Naar boven

japan

Beste reistijd Japan

blog

Geschreven op
vrijdag 9 november
Geschreven door
Jeanette de Jong

Omdat Japaneen groot land is, verschillen de temperaturen en seizoenen per gebied. Het land wordt dan ook vaak opgesplitst in het noorden, midden en het zuiden. Omdat je met onze Japan-rondreizenniet naar het noorden zal gaan en Tokyo de meest noordelijke bestemming is van al onze reizen door Japan, zullen we hieronder voornamelijk het midden en het zuiden van het land bespreken. Daarbij kijken we niet alleen naar het klimaat, maar ook naar budgetvriendelijke periodes en wanneer het druk of rustig is.

Herfst Japan

Klimaat Midden- en Zuid-Japan

Eigenlijk kun je het gehele jaar door deze gebieden van Japan reizen. Zo zal de temperatuur zelfs in de winter niet zakken tot het vriespunt en blijft het zo’n tien graden. In de zomer zijn de temperaturen het hoogst, maar houd er rekening mee dat dan ook de meeste neerslag valt. Dit zijn meestal een paar kleine buitjes, maar het kan ook zomaar zijn dat je te maken krijgt met lange regendagen. Toch is de zomer een leuke periode om te gaan, aangezien er veel festivals (inclusief vuurwerk!) plaatsvinden. De sfeer is goed en de temperaturen zijn fijn.

Als je Japan wilt zien tijdens de bloesem, waar het ook bekend om staat, dan kun je het beste in de maanden maart en april gaan. Alles staat dan in de bloei en de roze bladeren steken mooi af tegen de eeuwenoude tempels. Echt een prachtig gezicht! Japan bezoeken tijdens het najaar vinden wij ook een echte aanrader. De herfstkleuren geven veel sfeer en mooie plaatjes. Meer over het klimaat van Japan kun je vinden op deze pagina.

Hoog- en laagseizoen

Omdat het voorjaar onder veel reizigers een geliefde periode is, is dit ook meteen het hoogseizoen. Dit betekent dat de prijzen omhoog gaan en dat het over het algemeen wat drukker is in het land. Probeer in ieder geval begin mei te vermijden als het ‘Golden Week’ is in Japan. In deze week hebben de Chinezen vrij een gaan ze massaal op vakantie. Door de drukte heeft deze reisperiode niet onze voorkeur. Dit geldt overigens ook voor reizen tijdens ‘Obon’, een driedaags Japans festival dat plaats vind in augustus. Japanners komen terug naar hun geboorteplaats en naar hun familie, dus ook tijdens deze dagen is het wat drukker. Japan bezoeken in deze periodes is overigens wel mogelijk, maar het is verstandig om rekening te houden met de de toegenomen drukte.

Japan klimaat en beste reistijd

Het tussenseizoen betreft de zomer en het najaar tot aan december. Deze periode is een prima reistijd. Wil je zo goedkoop mogelijk reizen? Dan kun je het beste kiezen voor het laagseizoen. Het laagseizoen loopt van januari tot maart. De temperaturen zakken, zeker in de berggebieden en op veel plekken kan er ’s winters ook sneeuw vallen. In het laagseizoen bestaat wel de kans dat sommige accommodaties niet beschikbaar zijn en dat bepaalde highlights dicht zijn. Om teleurstelling te voorkomen, is het aan te raden om dit van te voren te controleren.

Klimaar en beste reistijd Japan

Beste reistijd Japan conclusie

Al met al kun je het hele jaar door prima naar Japan toe. Het is voornamelijk een kwestie van wat je wilt zien en doen tijdens je rondreis door Japan. Vind je het klimaat belangrijk? Dan is het voor- of najaar een goede periode. Wil je juist zo goedkoop mogelijk reizen? Dan kun je het beste in de winter gaan. Alles bij elkaar opgeteld is de beste reistijd voor een Japan rondreis ergens tussen juni en oktober. En dan met name augustus, september en oktober.

background-pattern