Naar boven

De vrijheidscocktail van Cuba

blog

Geschreven op
zondag 3 november
Geschreven door
Juliette Driel

Cuba vrijheidscocktail

Als de zon onder gaat, volg je de klanken van de salsa muziek op straat. Bij deze Caribische sfeer hoort uiteraard een tropische cocktail. Cuba Libre is naast de Mojito één van de meest bekende cocktails ter wereld.

Het verhaal achter de Cuba Libre begint aan het einde van de 19e eeuw tijdens de oorlog tussen Spanje en Amerika. Een vrijheidsvechter zou een drankje gemixt met cola en rum besteld hebben, waarna de kapitein en zijn soldaten “Cuba Libre” riepen. Ter ere van de Amerikaanse bevrijding van Cuba won deze cocktail aan populariteit.
Zonder echte Cubaanse rum, geen Cuba Libre. We duiken daarom nog verder de geschiedenis in, naar de grondlegger van deze rum. Suikerriet werd door Christoper Columbus als één van zijn erfenissen naar het eiland meegenomen. De grond bleek een uitstekende locatie voor het verbouwen van suikerriet en bleek een aparte smaak mee te geven dat in andere gebieden in Zuid-Amerika niet na te bootsen was. De Britten hielpen de productie een handje, waardoor Cuba uitgroeide tot één van de grootste suikerexporteurs in de wereld.

Men ontdekte dat uit de bijproducten uit de suikerproductie een alcoholische drank gedestilleerd kon worden; een rauwe drank dat de jaren daarna verbeterde door pogingen tot rijping. De vraag naar rum groeide, en rond 1860 waren er ongeveer 1000 destilleerderijen in Cuba. Havana Club is tegenwoordig de meest bekende rumsoort. In het oude centrum van Havana heeft het merk een museum geopend, waar je uitleg krijgt over het rumproces van begin tot eind.

Zelf aan de slag? Origineel wordt Cuba Libre gemaakt met een flinke scheut Cubaanse rum, sap van een halve limoen, een flinke hoeveelheid ijsblokjes, en dat aangevuld met Cola (niet teveel). In de Nederlandse variant wordt Bacardi met cola gemixt. Uiteraard niet zo authentiek, maar zeker lekker.

Proost!

Ga terug naar het overzicht van alle artikelen
background-pattern