers hier iets hoger kan liggen dan wanneer je pint. Je kunt vrijwel overal gebruikmaken van je pinpas.

Creditcard
Creditcards worden over het algemeen geaccepteerd in de wat duurdere winkels, restaurants en hotels. De Visa Card wordt veel gebruikt, maar daarnaast worden ook Mastercards, Diner Cards en American Express geaccepteerd. De Japanse economie is voornamelijk gericht op contant geld. Het is heel normaal om bijvoorbeeld €1.000,- aan contant geld op zak te hebben. Japan is een veilig land en diefstal komt weinig voor. Uiteraard is het wel raadzaam om op je hoede te blijven.

Pinnen buiten Europa
Bij de meeste Nederlandse banken zijn om veiligheidsredenen bankpassen standaard op gebruik binnen Europa ingesteld. Je kunt er zelf voor kiezen om deze uit te breiden naar ‘wereld’, zodat je pinpas ook buiten Europa bruikbaar is. Omdat je gaat reizen buiten Europa raden we je aan dit voor vertrek te doen. Voor meer informatie kun je contact met je bank opnemen.

Zakgeld en fooi

Veel mensen denken dat Japan een heel duur land is om in te reizen. Dat valt gelukkig mee, het is de laatste jaren een stuk goedkoper geworden dankzij gunstige wisselkoersen. Het is vooral duur vergeleken met andere landen in Azië, maar niet vergeleken met Nederland. Prijzen voor uit eten liggen bijvoorbeeld op hetzelfde niveau als Nederland. In Tokyo heb je al een lekkere sushi-maaltijd in een typisch lopende-band-restaurantje voor zo’n €12,- per persoon! Daarbij zijn je persoonlijke uitgaven tijdens je Japan-reis natuurlijk afhankelijk van je eigen bestedingspatroon.

In Japan is het ongebruikelijk een fooi te geven. Dit wordt gauw als een belediging gezien, de Japanners zijn van mening dat goede service vanzelfsprekend is. Wil je wel graag een fooi geven, doe dit dan nooit direct maar geef het discreet en in een dichte envelop.

background-pattern