Riksja Travel Cambodja

Naar boven

Angkor Wat in cambodja

Familiereis Cambodja

rondreis

 • Reisschema:
  Siem Reap - Battambang - Phnom Penh - Kep - Koh Rong
 • Reisduur:
  16 dagen / 15 nachten
 • Reissom:
  vanaf € 1.815,- per volwassene
 • vanaf € 1485,- per kind (t/m 11 jaar)
 • Excursies:
  3 excursies (Angkor Wat, Battambang tour, krabbenmarkt en bountystrand))
 • Vluchten:
  apart bij te boeken
✓ Dwaal door de indrukwekkende tempels van Angkor Wat
✓ Geniet van het platteland bij Battambang
✓ Verken hoofdstad Phnom Penh, aan de Mekong Rivier
✓ Je overnacht kleinschalig, meestal in familiekamers
✓ Je sluit je reis af op bounty-eiland Koh Rong: witte zandstranden en wuivende palmbomen
Angkor wat tempel
Decorative torn edge

Dag 1 – Aankomst in Siem Reap

Na een lange reis arriveer je vandaag in Siem Reap. De meeste vluchten naar Zuidoost-Azië zijn nachtvluchten en wij denken graag me je mee over de beste vliegtickets. De nieuwe luchthaven van Siem Reap ligt op ongeveer een uur rijden van je hotel; wij regelen bij aankomst een chauffeur voor je die je naar je hotel brengt. Wel zo prettig na je lange reis. Je hotel licht nét buiten het centrum van Siem Reap, maar wel op loopafstand. Ontspan in je kamer, koel af in het zwembad of ga direct op pad. Je wandelt makkelijk over één van de bruggen naar Pub Street, hartje centrum. Hier veel kroegen en harde muziek, terwijl je in de straatjes rondom veel sfeervolle restaurants vindt en zelfs een heuse night market.

Decorative torn edge

Dag 2 – Angkor Wat verkennen, op de fiets

Vroeg opstaan vandaag; tijd om het beroemde Angkor Wat-tempelcomplex te verkennen. Oorspronkelijk werd Angkor Wat gebouwd als hindoetempel aan het begin van de twaalfde eeuw, maar na verloop van tijd zou het een toevluchtsoord voor boeddhisten worden. En beide invloeden zie je duidelijk terug in de tempels die je vandaag bezoekt. Je verkent de tempels per fiets, voor kleine kinderen regelen we een aanhang-fiets. Je gids haalt je al vroeg op en binnen een half uur ben je buiten de stad en bij de tempels. De tempels (UNESCO Werelderfgoed) liggen gedeeltelijk in de dichte jungle, wat het extra mystiek en avontuurlijk maakt. Je fietst langs kleine dorpen, door de jungle en via groene rijstvelden. De belangrijkste tempel, Angkor Wat, heeft verschillende ingangen. En daar waar je aan de voorkant ‘moet zijn’ tijdens het golden hour, is de achterkant minstens zo indrukwekkend. Hierna is Angkor Thom aan de buurt, die je via de ‘Straat der Reuzen’ bereikt. Voor de poort aan de zuidkant zitten aan beide kanten van de weg 27 demonen en 27 goden; ze dragen een reusachtige slang op hun knieën. De Ta Prohm-tempel ken je vast uit de film de Tomb Raider. De natuur is hier eeuwenlang haar gang gegaan; bomen groeien dwars door tempels heen.

Decorative torn edge

Dag 3 – Vrije tijd of optionele excursies?

Het Phare Circus mag je eigenlijk niet missen. Zelfs als je met oudere kinderen reist is dit een ‘must’ én een leuk avondje uit. De acrobaten zijn allemaal studenten of afgestudeerden van de Phare Centre in Battambang. Deze stichting is opgericht in 1994 door negen jonge mannen, die na het Rode Khmer-regime jarenlang in een vluchtelingenkamp hebben gezeten. Door middel van muziek, dans en acrobatiek vertellen ze de geschiedenis van Cambodja. Je kunt van tevoren een hapje eten bij één van de food trucks waarna je in de circustent vermaakt wordt door de jonge artiesten. Je zit op houten banken in de ronde tent, de muziek is live en de sfeer is swingend. Meer adrenaline? Altijd al willen ziplinen in de jungle? Dan is dit dé gelegenheid. OK, je moet er wel vroeg voor opstaan, maar het is zeker de moeite waard. Want je gaat tokkelen door het tropisch regenwoud. En wie weet spot je zelfs gibbons, in hun natuurlijke habitat. Het parcours ligt in het Angkor Wat tempel-complex, op ongeveer een half uur rijden van je hotel, en niet ver van de tempels. Na een safety briefing ga je met instructeurs op pad. Zij begeleiden je, én vertellen je over (het leven in) de Cambodjaanse jungle en over de lokale geschiedenis. Zin in adrenaline? Dan plannen we dit voor je in.

Decorative torn edge

Dag 4 – Van Siem Reap naar Battambang

Battambang ligt ten westen van het Tonle Sap-meer; richting de grens met Thailand. Het is een echte provincie-stad: brede wegen (hier en daar zelfs ongeasfalteerd), huizen en appartementen die uitgewaaierd zijn richting platteland, lokale markten op de hoek van bijna elke straat, hutjes langs de rivier én het ongelooflijk groene achterland. Wat je al ziet onderweg naar Battambang. Rijstvelden, koeien op de akkers en lokale boeren die op hun scooter over zandpaden naar hun land rijden. Je hotel, met zwembad, ligt in het centrum van de stad en toch rustig. Fijn om niet ver te hoeven lopen wanneer je de stad wil verkennen en vanavond een hapje wil eten.

Decorative torn edge

Dag 5 – De Bamboo Train, vleermuizen, grotten en het groene achterland

Vroeg opstaan vandaag; je verkent Battambang én omgeving, met een gids. De eerste stop is de BambooTrain. De rails zijn oorspronkelijk aangelegd door de Fransen en toen destijds de Cambodjaanse regering besloot om er niet verder in te investeren heeft de lokale bevolking het heft in eigen handen genomen. En nog dagelijks bouwen ze hier hun eigen treinen om goederen te vervoeren. Want wat heb je nou nodig? Twee sets treinwielen en een plank van bamboe om op te zitten. Zo gezegd zo gedaan. Dit ritje is onvergetelijk. Hierna staat de onbekende tempel Ek Phnom op het progamma. Onderweg stop je bij kleine dorpen om van dichtbij te zien (en zelf mee te doen) hoe de locals bamboe kleefrijst (korlan), vispasta, rijstpapier en bananenpapier maken. Na de lunch rijd je naar de Killing Caves, in Phnom Sampeou. Er is een Rode Khmer gedenkteken en een interessante tempel op de top van deze heuvel. Op de top heb je een indrukwekkend uitzicht over het Cambodjaanse platteland. Heb je hierna nog energie? Blijf dan tot zonsondergang en zie hoe miljoenen vleermuizen uit de grotten zwermen, op zoek naar eten. Ondertussen geniet je van koud drankje vanuit een comfortabele stoel die door ondernemende lokale bewoners is neergezet.

Decorative torn edge

Dag 6 – Met de bus naar Phnom Penh

Het openbaar vervoer is prima geregeld in Cambodja; jullie reizen vandaag dan ook met de bus naar Phnom Penh. De trein vertrekt rond kwart over 12 uit Battambang en doet ongeveer 5 tot 6 uur over de rit. Onderweg kijk je naar buiten, naar het groene landschap dat aan je voorbij glijdt. In de ochtend heb je nog tijd om baantjes te zwemmen en om uitgebreid te ontbijten. Eenmaal in Phnom Penh reis je zelf naar je hotel. Wij gebruiken altijd de grab-app in Cambodja; een handige manier om makkelijk een tuk tuk of taxi te regelen. Wil je liever eerder vertrekken uit Battambang? Dan regelen we een privé-transfer voor je; je reist dan in ongeveer 4,5 uur naar Phnom Penh. Je overnacht in een fijn hotel, dichtbij de rivier en de avond markt. In de buurt vind je talloze restaurants, met als tip David’s Restaurant Homemade Noodles, om de hoek van je hotel. De kok maakt de beste verse noedels van de stad. Je kunt niet reserveren, maar het is het wachten meer dan waard.

Decorative torn edge

Dag 7 – Phnom Penh stadstour

Je gaat met een gids op pad om de highlights van Phnom Penh te verkennen. Natuurlijk mag het Royal Palace niet ontbreken hier. Gebouwd in 1866, door Kong Norodom, is dit een toonbeeld van typische Khmer architectuur. Je bezoekt overigens niet alleen het paleis, maar ook de Zilveren Pagode, genoemd naar de vloer die uit 5.000 zilveren tegels bestaat. Ook al is 60% van de pagode verwoest onder het regime van Pol Pot, toch zie je hier nog steeds hoe de Khmer-beschaving er ‘vroeger’ uit heeft gezien. Na je bezoek aan Wat Phnom, met bovendien een mooi uitzicht over de stad, ga je naar de lokale markt. Ruik en proef de verse groenten en kruiden, geniet van lokale gerechten als Mi Char (fried noodle) en kleine traditionele snacks. De rest van de dag is aan jullie. Wordt het zwembad? Of ga je naar het Kids Park in de AEON Mall? Een enorme indoor-speeltuin waar je kinderen volop kunnen genieten.

Decorative torn edge

De gruwelijke geschiedenis van Cambodja

Tijdens de Vietnam-oorlog hebben Amerikaanse troepen zich in Cambodja gevestigd. Dit zorgde ervoor dat het lokale Rode Khmer-leger, onder leiding van Pol Pot, erg populair werd; steeds meer inwoners sloten zich aan bij het rebellenleger, om hun land én hun vrijheid weer terug te winnen. En in april 1975 viel Pol Pot met het Rode Khmer-leger Phnom Penh binnen. Het lukte hem om de macht over te nemen en Cambodja te ‘bevrijden’. Hij zag dit als een nieuw begin en zette daarom de jaartelling weer op 0. Bovendien werd al het contact met de buitenwereld verbroken.  Zijn uiteindelijke doel? De grootste rijstproducent ter wereld worden. Hij verving het geld voor ruilhandel, schafte het onderwijs af en inwoners werden uit hun steden verdreven om op het platteland te werken. Na 5 dagen was Phnom Penh een spookstad geworden. Zijn angst om tegen gewerkt te worden door intelligente mensen was groot. Was je hoogopgeleid? Droeg je een bril of sprak je een andere taal?  Dan werd je als vijand van zijn land gezien, gevangen genomen en gemarteld. Aan dit alles kwam in januari 1979 een einde toen Vietnamese troepen het land binnen drongen en het Rode Khmer-leger terug de jungle in jaagden. In een periode van 4 jaar werden er bijna 2 miljoen mensen vermoord, zo’n 25% van de totale bevolking.

Decorative torn edge

Dag 8 – Phnom Penh

De gruwelen van het regime van Pol Pot zijn met name in Phnom Penh nog goed te zien. In de Tuol Sleng-gevangenis, in de stad, en bij de Killing Fields, buiten de stad. De gevangenis was voorheen een oude school; hier werden ‘tegenstanders’ van het regime gemarteld en gedood. Tegenstanders tussen aanhalingstekens, want je was al snel een tegenstander in de ogen van Pol Pot. Overleefde je de martelingen dan kreeg je een enkele reis naar de Killing Fields. Nog steeds, na zware regenbuien, komen hier botten en kledingstukken droog te liggen. Eerlijk is eerlijk: denk goed na of je hier met je (jonge) kinderen naar toe wil. Beide plekken maken een enorme indruk en drukken op je vakantiegevoel. Wil je ze bezoeken? Dan adviseren we je om dit zonder de kinderen (dus om en om bijvoorbeeld) te doen. En vandaag heb je hier de tijd voor. Heb je hier geen zin in? Verken dan de stad op eigen gelegenheid. Zin om éindelijk dat ene Cambodjaanse gerecht te maken? Dan regelen we een kookworkshop voor je. Laat ons weten wat je wil doen.

Decorative torn edge

Dag 9 – Je reist naar Kep

Een privé-transfer brengt je in ongeveer 3 uur naar Kep. Kep is een sfeervolle kustplaats, zonder massatoerisme. Kep staat bekend om de krab; verser dan hier ga je die niet vinden in Cambodja. De crab market is daarom een beroemde trekpleister. Je overnacht in een fijne bungalow, in een tropische tuin, op loopafstand van deze markt en van zee. Een fijne uitvalsbasis om vandaag de stad en de omgeving te verkennen. Morgen nemen we je mee naar de crab market, dus ga vandaag bijvoorbeeld naar het Kep National Park. Er zijn verschillende leuke wandelroutes die je kunt lopen. Trek je goede schoenen aan en loop helemaal naar boven voor een mooi uitzicht over Kep en de zee.

Decorative torn edge

Dag 10 – De crab market en Koh Tonsay

Je begint je dag met een bezoek aan de bekende krab-markt. Het is hier chaotisch en druk, de markt is open van vroeg tot laat. Struin tussen de kraampjes, leer meer over de verschillende soorten krab, én proef! Hoogstandje? Krab en seafood gecombineerd met de beroemde rode peper uit Kampot. Hierna vaar je met de ferry naar Rabbit Island, ook wel bekend al Koh Tonsay, op ongeveer een half uur varen vanaf de kust. Wit strand, wuivende palmbomen en een heldere zee: vanmiddag ga je zwemmen, chillen of snorkelen. Lunch bij één van de kleine restaurants, geniet van het uitzicht en doe lekker rustig aan. Aan het einde van de middag neem je de ferry terug naar Kep terwijl de zon langzaam in zee verdwijnt.

Decorative torn edge

Dag 11 – Naar de bountystranden van Koh Rong

Koh Rong is de perfecte afsluiter van je familiereis door Cambodja. Mooie stranden en een groene jungle: wat wil je nog meer. Je reist over land van Kep naar Sihanoukville (ongeveer vier uur), waar je overstapt op de ferry, die je naar Koh Rong brengt. Je bungalow ligt dichtbij het witte zandstrand. De bungalows zijn ruim, het strand is wit én schoon en het zwembad is heerlijk fris. Tijd voor pure ontspanning. Zet je koffers in je bungalow, pak je zwemspullen, smeer jezelf en je kinderen goed in, en geniet.

Decorative torn edge

Dag 12 & 13 – Koh Rong

We plannen niets voor je in, zodat je je eigen plan kunt trekken deze dagen. Geniet van de spierwitte stranden, ga op pad in de jungle, of luier bij het zwembad. De mooiste stranden? Son Sak Beach aan de westkust is een goudgeel strand, waar je bovendien een mooie zonsondergang meepakt. Of ga naar Palm Beach; de naam zegt het al: hier vind je palmbomen en palmbomen. In het water rondom Koh Rong is het bovendien goed duiken en snorkelen. Onze tip: neem ook ’s avonds eens een duik in de zee en zie hoe het plankton in het water oplicht. De beste plek om dat plankton te zien is Long Beach.

Decorative torn edge

Dag 14 – Terug naar Phnom Penh

De meeste vluchten terug naar huis gaan vanaf Phnom Penh; het is daarom wel zo handig om vandaag al terug te reizen naar de hoofdstad. Met de nieuw gebouwde snelweg gaat dit vrij snel. Ben je eenmaal van de boot af, dan reis je in ongeveer 2,5 uur naar Phnom Pehn. We plannen hier een bus voor je in; je zit comfortabel en de reis gaat snel. Liever een privé-transfer? Laat ons dat dan weten, zodat we dat voor je in kunnen plannen. Heb je een avondvlucht? Dan heb je geen extra overnachting meer nodig in Phnom Penh; we regelen dan een privé-transfer voor je naar de luchthaven. Deze laatste nacht verblijf je weer in hetzelfde hotel, dichtbij de rivier. Nog een laatste kans op souveniers te shoppen en om te genieten van de lokale keuken.

Decorative torn edge

Dag 15 – En weer terug naar huis

Vanuit Phnom Penh gaan de meeste vluchten via Singapore of Bangkok terug naar huis. Je hebt een lange reisdag voor de boeg. We merken zelf dat een retourticket naar Bangkok vaak voordeliger is; Air Asia biedt goede verbindingen tussen alle grote (en kleine) steden aan in Zuidoost-Azië. Zo vlieg je makkelijk en snel van Bangkok naar Siem Reap en van Phnom Penh terug naar Bangkok. Is de aansluiting te krap? Of wil je Bangkok aan het begin van je reis óf aan het einde van je reis ‘nog even meepakken’? Dan plannen we dat voor je in. Wij boeken internationale vliegtickets voor vrijwel al onze klanten en denken daarom natuurlijk met je mee. We weten als geen ander hoe je het beste kunt vliegen om een zo optimaal mogelijke reis te maken. Vergeet niet om uit het raampje te kijken wanneer je over het groene Cambodja vliegt – je familiereis is helaas ten einde.

Decorative torn edge
torn-edge

Familiereis Cambodja

Onze slaapplekken

Deze familiereis door Cambodja aanpassen?

Dat kan! Met deze flexibele Cambodja rondreis hebben we je een gevarieerde route voor je uitgestippeld. Je kunt deze individuele rondreis gerust aanpassen. Hieronder hebben we een aantal suggesties toegelicht. Heb je zelf ideeën om de reis aan te passen? Nog beter, geef je wensen gerust aan ons door!

 • Sunrise in het Cardamom gebergte
 • Puur en natuur
background-pattern