Riksja Travel Ecuador & Galapagos

Naar boven

Even(n)aar Ecuador

rondreis

 • Reisschema:
  Quito – Otavalo – Cotopaxi – Isinlivi - Chugchilan - Quilotoa - Baños – Tena – Quito
 • Reisduur:
  13 dagen / 12 nachten
 • Reissom:
  € 1.350,- p.p. bij 2 personen
 • Inclusief:
  stadswandeling in Quito, ambachtentour Otavalo, wandeling in Cotopaxi Nationaal Park, wandeling van Isinliví naar Chugchilan met gids en paard, bezoek aan het Quilotoa kratermeer en wandelingen door het regenwoud met een Spaanstalige gids
 • Vluchten:
  Optioneel bij te boeken vanaf € 800,- p.p.
✓ korte rondreis voor wanneer je beperkt de tijd hebt

✓ veel diversiteit rondom Quito

✓ ontdek de hooglanden, de Amazone en de koloniale stad Quito

✓ overnacht afwisselend in een stadshotel, haciënda en een junglelodge
ecuador reis kledenman
Decorative torn edge

Dag 1 – vertrek Amsterdam, aankomst Quito

De meeste vluchten vanuit Nederland komen aan het eind van de dag aan in Quito. Na aankomst op de luchthaven van Quito word je opgehaald en naar je hotel in de moderne wijk Mariscal gebracht. Over het algemeen zijn taxi’s en openbaar vervoer goed (en goedkoper) geregeld. Omdat wij altijd even moeten wennen in een ander land, hebben we de transfer bij aankomst voor je geregeld. Je hotel ligt op loopafstand van trendy cafeetjes en gezellige restaurants.  Met een taxi bezoek je gemakkelijk het historische centrum. Vanaf Mariscal is het een ritje van zo’n 10 minuten als het verkeer meezit.

Decorative torn edge

Dag 2 – Quito, verblijf en stadswandeling met lokale tips

Zigzag vandaag door de smalle straten van de oude binnenstad dat tot de wereldcultuurmonumenten van UNESCO behoort met de door ons bijgesloten stadwandeling langs de highlights van de stad. Net als je het gevoel hebt in een dorp te zijn beland, kom je langs de enorme paleizen, kathedralen en uitgestrekte pleinen die Quito direct weer de allure geven van een typische Zuid-Amerikaanse hoofdstad.

Op ongeveer een half uur rijden buiten Quito ligt Mitad del Mundo (ca. $3 p.p.), het midden van de wereld en de heilige plek voor de Andesvolkeren. Tegenwoordig een echte toeristische trekpleister waar de Ecuadorianen wat extra’s proberen te verdienen. Wel is het dé plek om je bezoek aan de evenaar vast te leggen. Probeer daarna de evenaar proefjes in Inti-ñan museum(ca. $3 p.p.) om de hoek. Hier ligt de echte evenaar en kun je proberen om bijvoorbeeld een ei op een spijker te leggen zonder dat hij eraf rolt.

Decorative torn edge

Dag 3 – Quito – Otavalo

Reistijd: circa 2,5 uur

Na het ontbijt ga je op eigen gelegenheid naar het centrale busstation van Quito. Hier stap je op de lokale bus naar Otavalo. Een ervaring waarbij je vaak al tussen de lokale bevolking reist. De eerste indigenas (inheemse bevolking) zie je vaak al in de bus en anders zeker bij het naderen van de stad. Eenmaal aangekomen stap je uit op het busstation en ga je op eigen gelegenheid naar je hotel in het centrum. Vanuit je hotel loop je in een paar minuten naar het Plaza de Ponchos waar je dagelijks een grote markt vindt. Wij vinden dit de ideale plek voor het kopen van souvenirs! Je hebt deze dag ter vrije besteding dus struin op je gemak rond over de markten.

Decorative torn edge

Dag 4 – Otavalo, vrije ochtend en middag ambachtentour

Na het ontbijt heb je de tijd om nog even naar Plaza de Ponchos te gaan. Al vroeg in de ochtend komen vanuit omliggende dorpen indigenas om hun spullen uit te stallen op de markt. Kruiden, groenten en vleessoorten liggen uitgestald aan de ene kant van het plein. Aan de andere kant worden de kleurrijke souvenirs verkocht. In de ochtend is de sfeer weer anders dan in de middag dus het is ook leuk om de markt nogmaals te bezoeken als je gisteren ook al even bent geweest.

Tip van een local bij het onderhandelen; kijk eerst even rond, begin een praatje met de verkoper in je beste Spaans (met een paar woorden kom je er al) en blijf altijd vriendelijk lachen.

Decorative torn edge

‘s Middags word je in je hotel in Otavalo opgehaald door je gids. Samen bezoek je de verschillende werkplaatsen in de omgeving waar de mensen je graag hun ambacht laten zien. In de ene werkplaats zie je hoe poncho’s worden geweven: het meest gedragen kledingstuk van Ecuador. In een andere werkplaats zie je hoe een familie Ecuadoriaanse muziekinstrumenten als de panfluit maakt. Ook maak je een stop bij de Peguche waterval. Vergeet hier geen muggenspray mee te nemen: de muggen zijn hier hongerig!

’s Avonds overnacht je nog een nacht in het hotel in het centrum van Otavalo. Een paar straatjes van het hotel is er een ruime keuze in restaurants.

Decorative torn edge

Dag 5 Otavalo – Cotopaxi

Reistijd: circa 5 uur

Rond 10.00 uur vertrek je met de bus terug naar Quito voor je bezoek aan Cotopaxi nationaal park. Het park is vernoemd naar de hoogste (5897 meter) actieve vulkaan van Ecuador. Vanaf het busstation in Quito neem je voor een paar dollar een taxi naar ons agentschap waar om 12.00 uur de privétransfer naar de Cotopaxi voor je klaar staat.

Je rijdt over de laan deze vulkanen en kunt op de weg van Quito naar het park verschillende vulkanen in de verte zien liggen. Na ongeveer twee uur rijden bereik je de haciënda die net buiten Cotopaxi nationaal park ligt. Je overnacht een nachtje in deze sfeervolle boerderij die een van onze eigen favoriete overnachtingsplaatsen in Ecuador is.

’s Middags trokken wij onze wandelschoenen aan voor een wandelingetje in de omgeving van de haciënda. Na de wandeling is het gezellig terugkomen in de haciënda. Met een brandend haardvuurtje en een glaasje canalazo (warme kaneelthee met een scheutje drank) is het aangenaam op temperatuur komen. Tegen de avond kun je in het restaurant terecht voor traditionele Ecuadoriaanse gerechten om de dag in stijl af te sluiten. Het diner is niet inclusief en betaal je ter plaatse.

Decorative torn edge

Dag 6 Cotopaxi – Isinlivi

Reistijd: circa 2 uur

Ook al is het wat vroeg, probeer een beetje stevig te ontbijten. Na het ontbijt word je door onze auto met chauffeur opgehaald voor de klim op de Cotopaxi. Dit plannen we bewust in de ochtend, zodat je kans hebt op beter weer. Wel kan het koud zijn en is het slim om schoenen met goed profiel aan te trekken, zodat je wat grip hebt in het mulle lavazand. Je rijdt naar de parkeerplaats aan de voet van de vulkaan. Zo vroeg in de ochtend is het nog lekker rustig en zijn de dagjesmensen uit Quito nog niet aangekomen. De klim is slechts 300 meter, maar door de hoogte is zelfs dat behoorlijk pittig. Je inspanning wordt beloond: bij helder weer heb je bij de refugio een weids uitzicht over het nationaal park en de andere vulkanen zoals de Ruminahui. Bij helder weer kun je in de nabije omgeving zelfs de haciënda zien liggen. Heb je nog wat energie over, dan kun je ook nog 200 meter extra klimmen, naar de 5000 meter waar de gletsjer begint. Neem genoeg pauzes en neem een fles water mee. Op het moment dat je je licht in je hoofd begint te voelen, kun je natuurlijk gewoon weer afdalen. De chauffeur blijft op de parkeerplaats wachten tot je na zo’n 1,5 uur terugkomt.

Decorative torn edge

Je reis vervolgt zich naar Isinlivi. De rit naar je hostal op zich vinden we al een belevenis door de mooie groene heuvels en bergen die aan je voorbij trekken. Aan het einde van de middag kom je aan bij je sfeervolle hostal. Omdat het tegen een heuvel is gelegen heb je vanuit de accommodatie al weids uitzicht op een groene vallei.

Houd er rekening mee dat je in Cotopaxi je rugzak voor de komende dagen al hebt gepakt. De chauffeur neemt je grote bagage mee zodat je deze tijdens de trekking niet hoeft te dragen. De ochtend voor je naar Quilotoa gaat word je door je chauffeur opgehaald en dan heb je weer beschikking over je grote bagage.

Na het inchecken heb je nog een paar uurtjes voor het donker wordt dus je kunt nog gaan wandelen in de omgeving. Voor het avondeten schuif je aan lange tafels met de andere gasten. Onder het genot van de huisgemaakte maaltijd kun je reisverhalen met elkaar uitwisselen.

Decorative torn edge

Dag 7 – wandeling in de Andes van Isinlivi naar Chugchilan

Wandeltijd: circa 5-6 uur

Na een stevig ontbijt ga je op pad met je lokale begeleider en zijn paard die het gebied op hun duimpje kennen. Het pad loopt langs diepe ravijnen, groene weides en bergdorpjes. Dat de omgeving letterlijk schilderachtig mooi is blijkt wel uit de vele kunstenaars die hier wonen. Op de terugweg zagen wij de boeren aan het werk in hun velden en werden we in de dorpen vrolijk verwelkomd door kinderen. Deze dag is voor elke reiziger weer anders. Het is maar net wat er op je pad komt (of wat je pad blokkeert, bijvoorbeeld een kudde geiten onderweg naar het veld). Onderschat het laatste stuk niet, want je klautert steil omhoog. Met een normale conditie is de wandeling van 5 tot 6 uur vandaag prima te doen. Je krijgt ’s ochtend in het hostal een lunchpakket mee en kiest zelf een lunchplekje uit.

Aan het einde van de middag kom je bij het volgende hostal in Chugchilan aan waar de hangmatten je al uitnodigend opwachten.

Decorative torn edge

Dag 8 – Chugchilan – Quilotoa kratermeer – Baños

Reistijd: circa 5 uur

Vandaag haalt je chauffeur je in het hostal op om je naar het Quilotoa kratermeer te brengen. Ook de rest van je bagage ligt weer in de auto. Na minder dan een uur rijden sta je aan de kraterrand. Dit kratermeer is door een vulkaanuitbarsting ontstaan en door de lichtval verandert de kleur voortdurend. Vanaf de kraterrand heb je dan ook absoluut een fotogeniek uitzicht. Na wat overzichtsfoto’s te hebben gemaakt, daalden wij af naar het meer. Houd er wel rekening mee dat je ook weer terug moet en dat is best pittig. Als je wilt kan je ook te paard de krater in. Dit kost ongeveer $10 en regel je zelf ter plaatse. Persoonlijk raden we dit niet aan, omdat we het nogal zielig vinden voor de paardjes. Je kunt er ook voor kiezen vandaag alleen wat foto’s van het meer te maken en de wandeling achterwege te laten. Van het kratermeer brengt je chauffeur je verder naar Baños.

Decorative torn edge

Dag 9 – Adrenaline in Baños

Baños is zo’n typisch reizigersdorp met een relaxte sfeer en een begrip om tijdens je Ecuadorreis te bezoeken. Je komt hier vooral om de watervallen en warmwaterbronnen te bezoeken, maar ook is het de adrenalinehoofdstad van Ecuador. Je kunt er je hart ophalen met activiteiten als ziplinen, canyoning en raften. De temperatuur is er niet zo tropisch als de jungle, maar een stuk warmer dan aan de voet van de Cotapaxivulkaan. Na het inchecken heb je alle tijd en vrijheid om zelf op onderzoek uit te gaan. Lekker mensen kijken vanaf een terras of lees een goed boek op een bank in het park aan Plaza Mayor, hét centrale plein.

Je verblijft in een knus hotel op loopafstand van het centrum.

Decorative torn edge

Dag 10 – Baños – Tena

Reistijd: circa 4 uur

Vandaag laat je Baños achter je en hobbel je de groene jungleomgeving in. Na een stukje met de taxi stap je de lokale bus in. Het is een flinke zit dwars door de binnenlanden. In Tena word je bij het busstation opgehaald waarna je de rit naar de lodge per auto en boot vervolgt.

Vandaag heb je nog geen programma en heb je de hele dag om te wennen aan de warmte en de vochtigheid van de jungle. Duik de hangmat in op de veranda en geniet van de vreemde junglegeluiden en de vele ronddwarrelende vlinders. Aan het einde van de dag staat het diner voor je klaar in het restaurant van de lodge. Je eet samen met de andere gasten. Trek alvast een lange broek aan en vergeet je muggenspray niet, je bent tenslotte in de jungle.

Decorative torn edge

Dag 11 – Korte rondreis Ecuador – Tena verblijf

Trek je wandelschoenen maar aan, samen met de gids ga je vandaag  het regenwoud in voor een wandeling en een verfrissende duik onder een waterval. Het eerste stuk vaar je per kano de modderige rivier op en hierna ga je al wandelend verder. Onderweg heb je kand kleurrijke vogels, spinnen en af en toe een slang tegen te komen. Veel meer wildlife tref je vaak niet, omdat veel dieren zich dieper in de jungle verstoppen. Via een pad kom je bij een groene oase van rust. De waterval dendert naast je en in de verte hoor je zingende vogels. Waarschijnlijk staan de zweetdruppels op je voorhoofd en ziet het water er heerlijk uit. No problemo om een bad te nemen. Tijdens het heetst van de dag ben je terug bij je lodge.

Na de lunch leer je de geheimen van het woud kennen. De locals leven van de jungle en je gids vertelt er vol passie over. Hij plukt eetbare bessen en planten met geneeskrachtige werking. Voor ons maakte hij een perfect antimuggenmengsel! ’s Avonds eet je weer gezamenlijk in de lodge.

Decorative torn edge

Dag 12 – Tena – Quito

Reistijd: circa 4 uur

Het junglegedruis laat je vandaag achter je als je weer terug gaat naar Quito met de bus. Een medewerker brengt je naar het busstation en na ongeveer 4 uur rijden kom je aan in de hoofdstad. We regelen nog een nachtje in de gezellige wijk Mariscal waar je vanmiddag en vanavond nog lekker wat kan drinken en eten. Dan is het tijd om afscheid te nemen van een heel speciaal land en kun je terugkijken op een heel afwisselende reis.

Decorative torn edge

Dag 13 en 14- Vertrek uit Quito en aankomst in Amsterdam

Vandaag neem je zelf een  taxi terug naar het vliegveld in Quito voor de vlucht terug naar Nederland. Na een nacht te hebben doorgebracht in het vliegtuig kom je in de middag weer aan in Amsterdam.

Heb je nog tijd (en geld) over verleng je korte rondreis Ecuador dan met een uniek verblijf op de Galapagos eilanden. Al hoppend of per cruiseboot door de schatkist van Charles Darwin.

Decorative torn edge
torn-edge

Even(n)aar Ecuador

Onze slaapplekken

background-pattern