Naar boven

Cuba strand

Afschaffing tweemuntenstelsel Cuba

blog

Geschreven op
donderdag 31 oktober
Geschreven door
Juliette Driel

tweemuntenstelsel Cuba

Vorige week maakte de regering van Raul Castro via de partijkrant Granma bekend dat Cuba het tweemuntenstelsel wil afschaffen. Sinds 1994 zijn er twee valuta op Cuba, de Cubaanse peso (CUP) en de Cubaanse Convertible (CUC).

Toeristen betalen hun hotels, excursies en luxe artikelen in CUC. Cubanen krijgen hun loon en pensioen in CUP. De CUP is niets waard en staat in een verhouding van 24 op 1 met de CUC. Omgerekend betekent dit dat Cubanen ongeveer 20 CUC per maand verdienen (dit komt neer op zo’n 18 euro). Hierdoor hebben Cubanen geen toegang tot luxe artikelen omdat dit simpelweg niet te betalen is.

De CUC is in het leven geroepen voor het toerisme en de buitenlandse handel omdat de CUP niks meer waard was. Nadat de Sovjet Unie stopte met de steun aan Cuba raakte het land in een economische crisis. Het toelaten van toerisme was voor Cuba een manier om uit deze crisis te komen en de CUC hielp mee om de wankele economie te beschermen.

In de praktijk betekent dit dat Cubanen die werkzaam zijn in het toerisme aanzienlijk meer koopkracht hebben dan Cubanen die afhankelijk zijn van hun salaris in CUP. Voor Cubanen zijn inkomsten in CUC de enige manier om aan luxe artikelen te komen. Hierdoor is er een duidelijk klassenverschil ontstaan onder Cubanen.

Het is nog niet duidelijk wanneer Cuba overgaat naar één munteenheid. De verwachting is dat dit heel geleidelijk zal gebeuren en het proces ongeveer 1,5 jaar zal duren.

Ga terug naar het overzicht van alle artikelen

background-pattern