Riksja Travel Ecuador & Galapagos

Naar boven

Hoe reis je door Ecudaor?

Vervoer & verblijf

Vervoer in Ecuador

Ecuador is een van de kleinste landen in Zuid-Amerika en ongeveer zeven keer zo groot als Nederland. De infrastructuur heeft zich vooral in het midden van het land geconcentreerd. Zo loopt de hoofdroute, de Panamerican Highway, over de rug van de Andes van noord naar zuid. Alle zijwegen komen hierop uit. Het wegennetwerk is compact en transport tussen de verschillende delen van het land is goed geregeld.

Zo gevarieerd als het Ecuadoriaanse landschap met de Costa, Oriente en de Sierra, is ook het vervoer. Riksja Ecuador regelt grotendeels je reis met het openbaar vervoer. Het leukste, makkelijkste en goedkoopste, vinden wij. Ecuador heeft veel busmaatschappijen die dagelijks tussen de verschillende locaties pendelen. Je kaartje kost gemiddeld een dollar per uur. Ga je van Baños naar Tena, dan is dit ca. 4 uur rijden en betaal je dus $ 4. Voor verblijf op een afgelegen hacienda of een overnachting in een lodge in het woud, regelen we een auto met Engelssprekende chauffeur die een afwisselende route voor je uitkiest. Reis je liever niet met het openbaar vervoer dan kunnen we de tijdens de gehele reis prive transport regelen. Je binnenlandse vluchten naar de Galapagos eilanden en de boottransfers worden ook door ons geregeld. In de jungle maak je een tour per kano en in de Andes zit je in de trein naar de Duivelsneus. Al deze vervoersmiddelen vormen samen een leuke mix en zijn het beste van verschillende werelden.

Openbaar vervoer

Het wegennet op Ecuador zit goed in elkaar, maar mañana, mañana is niet voor niets een veelgehoorde term. Zo nu en dan wordt er nog wel eens afgeweken van de dienstregeling. Reizen per bus is goedkoop en dé manier om met de Ecuadorianen in contact te komen. Wij deelden ballonnen uit aan twee kinderen onderweg in de bus van Cuenca naar Guayaquil, waardoor het een gezellige boel werd. Ben je bij het instappen vergeten wat lekkers te kopen voor onderweg? No worries, onderweg stappen verkopers in met manden fruit, chocolade en wat te drinken. Eng? Nee niet eng, vooral een avontuurlijke rit met veel te zien onderweg. Bij het inleveren van je tas of koffer krijg je een bagagebewijs. Bij aankomst op het busstation krijg je na overhandiging van het bewijs je spullen weer netjes terug. Houd -net als in de bus in Amsterdam of Brussel- onderweg een oogje op je spullen. Je krijgt van ons ter plaatse een bus boekje met busmaatschappijen en een beschrijving van de verschillende busroutes. Ook als je geen Spaans spreekt kun je hiermee goed uit de voeten.

Met de trein reizen is een unieke ervaring in Ecuador. Je reist door de ruige binnenlanden van Ecuador. Ooit liep het traject van Quito tot aan Guayaquil, echter door verval is de rit tegenwoordig een stuk korter. Wij pikten er slechts het meest spectaculaire stuk, de Duivelsneus, uit. Vanuit het treinstadje Alausi rijd je langs steile bergwanden de route naar de Duivelsneus. Het kan koud zijn, dus neem voor de zekerheid een warme muts mee. Helaas is het tegenwoordig niet meer mogelijk om op het dak te zitten.

Auto met chauffeur

Ga je in Ecuador van de gebaande paden of reis je liever niet met het openbaar vervoer, dan regelen we vervoer voor je per auto met chauffeur. Onze chauffeurs hebben jarenlange ervaring en spreken Spaans. Ondanks de taalbarrière kom je heel eind. Als je een beetje thuis bent in de Spaanse taal is dit de aangewezen kans om weer eens lekker te oefenen. De chauffeurs kunnen je veel vertellen over hun cultuur, de geschiedenis en de verschillende bevolkingsgroepen in Ecuador. Houd er wel rekening mee dat ze geen gids zijn. Op een aantal delen van de reis, zoals naar de Cotopaxi, vinden wij het reizen met een chauffeur een absolute toevoeging. Het is de manier om exclusieve informatie te krijgen en hij maakt je wegwijs in het land. Bovendien kan hij je in contact brengen met de lokale bevolking als er geen taalbarrière is.

Boot

Je boot tijdens je Galapagosreis is niet alleen je transportmiddel, maar tevens je overnachtingsplek. Je overnacht in 2-persoonshutten met eigen douche en toilet. De boten varen vaak ’s nachts zodat je weinig merkt van de golven en gooien het anker uit in de baaien voor de eilanden die op het programma staan. Om de flora en fauna op en rondom de eilanden zo min mogelijk te verstoren, ga je voorafgaand aan de excursies met pangabootjes in kleine groepjes aan land. Na een wandeling of snorkeltocht word je weer opgehaald door de bootjes en naar de grote boot gebracht waarmee je vervolgens je reis vervolgt.

De cabañas in de amazone zijn niet altijd vanaf de weg te bereiken. Het kan voorkomen dat je een deel van de route aflegt per kano. Niet alleen naar je accommodatie, maar ook als je op pad gaat voor een wandeling kan het zijn dat je eerst een stukje over het water aflegt.

Internationale en binnenlandse vluchten

Internationale vluchten
We kunnen naast het landarrangement ook vluchten voor je regelen. Vluchten naar Ecuador boeken we vaak bij Air Europa, een betrouwbare luchtvaartmaatschappij. Wist je dat we vluchten ook voor je vrijblijvend in optie kunnen zetten? Dit houdt in dat je een tijdelijke reservering neemt op het huidige vluchttarief.

Binnenlandse vluchten
Tame heeft een uitgebreid vluchtennetwerk door heel Ecuador. Daarnaast vliegen ook Aerogal en LAN binnenlands. De meeste mensen maken alleen van de vluchten gebruik als ze naar de Galapagos eilanden gaan. Naar de Galapagos vlieg je in ongeveer 2 tot 2,5 uur en is het een uur later dan op het vaste land van Ecuador. De andere routes zijn vaak wat puzzelen, want niet alle routes worden dagelijks gevlogen. Wij zoeken voor je uit wat het meest logische reisplan voor je is. Onze lokale partner zorgt voor de reservering en tickets ter plaatse.

De meest geboekte vluchttrajecten zijn:
Quito – Galapagos v.v
Guayaquil – Galapagos v.v
Quito – Lago Agrio (jungle) v.v
Quito – Cuenca v.v

background-pattern