Riksja Ecuador & Galapagos

Naar boven

Handige weetjes

Algemene informatie

Reizen met Riksja Ecuador

Beste reistijd: Eigenlijk kan je het hele jaar door naar Ecuador. Dat het weer onvoorspelbaar is, is het enige voorspelbare in Ecuador. Omdat het op de evenaar ligt zijn de verschillen het hele jaar door niet heel groot. Lokaal kan het wel erg van elkaar verschillen. Zo is het in het Andesgebergte altijd lente; met koude nachten en soms warme zonnige dagen. De kust en de jungle zijn tropisch warm.

Tijdsverschil: In onze zomer is het 7 uur vroeger in Ecuador en in de winter 6 uur vroeger.

Internet: Overal, tot aan de kleinste dorpen toe zijn internetcafés te vinden. Email lukt vaak goed om te checken, al is de verbinding regelmatig traag. Computers zijn in kleinere plaatsen vaak ouder, en wil je foto’s laden neem hier ruim de tijd voor. Dit is een middag vullende bezigheid.
Bellen: In de meeste plaatsen vind je cabinas telefonicas, oftewel dé plaats als je een telefoon nodig hebt. Op bijna elke hoek van de straat staan telefooncellen voor muntjes en kaarten. Telefoonkaarten kun je in kleine winkels en straatstalletjes kopen. Vaak is bellen vanuit het buitenland met je eigen mobieltje erg duur. Wij kochten daarom een lokale SIM kaart om goedkoper te kunnen bellen. De grootste providers in Ecuador zijn Alegro, Movistar en Porta. De goedkoopste optie om naar huis te bellen is vanuit een kantoor van Andinatel of Pacifictel.

Post: Als je een kaartje naar huis wilt sturen kan dat vanuit een postkantoor. In bijna elk dorp vind je er één, maar vanuit een grotere stad gaat het sneller. Doe het wel aan het begin van je reis, want post naar Nederland doet er minimaal twee weken over.

Voltage: Het stroomnet is 110 volt, net wat anders dan we hier gewend zijn. Neem daarom een wereldstekker mee op reis.

Geschiedenis in een notendop

Ecuador is een land met een overheersend Spaans verleden. De eerste Spanjaarden zetten de eerste voet aan land in 1526. Voordat het land werd veroverd, werd Ecuador bewoond door de Inca’s, die oorspronkelijk uit Peru kwamen. Ongeveer een eeuw lang waren de Inca’s aan de macht. De koloniale overheersing en onderdrukking heeft tot 1822 geduurd, waarna het land bevrijd werd van de Spanjaarden. Het Spaans-koloniale verleden zie je nog overal terug, met gotische pleinen en kerken in steden en dorpen. En natuurlijk in de officiële taal van het land; Spaans. Sinds de onafhankelijkheid is de politiek turbulent en wordt het gekenmerkt door snelle wisselingen in regeringen. De huidige president, verkozen in 2006, is de nationalist Rafael Correa. Tijdens je reis komt je hem zeker tegen, op grote billboards door het hele land.

Ecuador is net als haar buurland Peru, een mengelmoes van nakomelingen met indiaans (Inca) en blank (Spaans) bloed. Ook wel de Mestiezen genaamd. Zij vormen zo’n 65% van de bevolkingsgroep. Toch staat Ecuador voornamelijk bekend om de indianen van de Andes, die in de bergen leven en zo’n 25% van de bevolking vormen. De overige bevolking komt overal en nergens vandaan en hebben Europees, Aziatisch en Afrikaans bloed. Zij leven in steden als Quito, Cuenca en Guayaquil, waar je hun invloeden terugziet in restaurants en winkels.

Taal en cultuur

De officiële taal in Ecuador is Spaans. Met een mix van dialecten en inheemse talen zoals het Quichua in de verschillende provincies. Vol passie wordt er druk gediscussieerd. Als je al een beetje Spaans spreekt, is het hier wat makkelijker te verstaan dan in Spanje, want ze praten wat langzamer. Met Engels kom je niet zo ver, dat spreken maar weinig Ecuadorianen. Gelukkig pak je een paar basiswoorden snel op. Het is leuk om een beetje Spaans te spreken, om in de bus een babbeltje te met je buurvrouw of op de markt af te dingen. In Quito kun je ook een korte cursus Spaans volgen.

Eten en drinken

Eigenlijk bestaat bijna elke maaltijd in Ecuador uit rijst met vlees of vis. Een salade krijg je er vrijwel altijd bij. Soms is het gerecht een beetje flauw van smaak maar op iedere tafel van elk restaurant staat wel een potje aji op tafel. Begin rustig aan met deze pikante saus. Vers fruit, milkshakes en zoete fruitsapjes zijn bijna overal te koop voor een paar dollarcent. In de hotels serveren ze veelal een westers ontbijt; toast met boter en jam en een eitje erbij. Eén van de leukste onderdelen van reizen vinden wij het ontdekken van de lokale keuken. De specialiteit van het land is ‘llapingachos’, pannenkoekjes met een soort van aardappelpuree bestrooid met kaas. Empanadas de pollo of queso zijn pasteitjes met kaas of kip voor de ‘snelle hap’ onderweg. ‘Platanos’, oftewel grote bananen zijn een vast onderdeel van het eten. Bij het ontbijt, lunch en diner zie je ze terug zowel gebakken, gefrituurd en gepeld.

‘Jugos’ (drankjes) worden gemaakt van vers fruit. Een bekend lokaal drankje, de ‘paico’, wordt gemaakt van citroen en is zonder suiker wel wat zurig. Bij straatstalletjes en in restaurants wordt ‘naranjilla’ geserveerd. Een zoet fruitdrankje dat smaakt naar sinaasappel, citroen en perzik. Wij raden je aan om altijd mineraalwater (agua purificada) te kopen en niet het water uit de kraan te drinken. Bier en frisdrank wordt verkocht bij straatstalletjes, winkels en in hotels. Café negro is zwarte koffie, maar niet zo sterk en gemaakt uit oploskoffie. Drink je koffie met melk, kijk dan niet gek op als je een beker melk met een zakje oploskoffie voorgeschoteld krijgt.

Ik ga op reis en neem mee …

Op reis naar Ecuador neem je altijd veel mee. Het land is divers met besneeuwde vulkanen, tropische jungle en levendige steden. Zo divers als het land, zo divers is de inhoud van je bagage. Wij vonden het fijn om met een backpack (rugzak) rond te reizen. Je reist zowel per bus, boot en auto met chauffeur. Het is handig om ook een kleine rugzak mee te nemen voor je fototoestel en fles water tijdens excursies.

Qua temperatuur en weer is het in Ecuador het gehele jaar vrijwel hetzelfde. Het is aan te raden om goede wandelschoenen mee te nemen en een warme fleece trui of jas voor de hoger gelegen gebieden zoals de Cotopaxi en in Quito. Verder vonden wij, naast t-shirts, korte en lange broeken, de volgende spullen onmisbaar in onze rugzak:

  • sandalen met een grof profiel en slippers
  • zwemkleding voor op de Galapagos en in de jungle
  • zonnebril tegen het felle berglicht
  • zonnebrand met hoge factor, want je bevindt je op hoogte waar je sneller verbrand
  • muggenlotion
  • EHBO setje
  • kleine zaklamp
  • zakjes O.R.S. poeder of Norit (tegen diarree)
background-pattern