Naar boven

Vegetarisch eten in Cuba?

blog

Geschreven op
maandag 14 oktober
Geschreven door
Juliette Driel

vegetarisch eten Cuba

‘Jij naar Cuba reizen?’. Waarschuwende blikken kreeg ik al vanuit mijn vriendenkring die naar Cuba hadden gereisd. Waardoor ik bijna zelf begon te twijfelen, toch maar kiezen voor een ander land? Of 3 weken leven op droge rijst en bonen?! Maar aan de andere kant riep iedereen wel heel hard tegen mij: wil je naar Cuba, dan is het nu de tijd om te gaan. Reizen terug naar the fifties én zelf het land écht ervaren zoals het nu nog is.

En ja, dat was wat ik ook wilde. Dat allemaal. In Havana de oude oldtimers, afgeschreven gele bussen en de grappige cocotaxi’s zien rijden. En de immense koloniale gebouwen, waar het verf van afbladdert, maar toch de stad een unieke charme geeft. De salsa muziek horen die uit de rumcafé’s weerklinkt en zin krijgen om te dansen. Ook als je stiekem thuis, in Nederland, helemaal niet van dansen houdt.
En nadat ik dit allemaal gezien heb in Havana: in een huurauto verder reizen over verlaten wegen, en langs de imposante billboards van Ché Guevara. Met een paard hobbelen langs de mojotes, vervolgens in de voetsporen van Ché en Fidel staan en wegdromen op Caribische stranden met palmbomen. Genoeg op mijn to-do lijst voor Cuba, dus.

Dus met dit vooruitzicht had ik besloten dat ik, met al mijn redenen om naar Cuba te gaan, mij niet wilde laten tegenhouden om niet te gaan. En dan kan het alleen maar meevallen, toch? Ik wilde de challenge wel aangaan.

En hoe het echt was? Ja, soms heb ik best even moeite moeten doen om iets (non-vlees) eten te kunnen vinden, maar in de meeste gevallen viel het best mee (lees: de zoektocht en het eten). Zorg er voor dat je de volgende woorden kent: “sin carne”, “sin cerdo” en “sin pesca”. Dan kom je een heel eind. En lach als iemand begrijpt dat je geen vlees eet, maar het gek vindt dat je dan ook geen kip eet. Maar uiteindelijk heb ik elke avond mijn buikje rond gegeten en echt, zo slecht als ik dacht was het niet! (Check foto, dat ziet er toch lekker uit? En zo’n maaltijd heb je bij de meest standaard restaurants wel)

Daarentegen ook momenten meemaken dat ik best blij was met het eten wat we gevonden hadden. Wat meer groente en fruit, met wat rijst. Prima te eten. Of nog beter: thuis bij de Cubanen eten, die veel meer keuze hebben en boven verwachting groentes, rijst, eieren, kaas, pasta en veel fruit uit de keuken toveren. Waarbij je denkt: waar komt het vandaan? Dit smaakt heel goed!

En ach, die pasta’s en pizza’s die je voor een paar centen uit een raam kunt kopen en in Nederland een zwaar onvoldoende zouden krijgen, maar in Cuba (ineens) wel goed smaken… gaf het voor mij als vegetariër ook wat afwisseling. Ok, Cuba is geen walhalla als je geen vlees eet (en ook geen vis), … maar met een beetje ‘je best doen’, krijg je er wel écht een onvergetelijke Cuba rondreis voor terug (en een prima maaltijd). Ik zeg daarom gaan!

Ga terug naar het overzicht van alle artikelen

background-pattern