Riksja Travel Ecuador & Galapagos

Naar boven

Klimaat en beste reistijd Ecuador

Algemene informatie

Klimaat in Ecuador

Bij het samenstellen van je Ecuador-reis zullen de reisspecialisten van Riksja Ecuador je adviseren over de beste reistijd en waar mogelijk hier rekening mee houden.

Ecuador is een land dat je het hele jaar door kunt bezoeken. Doordat het dicht bij de evenaar ligt is het nooit echt heel koud en door de hoogte nooit extreem warm. De Ecuadorianen hebben ongeveer dezelfde vakantieperiodes als wij dus de maanden juni tot en met september gelden hier echt als hoogseizoen. De dieren op de Galapagos laten zich het hele jaar door zien, maar voor de gunstigste omstandigheden in en op zee (temperatuur en golven), kun je het beste naar de Galapagos van februari tot en met mei.

Door de veelzijdigheid van de landschappen zijn er wel verschillende klimaatzones. Het zou zomaar kunnen dat je op een dag vertrekt met je korte broek en poncho vanuit de jungle, je je bergschoenen en lange broek aantrekt bij de Cotopaxi vulkaan en ’s avonds bij aankomst in het hooggelegen Quito ook nog maar je fleecetrui uit je koffer haalt. Kortom, het vergt enige voorbereiding om je koffer te pakken voor een reis naar Ecuador. Een poncho, fleecetrui, badkleding, wandelschoenen, anti-muggenspul en zonnebrand mogen in ieder geval niet ontbreken.

Het Ecuador klimaat in het binnenland

Het klimaat in het hoger gelegen binnenland is op te delen in een droog en een nat seizoen. De beste reisperiode loopt van juni tot en met september. Het is dan droog met heldere luchten en de temperatuur ligt rond de 18 graden.

De rest van het jaar is wisselvalliger en heb je kans op een bui en kan het in de maanden december tot en met april een stuk kouder zijn, met ’s nachts soms temperaturen rond het vriespunt. De wandeling rond 4000m hoogte bij Cotopaxi zal aangenamer zijn tijdens het droge, warmere seizoen. Rond Kerstmis is er vaak een korte droge periode, hoe krijgen ze het voor elkaar! Met een fleecetrui, poncho en goede wandelschoenen is dit gebied overigens het hele jaar door goed te bezoeken.

Bijna al onze korte Ecuador reizen bevinden zich in deze regio. De uitzonderingen in de Amazone, aan de kust en op de Galapagos vind je hieronder.

Het Ecuador klimaat in de Amazone

Een groot deel van Ecuador bestaat uit Amazone, dat grenst aan Peru en Colombia. Dit is het stukje van je reis waar je het hele jaar door gegarandeerd een korte broek aan kan en kunt zwemmen.

Het is ook het meest natte gebied van heel Ecuador, niet zo gek voor in de jungle. De maanden augustus, december tot maart zijn de droogste van het hele jaar. In deze maanden drogen soms zelfs enkele lagunes op, wordt een waterval een rustig beekje en ga je niet raften maar rustig dobberen. April tot en met juli krijgen de meeste regen maar het wordt nooit echt koud.

In dit klimaatgebied bieden we drie korte Ecuador reizen aan, namelijk Diep de Amazone in en Aan de rand van het regenwoud.

Het Ecuador klimaat aan de westkust

Echte witte zandstranden heeft Ecuador niet. Wel is het van januari tot en met mei heerlijk toeven aan de westkust. Het is de warmste periode en omdat je dicht bij de evenaar bent staat de zon ’s middags recht boven je. In deze periode kunnen er aan het einde van de dag wel buien vallen. Wees er daarom vroeg bij en zoek midden op de dag een schaduwplekje uit. In Puerto Lopez bijvoorbeeld zijn er dan ook veel leuke restaurantjes en barretjes open. Bij regen ‘horen’ muggen dus neem voldoende anti-muggenspray mee. Hoewel het van juni tot september vaak bewolkt en wat koeler (20 a 25 graden) is, is dit de enige periode om bultrugwalvissen te spotten die vanuit Antarctica naar de kust van Ecuador komen om te paren.

Aan de westkust bieden we onze bouwsteen “Hier aan de visserkust” aan.

Het Ecuador klimaat op de Galapagos eilanden

Het hele jaar kun je dieren spotten op zowel het land als onderwater, maar wanneer je precies gaat bepaalt wel waarop je meer kans hebt.

Op de Galapagos eilanden heb je grofweg twee seizoenen: het warme seizoen van december tot juni en het koudere seizoen van juni tot december. In het warme seizoen is het zo’n 25 graden en dit is het ideale moment voor het spotten van dieren op het land. Het is er ook groener en je kunt in het water een duik nemen.

In het koudere seizoen kun je rekenen op tussen de 12 en 20 graden, vooral de watertemperatuur ligt dan ook lager. Dit is vooral ideaal om het zeeleven te spotten, met snorkelen en duiken heb je in deze periode veel meer kans om maritiem bioloog te spelen onderwater.

Voor een overzicht van de dierenactiviteiten kijk je bij de beste reistijd Galapagos. We raden aan om dit niet als uitgangspunt te nemen bij de planning van je reis, het blijven tenslotte dieren en het is nooit zeker welke dieren je wel en niet zult gaan zien.

We hebben verschillende bouwstenen naar de Galapagos eilanden; per cruise boot langs verschillende eilanden waarbij je slaapt op een boot of eilandhoppen waarbij je twee eilanden als uitvalsbasis hebt en waar je aan vaste wal overnacht.

Regio Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Kust en Galapagos 28°C 30°C 30°C 30°C 20-25°C 20-25°C 20-25°C 20-25°C 20-25°C 20-25°C 25°C 28°C
Hooglanden 10°C 10°C 10°C 10°C 10°C 18°C 18°C 18°C 19°C 10°C 10°C 10°C
Amazone 25°C 25°C 25°C 25°C 25°C 25°C 25°C 25°C 25°C 25°C 25°C 25°C
Ecuador reis Quito
bouwsteen

Easy going Quito: starten op de evenaar

 • Quito
 • 3 dagen / 2 nachten
 • € 190,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
apen ecuador quayaquil
rondreis

Het andere Ecuador

 • Quito - Cuyabeno - Otavalo - Cotopaxi - Quilotoa - Baños - Guamote - Alausi - Cuenca - Puerto Lopez- Guayaquil
 • 21 dagen / 20 nachten
 • € 2.550,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze rondreis
Decorative torn edge
uitzicht Ecuador reis Baños
bouwsteen

Biken in Baños

 • Baños
 • 3 dagen / 2 nachten
 • € 125,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
ara-cuyabeno-ecuador
rondreis

Víva Ecuador y Galapagos

 • Quito – Otavalo – Cotopaxi – Baños – Tena – Baños - Guamote – Cuenca – Guayaquil – Galapagos eilanden - Guayaquil
 • 20 dagen / 19 nachten
 • € 2.950,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze rondreis
Decorative torn edge
background-pattern