Ga naar inhoud

Riksja Travel
Cambodja
rijstvelden cambodja

Gezondheid in Cambodja

Voorbereid op reis
markt battambang

Gezondheid

Riksja Cambodja heeft zich zoveel mogelijk ingespannen om de accuraatheid van onderstaande gegevens over gezondheid te waarborgen. Wij raden aan altijd ook zelf in contact te treden met een medische instantie met verstand van gezondheidszaken om de laatste stand van zaken te vernemen.

Onderstaande wordt algemeen aangeraden aan reizigers die gezond zijn, niet zwanger en die niet langer dan 1 maand in Cambodja verblijven. Zorg ervoor zelf up to date informatie te krijgen voor je eigen situatie.

Cambodja is een tropisch land en daarom loop je meer risico om ziek te worden dan thuis. Dit komt omdat er meer bacteriën aanwezig zijn in een tropisch klimaat. Een tropisch klimaat vormt met zijn vochtige warmte een goede voedingsbodem voor ziekteverwekkers. Hoewel het risico op ziekten niet moet worden overdreven en zeker niet je vakantie plezier in de weg zou moeten staan, is het aan te raden om je goed voor te bereiden en ook ter plekke bewust om te gaan met gezondheidsrisico’s.

Gezondheid voor, tijdens en na je reis

Riksja Cambodja heeft zich zoveel mogelijk ingespannen om de accuraatheid van onderstaande gegevens over gezondheid te waarborgen. Wij raden aan altijd ook zelf in contact te treden met een medische instantie met verstand van gezondheidszaken om de laatste stand van zaken te vernemen.

Tijdens een reis naar Cambodja, is het belangrijk om gezondheidsmaatregelen te nemen. Cambodja is een schoon land om naar toe te reizen en het toerisme ontwikkelt zich steeds meer, ook op het gebied van gezondheid. Toch loop je meer risico in Cambodja dan thuis. Er zijn meer bacteriën aanwezig want Cambodja heeft een tropisch klimaat. Een tropisch klimaat vormt met zijn vochtige warmte een goede voedingsbodem voor ziekteverwekkers.

Voordat je vertrekt kun je al een aantal voorzorgsmaatregelen treffen; die beschrijven we eerst. Vervolgens geven wij advies over wat je ter plekke kunt doen om gezond te blijven en tenslotte besteden we aandacht aan zaken waarop je bij thuiskomst moet letten.

cambodja monniken
Phnom penh cambodja familie

Gezondheidsmaatregelen voor vertrek

Zorg dat je voor vertrek contact opneemt met een medische instantie die verstand van zaken heeft, zoals een ziekenhuis of in grote steden de GGD. Zelf hebben we goede ervaringen met Thuisvaccinatie.nl. Deskundige artsen komen thuis of op kantoor langs wanneer het jou uitkomt, dus ook ’s avonds en in het weekend, om advies te geven en direct in te enten. De rekening wordt rechtstreeks naar je zorgverzekering gestuurd, wel zo handig. Vaak worden het consult en/of de vaccinaties zelf ook nog eens vergoed.

Neem sowieso altijd je vaccinatieboekje mee als je dat hebt. Een last-minute reis naar Cambodja hoeft voor een gezond persoon geen probleem te zijn; je zou desnoods op Schiphol nog naar de Travel Clinic van KLM Health Services of de Airport Medical Services kunnen gaan.

Natuurlijk heeft het de voorkeur je vaccinaties ruim van te voren te regelen. Wat daarbij van belang is, is dat de instelling waartoe je je wendt (bijvoorbeeld GGD, huisarts of ziekenhuis), aangesloten is bij het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR). Deze organisatie zorgt dat de aangesloten instellingen up-to-date zijn op het gebied van vaccinaties en ziektepreventie voor de tropen. We noemen drie instanties die dichtbij het vuur zitten: Het LUMC in Leiden, tel. 071-5263636, (informatie en afspraken voor de vaccinatiepoli van 09.30-11.30 uur), Travel Clinic te Rotterdam, (bandje met info: 0900-5034090), in Amsterdam het AMC (bandje met info allerlei landen, tel. 0900-9584). Verder kun je bij Inside Travel News (030-6912752) een gratis informatiepakket aanvragen. De prijzen voor vaccinaties lopen uiteen; het kan de moeite waard zijn een beetje te shoppen. Verdere link met informatie: tropenzorg.

Vaccinaties tegen DTP, Hepatitis A en Buiktyfus worden aangeraden voor een reis naar Cambodja.

Malaria komt het gehele jaar door voor in Cambodja, met name buiten de grotere steden. Het is dus wel belangrijk om risicobeperkende maatregelen te treffen en om malariaprofylaxe te slikken. Maatregelen zijn: ’s avonds de armen, benen en voeten bedekken, een muggenmiddel opsmeren waar Deet in zit en een klamboe gebruiken. De klamboe kun je eventueel impregneren met een muskietendodend middel. De soort profylaxe hangt af van de duur van het verblijf, je persoonlijke medische achtergrond en het gebied dat je wilt gaan bezoeken. Elk malaria advies is zeer persoonsgebonden. We raden daarom altijd aan om advies hierover in te winnen bij een van de genoemde medische autoriteiten.

battambang rijstvelden
Cambodja Angkor

Dengue en Japanse B-encephalitis zijn beide ziekten die overgedragen worden door muggen en waar je dus dezelfde voorzorgsmaatregelen voor kunt nemen als voor malaria. Voor Dengue is geen vaccin. Voor Japanse B-encephalitis wel, maar deze wordt alleen aangeraden wanneer je langer dan 6 maanden naar Azië gaat.

Je kunt zelf een EHBO-set samenstellen of er één kopen. Tevens kun je de aanschaf van het boekje “Hoe blijf ik gezond ik de tropen?” overwegen. Hier staat ook in wat er in het EHBO-setje moet zitten. Vaccinerende instanties en winkels als de Joho-Company verkopen EHBO-sets en bovengenoemd boek. Hypochonders zullen van dit boekje smullen en in Cambodja bij de eerste hoofdpijn denken dat ze iets ernstigs hebben; dus lees met enige reserve.

Als je medicijnen gebruikt, neem dan een bijsluiter mee, zodat er geen twijfel over kan bestaan dat je geen drugsgebruiker bent en zorg een extra voorraadje mee te nemen zodat je je niet gek hoeft te zoeken in Cambodjaanse apotheken mocht je iets kwijtraken. Neem een Engelse brief van je arts mee over dit medicijngebruik. Het valt te overwegen een schoon setje injectiespuiten en naalden mee te nemen. Denk hierbij ook aan een artsenverklaring.

Heb je een bril of draag je lenzen, neem dan de opticien beschrijving mee of een extra bril of extra paar lenzen.

Gezondheid tijdens de reis

Naast het in acht nemen van de op jouw situatie afgestemde vaccinaties en ervoor zorgen zo gezond mogelijk te zijn voordat je weggaat, is het natuurlijk ter plekke belangrijk om te voorkomen dat je ziek wordt. Wees alert: als je twijfelt over wat je hebt, raadpleeg ter plekke een arts. Bij taalproblemen kun je een beroep doen op onze lokale agentschappen in de grote steden.

“Jet Lag” is een ontregeling van je “biologisch klok”, o.a. het ritme van slapen en wakker zijn, dat veroorzaakt wordt door het vliegen over meerdere tijdszones. In Cambodja is het in onze wintertijd 6 uur later en in de zomertijd 5 uur later als in Nederland. De eerste dagen na de vlucht moet je lichaam wennen aan het nieuwe bioritme waardoor je moe en suf kunt zijn. Tips ter beperking van de jetlag: Het is geen gek idee om in het vliegtuig weinig koffie en alcohol te drinken en na aankomst de eerste twee à drie dagen niet te veel van jezelf te vergen. Verder is het handig je zo snel mogelijk je aan te passen aan het nieuwe slaapritme; wat wij meestal doen is na aankomst een uurtje slapen om daarna wakker te blijven tot (kinder)bedtijd.

eten in cambodja
cambodja rijstvelden

Verandering van ritme, klimaat en voedsel (vooral pittig eten) kunnen je darmen op hol doen slaan. Zo lang dit alleen gaat om dunne ontlasting zonder bijverschijnselen kun je het beste gewoon rustig aan doen en veel (water) drinken. Je kunt eventueel wat ORS (Oral Rehydration Salts) innemen in water opgelost om te zorgen dat je niet uitdroogt, dit is extra belangrijk voor kinderen en oudere vakantiegangers. Als je echt moet reizen kun je loperamide innemen. Dit legt de peristaltiek (knijpwerking) van de darmen stil, zodat het lijkt alsof de diarree over is. Dit is geen medicijn, alleen een tijdelijk stopmiddel wat je alleen moet gebruiken als je lang moet reizen. Als de diarree langer dan 2 dagen aanhoudt of er bijverschijnselen als koorts, bloed in de ontlasting of andere zaken optreden, neem dan contact op met een arts. In Cambodja wordt eerder antibiotica gegeven dan in Nederland. Je komt zo meestal wel van je acute kwaal af, maar kan wel andere spijsverteringsmoeilijkheden krijgen doordat je darmflora is vernietigd. Ter ondersteuning van je darmen kun je bijvoorbeeld Acidophilus-capsules slikken (eventueel mee te nemen uit Nederland).

Om diarree te voorkomen, is het advies is om alleen water te drinken uit een afgesloten/gesealde fles, uit blik of gekookte dranken zoals thee of koffie. IJs (van water) is het best te vertrouwen wanneer het ronde bolletjes zijn met gaten erin. Fruitsap is alleen veilig als er geen water is toegevoegd.
Voedsel, vooral vlees en vis, moet goed gekookt, gestoofd of doorbakken zijn.

In Cambodja is het niet altijd veilig om aan straatstalletjes te eten. Eet vooral daar waar het druk is: de omloopsnelheid waarmee het voedsel wordt geproduceerd en opgegeten is dan hoog. Eet bij die restaurants waarbij je goed kan zien dat het er schoon het is. Wat betreft eetstalletjes is het verstandig later op de dag geen vlees meer te eten, dat vlees heeft er soms al de hele dag gelegen. Een probaat huismiddel ter voorkoming van diarree is het drinken van cola en bouillon (niet perse tegelijkertijd). Cola is overal te koop en een waterkoker voor bouillon hebben veel hotels in huis.

Straat in siem reap
Gezondheid Cambodja

Huidverzorging

Neem wondjes serieus: houd ze in de gaten en doe er iets desinfecterends op en eventueel voor overdag een pleister. Zorg voor zonnebrandbescherming op de blootstaande huid. Draag geen felgekleurde of zwarte kleding en geen sterke parfum, deo of aftershave om stekende insecten op afstand te houden (zorg dat je niet te veel op een bloem lijkt). Was of desinfecteer je handen na toiletbezoek en bijt liever geen nagels.

Voorkom een zonnesteek door een hoed/petje/bandana en eventueel een zonnebril te dragen. Zorg ervoor altijd een fles water bij je te hebben, zeker als je de natuur in gaat en niet snel aan drinkwater kunt komen. Vermoed je een zonnesteek (word je licht in het hoofd of krijg je hoofdpijn): drink, ga in de schaduw zitten en blijf daar. Vitaminepreparaten, zoals vitamine B- zijn aan te raden, maar kun je niet onbeperkt slikken.

Gezondheid na thuiskomst

Als je na terugkomst (en dat kan eventueel maanden later zijn) koorts, darmklachten of wat dan ook krijgt dat je niet zo goed kunt thuisbrengen: neem contact op met je huisarts en vermeldt hoe lang en waar je in Cambodja was. Een Mantoux test (test op tbc) kan verstandig zijn.

world