Naar boven

Autorijden in Cuba

blog

Geschreven op
vrijdag 6 september
Geschreven door
Juliette Driel

Cuba autorijden

Veel reizigers vragen zich af of autorijden wel goed te doen is in Cuba. Naar onze mening wel. Dat is ook de reden dat vrijwel al onze reizigers een rondreis door Cuba maken met huurauto. Wij ervaren het zelf rondrijden in Cuba als leuk en avontuurlijk. Je kunt je eigen tempo bepalen en onderweg stoppen waar je wilt. Autorijden in Cuba is echter wel wat anders dan wat we gewend zijn in Nederland. Hieronder vind je een aantal tips en handige weetjes.

Navigatie

Het is niet mogelijk om een navigatiesysteem te verkrijgen bij de autoverhuurmaatschappijen omdat GPS officieel verboden is in Cuba. De bewegwijzering laat vaak te wensen over en is soms helemaal niet aanwezig. Daarom ontvang je van ons bij aankomst in Cuba een uitgebreide wegenkaart van het land. Deze helpt je om de weg te vinden. Het is wat ouderwets, maar het heeft ook zo weer zijn charmes…

Kwaliteit wegennetwerk

De wegen in Cuba zijn niet overal van goede kwaliteit. De hoofdwegen zijn gewoon geasfalteerd maar er zitten regelmatig gaten (potholes) in het asfalt. We hebben gemerkt dat naarmate je verder reist naar het oosten de kwaliteit van de wegen minder wordt. Pas je snelheid en afstand op je voorganger hier op aan. Verder is er buiten de steden geen verlichting langs de wegen. Dit in combinatie met de slechte wegen maakt autorijden in het donker een gevaarlijke onderneming. Ons advies is daarom om er altijd voor te zorgen dat je voor het donker wordt, aankomt op je volgende bestemming.

Mede-weggebruikers

Buiten de grote steden is er weinig verkeer op de weg. Er zijn weinig transportmiddelen en de meeste Cubanen beschikken zelf niet over een auto. Je zult dus regelmatig een lege weg voor je hebben wat uitnodigt tot hard rijden. Laat je hier echter niet toe verleiden. Dat Cubanen zelf geen gemotoriseerd vervoer hebben betekent niet dat ze geen gebruik maken van de wegen. Dit doen ze te voet, per fiets of paard en wagen en vaak langs de kant van de weg. Wees hier bewust van en blijf alert ook al lijkt de weg leeg.

Tanken

Tankstations in Cuba zijn inmiddels niet meer zo schaars als pakweg 10 jaar geleden. Toch is het raadzaam om de routekaart te raadplegen voordat je gaat rijden om een goed beeld te krijgen van de aanwezigheid van tankstations op je route. Ons advies is om uit te kijken naar een tankstation wanneer de benzinemeter onder de helft uitkomt. Zo voorkom je onaangename verrassingen. Bij de meeste tankstations kun je gewoon betalen met je credit card (op vertoon van je paspoort). We raden je aan om ook altijd CUC in contanten bij je te hebben, omdat de betaalsystemen wel eens uitvallen of storing hebben. Er zijn twee benzine varianten in omloop. Zorg dat je altijd Especial tankt. De reguliere benzine is namelijk een verdunde versie van de Especial. Eventuele schade aan de auto die wordt veroorzaakt door het tanken van de verkeerde benzine, wordt niet vergoed door autoverhuurmaatschappijen.

Voor het huren van een auto in Cuba dien je minimaal 21 te zijn en 1 jaar in het bezit van een geldig rijbewijs. Een internationaal rijbewijs is niet verplicht in Cuba, je Nederlandse rijbewijs is voldoende.

Ga terug naar het overzicht van alle artikelen
background-pattern