Ga naar inhoud

Riksja Travel
Ecuador & Galapagos
Hero Ecuador

Het andere Ecuador

Rondreis
  • Reisschema:
    Quito - Cuyabeno - Otavalo - Cotopaxi - Quilotoa - Baños - Guamote - Alausi - Cuenca - Puerto Lopez- Guayaquil
  • Reisduur:
    21 dagen / 20 nachten
  • Reissom:
    € 2.975,- p.p. bij 2 personen
  • Inclusief:
    stadswandelingen in Quito en Cuenca, activiteiten in de Amazone, ambachtentour in Otavalo, wandeling in Cotopaxi Nationaal Park, wandeling van Isinliví naar Chugchilan, bezoek aan het Quilotoa kratermeer, communitytour in Guamote, een bezoek aan de Panamahoedenfabriek in Cuenca, een boottocht naar Isla de la Plata en walvissen spotten (tijdens seizoen)
  • Vluchten:
    Optioneel bij te boeken vanaf € 800,- p.p.
✓ Complete Ecuadorreis met zeer veel variatie

✓ Leer Ecuador op een actieve en avontuurlijke manier kennen

✓ Reis afwisselend met transfers, lokale bussen, boot en trein

✓ Overnacht afwisselend in een Amazone junglelodge, haciënda en guesthouses
Ecuador - Quilotoa - loop - view

Dag 1 – vertrek Amsterdam, aankomst Quito

De meeste vluchten vanuit Nederland komen aan het eind van de dag aan in Quito. Bij aankomst word je opgehaald en naar je hotel in de wijk Mariscal gebracht. Over het algemeen zijn taxi’s en openbaar vervoer goed (en goedkoper) geregeld. Omdat wij altijd even moeten wennen in een ander land hebben we de transfer bij aankomst voor je geregeld. Je hotel ligt op loopafstand van cafeetjes en restaurants. Met een taxi bezoek je gemakkelijk het historische centrum. Het is een ritje van zo’n 10 minuten als het verkeer meezit.

Dag 2 – Quito, verblijf & stadswandeling met lokale tips

Zigzag vandaag door de smalle straten van de oude binnenstad dat tot de wereldcultuurmonumenten van UNESCO behoort met de door ons bijgesloten stadwandeling langs de highlights van de stad. Net als je het gevoel hebt in een dorp te zijn beland, kom je langs de enorme paleizen, kathedralen en uitgestrekte pleinen die Quito direct weer de allure geven van een typische Zuid-Amerikaanse hoofdstad.

Op ongeveer een half uur rijden buiten Quito ligt Mitad del Mundo (ca. $3 p.p.), het midden van de wereld en de heilige plek voor de Andesvolkeren. Tegenwoordig een echte toeristische trekpleister waar de Ecuadorianen wat extra’s proberen te verdienen. Wel is het dé plek om je bezoek aan de evenaar vast te leggen. Probeer daarna de evenaar proefjes in Inti-ñan museum(ca. $3 p.p.) om de hoek. Hier ligt de echte evenaar en kun je proberen om bijvoorbeeld een ei op een spijker te leggen zonder dat hij eraf rolt.

Dag 3 – Transfer van Quito naar de Amazone

Reistijd: circa 8 uur

Je vertrekt met een lokale bus naar de Amazone. Met de bus word je naar de aanlegsteiger in het Cuyabeno junglereservaat gebracht. Hier staat een eenvoudige lunch voor je klaar. En dan, eindelijk, start het echte jungleavontuur. Met een gemotoriseerde kano en al je bagage aan boord ga je op pad. Op de boot naar de lodge begint het speuren naar apen, vogels en anaconda’s al. Na aankomst in de lodge heb je tijd voor een welverdiende siësta voor je wordt opgehaald voor een verkoelende duik in de lagoon. Poedelend in het water, met een ondergaande zon in je vizier, vergeet je de lange reis snel.

Terug bij je lodge staat het diner al snel voor je klaar. Je eet aan lange tafels met je groep medereizigers. Moe maar voldaan kun je daarna je kamer opzoeken.

Wij hebben gekozen voor een ecolodge, omdat wij het belangrijk vinden om met respect voor de natuur om te gaan. De cabañas liggen in het Cuyabenogebied, aan de gelijknamige rivier. Je cabaña heeft warm water en is voor junglebegrippen comfortabel en sfeervol. De bedden hebben een klamboe om ongewenste bewoners van de jungle zoveel mogelijk buiten je bed te houden. Er is overdag de mogelijkheid om de batterijen voor je camera op te laden met zonne-energie.

Dag 4 – Cuyabeno, jungletocht

Na het ontbijt maak je samen met de andere aanwezige reizigers en je gids een flinke wandeling van 3 tot 4 uur dwars door het struikgewas en langs de vele lagunes. Veel van onze reizigers beschrijven dit regenwoud als op en top wildernis, die naast ruig ook heel mooi is. Tijdens de wandeling leert de gids je de fijne kneepjes van het overleven in de jungle. Je komt onderweg van alles tegen, van de enorme eeuwenoude ceiba-bomen tot mieren die vreemd genoeg naar citroen smaken (ja, je kunt ze echt eten). De ware fijnproevers onder ons kunnen de gids vragen om de lokale specialiteit. Chontacuro: de larf van een vliegend hert. Wel heel gezond!

Terug bij de lodge ga je lunchen. Na de lunch heb je de tijd om te luieren in je hangmat voordat je nieuwe avontuur begint.

 

Vanmiddag en vanavond staat in het teken van het leven op, in en om het water. Je stapt aan boord bij een piranhavisser. Natuurlijk mag je zelf ook de hengel uitgooien en je geluk beproeven. Wij waren verbaasd hoe vaak we beet hadden. Na de jungletrekking van vanmorgen is dit een heerlijke ontspannen middag. Veel van onze reizigers hebben hier de zeldzame roze dolfijnen gespot. En een enkeling zelfs de anaconda!

Na het avondeten in de lodge is het tijd voor wat spanning. In alle stilte glij je met je kano door de pikdonkere jungle. De gids laat zijn zaklamp over het vlakke water gaan tot er oogjes oplichten… kaaimannen. Je gids vertelt vol passie over het leven van een kaaiman terwijl je op een paar meter afstand van ze dobbert. Moe maar voldaan eindig je deze dag.

Dag 5 en 6 – Cuyabeno jungletocht en terugreis naar Quito

Reistijd: circa 8 uur

Ben je na je ontmoeting met de kaaimannen gisteravond toe aan iets vredigers? Dan kan je (optioneel) voor dag en dauw je kano instappen voor een zoektocht naar kleurrijke vogels. Volgens ons een aanrader, omdat je niet in een lawaaiige motorkano zit en de jungle dus echt hoort ontwaken.
Na het ontbijt trek je er een dag op uit naar een inheemse stam. Zij leven nog volgens eeuwenoude tradities en geven jou graag een kijkje in hun leven. Als je de medicijnman tegenkomt zal hij erop staan om je van je kwaaltjes te verlossen. Het is een kleurrijke oude man die met handen en voeten vertelt waar je last van hebt. Verwacht niet dat iedereen nog in traditionele kleding rondloopt; wat dat betreft zijn ze wel met de tijd meegegaan. Met de boot kom je aan in hun dorp. Onderweg heb je weer volop kans om wildlife te spotten. Heb je nog puf over dan kun je terug bij de lodge aansluiten bij een avondwandeling door de Amazone. Niks moet, alles mag.

Op je laatste dag in de Ecuadoriaanse jungle vaar je na het ontbijt via de Cuyabeno rivier terug naar de ingang van het nationaal park. Na een eenvoudige lunch word je naar je transfer gebracht voor je terugreis naar Quito.

Dag 7 – Quito – Otavalo

Reistijd: circa 2,5 uur

Na het ontbijt ga je naar het busstation Carcelen in Quito. Hier stap je op de lokale bus naar Otavalo. Eenmaal aangekomen ga je zelf van het busstation naar je hotel in het centrum van Otavalo waar je twee nachten zal slapen.

Al vroeg in de ochtend komen vanuit omliggende dorpen indigenas (inheemse bevolking) om hun spullen uit te stallen op de markt in het centrum van Otavalo. Kruiden, groenten en vleessoorten liggen uitgestald aan de ene kant van het plein. Aan de andere kant worden de kleurrijke souvenirs verkocht. Het is een van de beste plaatsen in Ecuador om je souvenirs te kopen en het aanbod van ponchos, bonte doeken, wollen mutsen en fel gestreepte hangmatten is enorm. Hier leer je de kunst van het afdingen.

Dag 8 – Verblijf Otavalo; kleurrijke markt en ambachtentour

In de ochtend heb je zelf de tijd om de markten te bezoeken of om wat rond te wandelen in Otavalo.

’s Middags neemt een gids je vanuit je hotel mee naar een aantal werkplaatsen in omliggende dorpjes. In de werkplaatsen laten de ambachtslieden je graag hun ambacht zien. In de ene werkplaats zie je hoe poncho’s worden geweven: het meest gedragen kledingstuk van Ecuador. Even verderop leer je hoe een familie Ecuadoriaanse muziekinstrumenten zoals de panfluit maakt. Ook maak je een stop bij de Peguchewaterval. Vergeet hier geen muggenspray mee te nemen: de muggen zijn hier hongerig!

Dag 9 – Otavalo – Cotopaxi

Reistijd: circa 5 uur

Vandaag vertrek je al vroeg in de morgen naar het Cotopaxi national park. Het park is vernoemd naar de hoogste (5897 meter) met sneeuw bedekte actieve vulkaan. Vanuit Otavalo reis je eerst met de bus naar Quito en neem je voor een paar dollar een taxi naar ons agentschap waar om 12.00 uur de privé-transfer naar de Cotopaxi voor je klaar staat. Op de weg van Quito naar het park kun je de Cotopaxi in de verte al zien liggen. Toch is het zeker niet de enige vulkaan die je onderweg zult zien. Bergreuzen rijzen links en rechts van je op en hier en daar zie je een vrolijk rondhuppelende lama. Na ongeveer anderhalf uur rijden, bereik je de ingang van het Cotopaxi National Park. Hier koop je een entreekaartje van $10 per persoon, waarna de beheerder vriendelijk de slagboom omhoog doet. Je hobbelt nog zo’n 40 minuten door het lavalandschap met veel beekjes, graspluimen en rotsen, totdat je aankomt bij de koloniale boerderij waar je overnacht.

’s Middags trokken wij onze wandelschoenen aan voor een wandelingetje in de omgeving van de haciënda. Na de wandeling is het gezellig terugkomen in de haciënda. Met een brandend haardvuurtje en een glaasje canalazo (warme kaneelthee met een scheutje drank) is het weer op temperatuur komen. Tegen de avond ga je naar het restaurant waar je kunt genieten van de traditionele Ecuadoriaanse gerechten van de kaart.

Dag 10 – Cotopaxi – Isinliví

Reistijd: circa 2 uur

Sta vandaag bijtijds op om even stevig te ontbijten en ook je bagage klaar te maken. Na het ontbijt staat je chauffeur klaar met een 4 wheeldrive auto, waarmee je een indrukwekkende tocht maakt door het ruige landschap van de hooglanden. Wij vinden het zonde om zo snel door de groene akkers heen te rijden, dus bij ons mag je het lekker op je eigen tempo doen. De vrolijke chauffeuse Maria vond het te spannend om Engels te praten, maar met handen en voetenwerk kan ze veel uitleggen. Onderweg stopte ze regelmatig om je een foto te laten maken of je voor te stellen aan een bekende van haar. Eigenlijk vinden wij de rit naar je hostel al een excursie opzich. We waren elke keer weer nieuwsgierig wat er na de volgende groene heuvel te zien zou zijn. Aan het einde van de middag kom je aan bij je eenvoudige, maar sfeervolle hostel. Omdat het tegen de heuvel gelegen is heb je uitzicht op de vallei. Als Maria niet kan gaat de andere chauffeur Fausto met je mee.

Na het inchecken pak je alvast de spullen die morgen nodig hebt, zodat Maria de rest van je bagage morgenochtend mee kan nemen. Daarna heb je nog een paar uurtjes voor het donker wordt en kun je nog even de omgeving verkennen. Wij sloten de dag af schommelend in de hangmat bij de openhaard van het hostel.

Dag 11 – wandeling van Isinlivi naar Chugchilan

Reistijd: circa 5,5 uur

Na een stevig ontbijt ga je weer op pad met je lokale begeleider. Omdat hij het gebied op d’r duimpje kent, kwamen wij op paden die wij zelf nooit gevonden hadden. Zie hem vooral als een begeleider zodat je niet verdwaald, maar verwacht geen gids die je veel verteld. Het uitzicht zegt je waarschijnlijk ook al genoeg. Het pad loopt langs afgronden, groene weides en bergdorpjes. Dat de omgeving letterlijk schilderachtig mooi is blijkt wel uit de vele kunstenaars die hier wonen. Boeren in kleurrijke Andeskleding steken, tijdens hun werk in het veld, scherp af tegen groene akkers. Deze dag is voor elke reiziger weer anders; het is maar net wat er op je pad komt (of wat je pad blokkeert, bijvoorbeeld een kudde geiten onderweg naar het veld). Onderschat het laatste stuk niet, want je klautert steil omhoog. Maar met een normale conditie is de wandeling van 6 uur vandaag prima te doen. Je krijgt een lunchpakket van ons mee en kiest onderweg zelf een lunchplekje uit.

Aan het einde van de middag kom je bij je hostel aan. Op de veranda hangt, heel uitnodigend, een hangmat te bungelen.

Dag 12 – Naar het outdoor paradijs Baños

Reistijd: circa 4 uur

Vandaag haalt Maria je op om je naar het Quilotoa kratermeer te brengen. Ook de rest van je bagage ligt weer in de auto zodat je straks op het volgende logeeradres al je spullen weer hebt. Na ongeveer een uur rijden sta je aan de rand van het Quilotoa kratermeer. Ruim 200 jaar geleden barstte de vulkaan en heeft het een gigantisch meer achtergelaten. Door de lichtval verandert de kleur voortdurend. Het meer is zo diep, dat het volgens de lokale bevolking niet eens een bodem heeft. Na tientallen foto’s te hebben gemaakt vanaf de rand, daalden wij af naar het meer. Wie heen gaat, moet ook terug en dat kan weleens pittig zijn. Ben je uitgewandeld, bekijk het meer dan gerust van het uitzichtpunt. Als je wilt kan je ook te paard de krater in dit kost ongeveer 10 euro en regel je zelf te plaatse.

Baños is zo’n typisch reizigersdorp met een relaxte sfeer en een begrip om tijdens je Ecuadorreis te bezoeken. Je komt hier vooral om de watervallen en warmwaterbronnen te bezoeken, maar ook is het de adrenalinehoofdstad van Ecuador. Je kunt er je hart ophalen met activiteiten als ziplinen, canyoning en raften. De temperatuur is er niet zo tropisch als de jungle, maar een stuk warmer dan aan de voet van de Cotapaxivulkaan. Na het inchecken heb je alle tijd en vrijheid om zelf op onderzoek uit te gaan. Lekker mensen kijken vanaf een terras of lees een goed boek op een bank in het park aan Plaza Mayor, hét centrale plein.

Je verblijft in een knus hotel op loopafstand van het centrum.

Dag 13 – Fietsen in het groen

Op een mountainbike ontdek je vandaag een halve dag de groene omgeving van Baños. De route van zo’n 22 kilometer is grotendeels bergafwaarts op een geasfalteerde weg. Voor iedereen dus goed te doen. Je krijgt een routebeschrijving waarmee je de mooiste plekken van de omgeving kunt vinden. Wat dacht je van één van de vele watervallen of een aantal korte wandelroutes?

Aan het eind van de middag is het leuk om een bezoek te brengen aan warmwaterbaden, waar Baños naar vernoemd is. Na 18:00 worden ze wat rustiger, want daarvoor wordt het vooral veel gebruikt door de vele backpackers en locals.

Dag 14 – Baños – Guamote

Reistijd: circa 3 uur

Na je avontuurlijke dagen in het groen word je vandaag naar Guamote gebracht, een afgelegen bergdorpje waar de Indígenas wonen. Je slaapt in een gastenhuis waarvan de opbrengsten naar projecten gaan om de lokale bevolking verder te brengen. Eve ontvangt je hier vrolijk. Eve runt het gastenverblijf en werkt actief mee aan de projecten. Zo krijgen leraren computerlessen en leren meisjes in het naaiatelier concreet dingen maken waardoor ze meer zelf waarde en zelfrespect krijgen. ’s Avonds is er in het gastenverblijf met veel liefde een maaltijd met lokale producten bereid.

Dag 15 – Guamote – verblijf & community tour

Vandaag trek je er na het ontbijt met een jeep op uit. Als een echte Indígena stap je achter in de bak en rijd je de bergen in. Eve laat je zien hoe de indigenas hoog in de bergen leven in een zogenaamde ‘choza’. Een hutje gemaakt van klei en een riet. Een van de vrouwen in het dorp nodigt ons uit in haar hutje waar ze met haar man en 6 kinderen woont. Het hutje is nog geen 15m2 en Eve vertelt dat de cavia’s in de hut zijn om te waarschuwen tegen de koolmonoxide. We stelden ons hier een soort Ecuadoriaanse rookmelder bij voor.

In het dorpje brengen we daarna een bezoek aan het schooltje waar trotse kinderen hun schrift laten zien. Bij het wandelen door het dorp merk je al snel dat Guamote op grote hoogte ligt, nóg hoger dan Quito, dus dat is soms puffen en happen naar adem.

In het huis van Diego zie je hoe hij van jongs af aan poncho’s maakt. Hij heeft deze ambacht van zijn vader geleerd en laat je graag trots meer zien van dit eeuwenoude beroep en het meest gedragen kledingstuk in Ecuador. Diego laat je zien hoe hij een schaap of lama scheert, hoe hij de wol draait en vervolgens de poncho op een traditionele manier maakt.

In de dorpen vinden regelmatig lokale feesten plaats. Wanneer dit het geval is neemt Eve je hier mee naar toe. Mocht je op er op donderdag zijn, bezoek dan de authentieke markt. Dit is de grootste markt in de wijde omgeving, waar de Ecuadorianen alles verhandelen, van cavia´s tot gasstellen. Deze markt is nog niet heel bekend onder toeristen. De Indígenas verhandelen hun dieren en nemen ze daarna mee naar huis. Zo zagen wij hoe een schaap op het dak van de bus vervoerd werd en kippen gewoon mee de bus in gaan.

Guamote – Alausi, circa 1 uur rijden

In de middag reis je naar het treinstadje Alausi. Aangezien Guamote afgelegen ligt, regelen we een privé transfer naar het treinstadje. Vanaf hier reis je op dezelfde dag nog naar Cuenca met de bus (gemakkelijk zelf ter plekke te regelen). Alausi is bekend vanwege de beroemde treinreis, maar deze is momenteel niet meer werkzaam. Je overnachting van vandaag is in een sfeervol hotel in het centrum van Cuenca.

Dag 16 – Cuenca, stadswandeling door koloniaal Cuenca

Vandaag heb je de tijd aan jezelf. Je hoeft geen bus te halen en van ons krijg je een stadswandeling op papier. Hopelijk is na het ontbijt het zonnetje een beetje doorgebroken, in Cuenca kan het dan nog wel eens lente-achtig warm worden. Al wandelend door de stad is het straatbeeld al snel weer net zo kleurrijk als je in andere delen van het land gewend bent. De verlegen maar vriendelijke Indigenás hebben weer hun mooiste hoeden en ponchos aangetrokken als ze je helpen bij een bloemenkraampje of op een fruitmarktje waar je een zak appels koopt.

Het aantal kerken in de stad is ongekend. En welke kerk je ook binnenstapt, er is altijd wel een dienst bezig. De mensen die op straat langs de kerk lopen, slaan een kruisje en vaak wordt het kleine beetje geld dat ze hebben gespendeerd aan kaarsen of gestort in de collectebus van de kerk. Hoewel je misschien niet bij iedere kerk naar binnen gaat, is het wel de moeite om de grote Catedral de la Inmaculada Concepción met haar blauwe koepels even binnen te stappen.

Houd een lunchstop bij het sfeervolle Raymipampa, dat uitkijkt op de grote kathedraal de la Inmulcada Concepcion. Dit gezellige eetcafé is de place to be in Cuenca. Ga wel een beetje bijtijds lunchen, de Ecuadorianen zelf komen hier ook graag. Toen wij er waren stond er zelfs een rij voor de deur. Lokale specialiteiten, verse fruitshakes en de Spaanse muziek waren het wachten wel waard.

Vervolg je wandeling langs de rivier naar de ‘Panamahat factory’, een plaats waar de typische Ecuadoriaanse hoeden worden gemaakt. Op vertoon van je stadswandeling krijg je hier een gratis rondleiding en ziet hoe de hoeden gemaakt worden. Met een beetje geluk mag je zelfs een stukje van je eigen hoed maken. Waarschijnlijk komt nu al snel de vraag naar boven waarom het panamahoeden worden genoemd. Door de eeuwen heen werden deze hoeden in Ecuador gemaakt maar vervolgens in het begin veelvuldig naar Panama geëxporteerd. Hier heeft de hoed zijn succes een beetje aan te danken en dus uiteindelijk ook de naam. Om verwarring te voorkomen, de hoed wordt echt alleen in Ecuador gemaakt. Kijk na de rondleiding of er tussen de vele hoeden in alle varianten en kleuren wat voor je bij zit. Het is een leuk sourvenir. De wandeling zit vast behoorlijk in je benen, maar als afsluiting van je verblijf in Cuenca ’s avonds toch nog ergens met de voetjes van de vloer?

Dag 17 – Cuenca – Puerto Lopez

Reistijd: circa 8 uur

Tijd wil je niet verspillen. Daarom reis je vanuit Cuenca in een keer door naar Puerto Lopez en vermijd je twee dagen bussen en een tussenstop in het drukkere Guayaquil. De rit is zo’n 8 uur. Vanuit het gebergte rondom Cuenca rijd je door het sprookjesachtige Cajas national park richting het westen. Langzaam maar zeker maken de bergen plaats voor bananenplantages, boerenland en palmen aan de kust.

De komende dagen verblijf je in een knusse cabaña met hangmat in een tropische tuin aan het strand. Vanuit je cabaña ben je in een paar minuten op het strand aan de Pacifische oceaan. Binnen een paar minuten sta je aan de Pacifische oceaan of wandel je het dorp in met de gezellige restaurantjes, cafeetjes en de haven waar je vissers dagelijks aan het werk ziet om de vangst van de dag binnen te halen.

Dag 18 – dagtour walvissen spotten en kleine Galapagos

Na het ontbijt wandel je naar het haventje waar de dagtocht naar Isla de la Plata, ook wel de Klein Galapagos genoemd, gaat starten. Weet je van jezelf dat je zeeziek kan worden, dan is het nu het tijdstip om een reistabletje in te nemen. Houd je camera bij de hand. Onderweg naar het eiland, een tocht van zo’n 2 uur, heb je van juni tot en met september kans om de bultrugwalvissen te zien. Als ze dicht in de buurt zijn, wordt de boot even stil gelegd en kan het behoorlijk golven. Met een beetje geluk zie je ze springen, een enorme spuitfontein of komen ze tot 10 meter van de boot.

Op Isla de la Plata maak je een wandeling van 2,5 uur. Er komen vooral veel bijzondere vogelsoorten voor. Zo zie je de blauwvoet Jan-van-Genten een vrolijk dansje maken als ze hun partner uitkiezen, de alabatros een flinke aanloop nemen om weg te kunnen vliegen en een mannelijke fregatvogel zijn rode borst als een ballon opblaast om een beetje goed voor de dag te komen. Je gids geeft uitgebreid uitleg over de de flora en fauna van het eiland en de kust. Na de wandeling ga je lunchen met sandwiches, bananenbrood, frisdrank en fruit. Dan nog lekker een uurtje zwemmen en snorkelen voor je het vaste land weer verruilen voor het ruime sop. Ook nu is het weer alert zijn op staarten, spuitfonteinen en donkere vlekken in het water. Rond een uurtje of 6 ben je weer terug.

Dag 19 – Puerto Lopez, vrij ter besteden

Deze dag staat in het teken van relaxen. Hopelijk komt het zonnetje door en kun je lekker luieren aan het strand. Eindelijk tijd voor dat goede boek waar je maar niet aan toe kwam. Ga lekker liggen lezen in de rieten hangmathuisjes op het strand. Ben je niet zo’n stilzitter? Maak dan een wandeling langs het 3 kilometerlange zandstrand. Pelikanen dobberen vrolijk rond, fregatvogels zweven aan de horizon en vissers zijn op tradionele manier de vangst van de dag aan het binnen halen. Een leuk gezicht.

Scampi’s bestellen zal thuis nooit meer hetzelfde zijn als je die van Puerto Lopez hebt geproefd. Bestel maar eens pasta met camarones, zoals dat hier heet. Je hoeft er niet naar te zoeken ieder restaurantje heeft het op de kaart staan. Je krijgt minimaal 20 verse scampi’s op je bord. Immers ‘s ochtends op het strand,´s avonds liggen ze op je bord.

Dag 20 en 21 – Puerto Lopez – Guayaquil – Amsterdam

Reistijd: circa 4 uur

Vanuit Puerto Lopez vertrek je vandaag met de bus op je gemak terug naar Guayaquil. Het is op dag 21e dag van deze Ecuador hoogtepunten rondreis alweer tijd om ‘Zuid-Amerika in het klein’ gedag te zeggen. Met beelden van brulapen, bolhoedjes, vulkanen en de wondere dierenwereld van de kleine Galapagos nog vers op je netvlies. In het vliegtuig terug denk je wellicht al aan het fotoboek wat je gaat maken… Je vertrekt vanuit Guayaquil terug naar Amsterdam. De volgende dag kom je aan in Nederland.

Onze slaapplekken

Ecuador Quito - slaapkamer
Ecuador Banos - hotel
Ecuador Quito - hotel
Ecuador Cotopaxi - hotel
Ecuador Cotopaxi - hotel